15 Αυγ 2015

Γουάν: Ο ταχυδρόμος χτυπά δύο φορές

του Francois Godement
Την Τρίτη, η κινεζική κεντρική τράπεζα έκανε ό,τι έχει ζητήσει κάθε υπερασπιστής της
διεθνοποίησης του γουάν. Στην ουσία διεύρυνε -ξαφνικά- το ημερήσιο εύρος διακύμανσης για το νόμισμα, μετακινώντας τον ημερήσιο καθορισμό κατά 1,9% από το προηγούμενο κλείσιμο. Δεδομένου ότι η ημερήσια διακύμανση που επιτρέπεται ήδη από το 2014 είναι 2% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αυτό σήμαινε, στην ουσία, μια πιθανή κίνηση του 3,9% σε μια ημέρα.
Μέχρι εδώ καλά. Μια βασική προϋπόθεση για να γίνει το γουάν ένα από τα αποθεματικά νομίσματα του ΔΝΤ, είναι να αυξήσει την ευελιξία του, και να γίνει από ένα σερνόμενο νόμισμα, σε μια κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία.
Το πρόβλημα είναι, ότι η κίνηση ήταν προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω, και περιβάλλεται από αντιφάσεις.
Η Κίνα έχει βρει έναν τρόπο να απαντήσει στις έξωθεν απαιτήσεις για ένα πιο ευέλικτο νόμισμα, ενώ στην πραγματικότητα αυξάνει την ανταγωνιστικότητα του εμπορίου της. Και, το σημαντικότερο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι αυτός ο χαμηλότερος καθορισμός ήταν μια εφάπαξ κίνηση, προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους ότι αρχίζει μια ανταγωνιστική υποτίμηση, την Τετάρτη το έκανε ξανά, αυτή τη φορά χαμηλώνοντας το ημερήσιο fixing rate κατά 1,6%. Αυτές είναι οι δύο μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών των νομισμάτων από το 2005, που η Κίνα εγκατέλειψε τις πολιτικής υποτίμησης.
Όταν μια "εφάπαξ κίνηση” επαναλαμβάνεται, σε διάστημα μιας ημέρας, δεν αποτελεί πλέον μια προσπάθεια να εκπλήξει τις αγορές, αλλά αντιθέτως, μια κίνηση για να να αντιμετωπίσει την τάση που επικρατεί στην αγορά.
Την Τρίτη, οι πιο συμπονετικοί παρατηρητές επισήμαναν ότι αυτό που είχε σημασία ήταν πως η Κίνα στην ουσία αύξανε το περιθώριο διακύμανσης -πιθανώς προεξοφλώντας τη σπέκουλα για μια πιθανή υποτίμηση του γουάν. Ασφαλώς, υπήρχαν για καιρό προσδοκίες μιας υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος, αν και όχι μια υποτίμηση. Αλλά οι εταίροι της Κίνας και οι ανταγωνιστές, μπορεί να εύχονται να μην είχαν ζητήσει περισσότερη ευελιξία εάν ήξεραν ότι αυτό θα μεταφραζόταν σε ένα χαμηλότερο, όχι υψηλότερο, γουάν. Αλλά οι πρόσφατες οικονομικές τάσεις στην Κίνα -χαμηλότερη ανάπτυξη, πτώση του χρηματιστηρίου και μια πρόσφατη και απότομη συρρίκνωση των εξαγωγών- αύξησε την πιθανότητα ενός χαμηλότερου γουάν. Η μηχανή εξαγωγών της Κίνας πρέπει να τροφοδοτηθεί προκειμένου να αναζωπυρώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας κινείται έξυπνα ένα βήμα μπροστά από την κερδοσκοπία ή απλώς θέλει ένα ασθενέστερο γούαν για μερκαντιλιστικούς λόγους; Μέχρι την Τετάρτη, η απάντηση ήταν σαφής. ΠΑρά την ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας, η ισοτιμία του γουάν δεν είχε υπερβεί την πτώση του νέου fix (αν και οι διεθνείς αγορές συναλλάγματος προχώρησαν περαιτέρω προς τα κάτω). Αυτό σημαίνει ότι οι traders νομισμάτων -πιθανοί κερδοσκόποι αν θέλετε- στην πραγματικότητα δεν είχαν χρησιμοποιήσει όλα τα νέα περιθώρια για μια χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία. Κάνοντας και πάλι την κίνηση την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αποδείξει ότι δεν το κάνει απλώς για να προλάβει τους κερδοσκόπους.
Φαίνεται πιο πιθανό ότι, απογοητευμένες από το ότι η αγορά στην πραγματικότητα δεν πήρε το μήνυμα και οδήγησε το νόμισμα χαμηλότερα και περισσότερο, οι κινεζικές χρηματοπιστωτικές αρχές έδρασαν ξανά. Οδήγησαν σε πτώση το γουάν σε μια σαφώς δήλωση πολιτικής, και όχι απλώς μια προσπάθεια να εμφανιστεί απρόβλεπτη και να προειδοποιήσει τους κερδοσκόπους να απομακρυνθούν.
Ότι αυτή η πολιτική έχει καλυφθεί από τον μανδύα της περισσότερης ευελιξίας -ένα επιχείρημα του ΔΝΤ και μια απαίτηση για διεθνοποίηση του γουάν- έχει λιγότερη σημασία από την προφανή επιστροφή σε μια μερκαντιλιστική πολιτική. Αυτό έχει προαναγγελθεί από άλλες κινήσεις προσφάτως, μεταξύ των οποίων και μια δραστική αύξηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων για επιλεγμένους κλάδους. Λίγοι άνθρωποι έχουν επισημάνει ότι οι μεγάλες εκταμιεύσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού ή άλλων διεθνών projects, είναι στην πραγματικότητα επίσης ένας τρόπος για να ξοδευθούν κάποια από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας και ως εκ τούτου να διατηρήσει το νόμισμα χαμηλό και την μηχανή εξαγωγών της Κίνας στο φουλ. Η ροή μπορεί να κλείσει ή να ανοίξει κατά βούληση, έχει έχει το μεγάλο πλεονέκτημα σχετικά με την αποστείρωση του νομίσματος, καθώς η Κίνα εξασκήθηκε στο παρελθόν και διαπίστωσε ότι δεν οδηγεί αμέσως σε μια πλημμύρα δημιουργίας γουάν και σε επακόλουθες κερδοσκοπικές φούσκες.
Συνολικά, προκύπτουν δύο συμπεράσματα. Πρώτον, η Κίνα έχει ταλέντο στην απόκρυψη της δημοσιονομικής πολιτικής σε διεθνώς αποδεκτή γλώσσα -η περιγραφή μας κίνησης υποτίμησης ως μια αύξηση της ευελιξίας, είναι μια έξυπνη πράξη. Δεύτερον, δεν θα αφήσει την αγορά να υπαγορεύει τις ισοτιμίες, αλλά αντιθέτως, εκλαμβάνει το νόμισμά της ως ένα μακροοικονομικό εργαλείο για την μεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας ή την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης.
Από αυτή την άποψη, τίποτα δεν έχει αλλάξει, και μπορούμε πραγματικά να περιμένουμε μια στιγμή στο μέλλον όπου το σύνθημα θα είναι "το δικό μας (της Κίνας) νόμισμά και το πρόβλημά σας”.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:
http://www.ecfr.eu/article/commentary_renminbi_fall_the_postman_rings_twice3095
http://www.capital.gr/ecfr-eu/3053087/gouan-o-taxudromos-xtupa-duo-fores
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη