8 Αυγ 2015

Η ΖΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ! Οι μυστικές μετρήσεις στο Μαξίμου, οι προσδοκίες, τα εξιλαστήρια θύματα και η στρατηγική του αιφνιδιασμού

Αγώνα δρόμου που θα δρομολογήσει μία σειρά από εξελίξεις κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώτος και πιο άμεσος στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι άλλος από την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι τις 20 Αυγούστου με όποιο κόστος. Η θέληση αυτής της κυβέρνησης αποτυπώνεται στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα φυσικά οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία τονίζουν το γεγονός ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ότι στις Αυγούστου πρέπει να υπάρχει συμφωνία. Στο πλευρό της η κυβέρνηση έχει την Κομισιόν και τον Φρανσουά Ολάντ όχι όμως και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ακόμη και σήμερα που γινόταν συνάντηση των Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους Θεσμούς εξέφρασε την προτίμησή του σε μια συμφωνία γέφυρα.
Το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλει μία συμφωνία που θα αφήνει ανοικτά ζητήματα καθώς τα μηνύματα δεν είναι καλά. Η αγορά έχει στεγνώσει, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα λουκέτα είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ αν προστεθούν και τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση.
Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι το εξής: συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο ή μέχρι 11 Αυγούστου το αργότερο, ψήφιση του Μνημονίου και των προαπαιτουμένων στις 13 Αυγούστου για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, στις 14 Αυγούστου να επικυρωθεί από το Eurogroup και μέχρι τις 18 από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.
Από εκεί και μετά η κυβέρνηση με τον αέρα της επίτευξης συμφωνίας θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές καθώς πιστεύει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει η εκκαθάριση από την εσωκομματική αντιπολίτευση συμπεριλαμβανομένης της «Αριστερής Πλατφόρμας», αλλά και άλλων αντιμνημονιακών βουλευτών. Ωστόσο αυτή η κίνηση μπορεί να τον αλαφρώσει από τα εσωκομματικά βάρη, αλλά ίσως πλήξει την εικόνα του εκεί που μετρά περισσότερο στους πολίτες καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όπως προκύπτει από μυστικές μετρήσεις που κάνει το Μαξίμου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο χρόνος που θα χαθεί με τις πρόωρες εκλογές και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα πλήξει την εφαρμογή του Μνημονίου.
Ακόμη και αν προκαλέσει δυσαρέσκεια με την απόφασή του αυτή είναι απίθανο να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Κανείς άλλος δεν φαίνεται ότι μπορεί να απειλήσει τον Τσίπρα τη δεδομένη χρονική στιγμή ειδικά τώρα που άλλαξε πορεία. Το αντίθετο μάλλον καθώς δεν χρεώνεται τους πέντε αποτυχημένους μήνες διαπραγματεύσεων λόγω Γιάνη Βαρουφάκη, προσπαθεί να σώσει τη χώρα από ένα Grexit ενώ κάποιοι θέλουν επιστροφή στη δραχμή ενώ η Αντιπολίτευση δεν φαίνεται έτοιμη να αναδυθεί από τις στάχτες της.
Μάχη όμως πρέπει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας και στην Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να καταβάλει πολύ σκληρή προσπάθεια για να πείσει τους Ευρωπαίους να τον εμπιστευτούν, καθώς εξακολουθούν να τον βλέπουν με καχυποψία λόγω των δηλώσεων και της στάσης του τους πέντε πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.
Οι προθέσεις του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Iskra η οποία σε νέα παρέμβασή της καταγγέλλει την κυβέρνηση για αντιδημοκρατικό προγραμματισμό. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Έγκυρες πηγές τόνιζαν στην Iskra ότι στους κυβερνητικούς κύκλους επικρατεί άγχος και κλίμα εκνευρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να τελειώσει άρον-άρον με τη ψήφιση του μνημονίου, αν είναι δυνατόν μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο (!) και στη συνέχεια να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές εξπρές, ακόμα και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου!
Το βασικό σενάριο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να τελειώσουν όλα μέσα στο Σαββατοκύριακο, να μπουν οι υπογραφές στο νέο τρίτο μνημόνιο την ερχόμενη Τρίτη (!) , 11 Αυγούστου , να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή την Πέμπτη (13/8) και να συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη Παρασκευή(14/8).
Το μόνο που ανησυχεί την κυβέρνηση σε αυτόν τον άκρως αντιδημοκρατικό προγραμματισμό, ο οποίος παραβιάζει κάθε ίχνος από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα και διεξάγεται μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, ερήμην του ελληνικού λαού, είναι να υπάρξουν κωλύματα από την πλευρά των θεσμών. Παρ” ότι η κυβέρνηση είναι μάλλον διατεθειμένη να προσφέρει στους πιστωτές «γη και ύδωρ», μιας και η ίδια διατείνεται ότι δεν διαθέτει εναλλακτική λύση, εκ μέρους των «θεσμών» ζητείται να υπάρξει στο μνημόνιο μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια στις δεσμεύσεις, πράγμα που ίσως απαιτήσει την ύπαρξη γέφυρας με νέα προαπαιτούμενα μέτρα που ενδιάμεσα θα ψηφισθούν στη Βουλή.
Αν και εφόσον οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να ψηφίσει άρον – άρον και εν κρυπτώ στα μέσα Αυγούστου το μνημόνιο γίνουν πράξη, ακολουθούν , κατά πάσα πιθανότητα, οι εκλογές εξπρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών κύκλων η κυβέρνηση δεν θέλει, να αφήσει, αν είναι δυνατόν, ούτε μια μέρα να κυλήσει με το νέο μνημόνιο και τις συνέπειές του να λειτουργούν αρνητικά γι “αυτήν στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι σχεδόν «θερινές» εκλογές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, «επιβάλλονται» και για ένα πρόσθετο «σοβαρό» για την κυβέρνηση λόγο : να εκκαθαρίσει τις λίστες του κόμματος από τους βουλευτές που ψήφισαν «ΟΧΙ» στο μνημόνιο και τα στελέχη που παραμένουν προσηλωμένα στον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος των κυβερνητικών κέντρων είναι να προκύψει μετά τις εκλογές στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μια πολύ«διαφορετική» κοινοβουλευτική ομάδα πολιτικά ευπροσάρμοστη στις νέες τριτο-μνημονιακές συνθήκες.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι όλα αυτά τα πρωτοφανώς αντιδημοκρατικά σχέδια τεκταίνονται προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μπορέσει η κυβέρνηση να «ψαρέψει» στα θολά νερά στη σύντομη θερινή προεκλογική περίοδο και να φτάσει στο σημείο να αποστασιοποιείται από το«μνημόνιο» που η ίδια άρον – άρον ψήφισε, χρεώνοντάς το από τη μία στους εκβιασμούς των «θεσμών» και από την άλλη στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που ζητούν συμφωνία με κάθε κόστος!».
Την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας στην Ημερησία τόνιζε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα συμφωνημένα χρονικά όρια, ενώ «αν συνεχιστεί το μέχρι στιγμής κλίμα στη διαπραγμάτευση, τότε η συμφωνία μπορεί να είναι έτοιμη και να έρθει στη Βουλή νωρίτερα». Ακόμη ανέφερε πως «οι εκλογές αναδεικνύονται σε συνθήκη πολιτικής σταθεροποίησης που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη» και κατέληξε ότι όσοι διαφωνούν παραιτούνται.





crashonline.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη