5 Σεπ 2015

Τουλάχιστον 66 δισ. ευρώ μας κόστισαν οι μαγκιές Τσίπρα

«Οπισθεν ολοταχώς» για την ελληνική οικονομία τους 7 μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με το κόστος να είναι
ακόμη ανυπολόγιστο καθώς συνεχίζονται ακόμη οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η ύφεση της οικονομίας, φανερώνουν τα στοιχεία της χθεσινής παρουσίασης του συντονιστή οικονομικών υποθέσεων και υποψήφιου βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Χρήστου Σταϊκούρα.


Δραπέτες…

«Η χώρα οδεύει σε εκλογές γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δραπέτευσε. Δραπέτευσε υπό το βάρος των εσωτερικών αντιφάσεων, αντιθέσεων και διασπάσεων και της ψήφισης του 3ου Μνημονίου. Ενα Μνημόνιο που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και το οποίο, πριν από ορισμένους μήνες, δεν ήταν αναπόφευκτο» τόνισε χθες ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας ότι το Μνημόνιο κατέστη αναγκαίο εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης κατά το 1ο εξάμηνο του 2015.

Τι κατάφεραν

Αναφέροντας επιγραμματικά τους τομείς της οπισθοχώρησης της οικονομίας το στέλεχος της ΝΔ επισήμανε τα εξής:
* Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση (υπολογίζεται στο 2,1 -2,3% του ΑΕΠ από την ΕΕ για το 2015) μετά την ανάκαμψη του 2014.
* Η ανεργία αυξήθηκε, στα 26,6% το πρώτο τρίμηνο του 2015 έναντι 26,1% που είχε υποχωρήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
* Η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταρρεύσει. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Αύγουστο στις 75,2 μονάδες απέχοντας 30 μονάδες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
* Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει διογκωθεί. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από 5% που ήταν ένα χρόνο πριν βρίσκεται πλέον στο 10%.
* Η δημόσια οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα μετά από δύο χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων.
* Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν επιστρέψει σε προ 2013 επίπεδο.
* Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σημαντικά συρρικνωθεί από τα 164,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014 στα 120,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015.
* Οι τράπεζες έχουν ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης η οποία έχει προβλεφθεί από το νέο Μνημόνιο με πρόσθετο δανεισμό 25 δισ. ευρώ.
* Η εσωτερική στάση πληρωμών έφτασε στα τέλη Ιουλίου τα 4,5 δισ. τόσο σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού όσο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
* Τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση έναντι του στόχου, η οποία ήδη, κατά το επτάμηνο του 2015, διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν, από τον Μάρτιο, πρωτογενή ελλείμματα, τα οποία και διευρύνονται, υπερβαίνοντας το 1 δισ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2015.

Στα 66 δισ. ευρώ το «μετρήσιμο» κόστος

Στην παρουσίασή του ο κ. Σταϊκούρας κάνει και μια ενδεικτική ανάλυση του κόστους της ζημιάς που μπορεί να υπολογιστεί έως σήμερα φτάνοντας το συνολικό ποσό στα 66 δισ. ευρώ.
Οπως τονίζει ο κ. Σταϊκούρας στην παρουσίασή του οι ανάγκες αυτές προέκυψαν, κυρίως, εντός του επταμήνου του 2015, με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία η σύναψη ενός νέου, μεγάλου, δανείου, ύψους 86 δισ. ευρώ, το οποίο συνοδεύεται από το 3ο Μνημόνιο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη