10 Σεπ 2015

ΠΟΣΟΙ ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ... ΣΟΥΠΑ;

Χαμηλότερη από προηγούμενες τηλεμαχίες ήταν η μέση τηλεθέαση του debate των πολιτικών αρχηγών, το οποίο μεταδόθηκε από επτά τηλεοπτικά κανάλια.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρίας Nielsen, συνολικά στους επτά τηλεοπτικούς σταθμούς το τρίωρο debate παρακολούθησαν 2.780.000 θεατές με μέσο όρο τηλεθέασης 27,4%.
Έστω για ένα λεπτό, το debate είδε το 50% των τηλεθεατών, δηλαδή 4.996.000 Έλληνες.
Από τα ποσοστά της ημερήσιας τηλεθέασης προκύπτει πως η ΕΡΤ 1 ήταν αυτή που κέρδισε το υψηλότερο μερίδιο.
«Πρωταθλήτρια» στην τηλεθέαση αναδείχθηκε η ΕΡΤ-1 και ακολούθησαν κατά σειρά Mega, Σκάι, Alpha, Star και Antenna και Μακεδονία – TV. Ποσοστά για το Ε- TV δεν δόθηκε. Συγκεκριμένα ήταν πρώτη ΕΡΤ 1 με ποσοστό θεαματικότητας 22,5%. Ακολουθεί το Mega με 14,2% και έπεται ο ΣΚΑΙ με 10%, ο Alpha με 9,5% και το STAR ΜΕ 6,6%. Στις δυο τελευταίες θέσεις των μετρούμενων καναλιών της Nielsen βρίσκεται ο ΑΝΤ1 με 4,7% και το Μακεδονία TV ΜΕ 1,2%.
Όμως, έντονο ήταν το ενδιαφέρον για την τηλεμαχία και στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΡΤ, άνευ προηγουμένου είναι τα διαδραστικά δεδομένα του debate, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ αναφορών στο σύνολο της μπλογκόσφαιρας και ιδιαιτέρως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Περισσότερες από 125.000 αναφορές καταγράφηκαν από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης ως τη 1:30 το πρωί, μετά την ολοκλήρωση του debate.
Το 90% των αναφορών αφορούσε το επίσημο hashtag της ΕΡΤ, #ERTdebate2015. Το twitter της ΕΡΤ παρακολούθησαν 106.000 χρήστες (@ertsocial), ενώ περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι χρησιμοποίησαν τη σελίδα της ΕΡΤ στο Facebook κατά τη διάρκεια του debate, καθώς σε αμφότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε πρωτογενές περιεχόμενο εικόνας και video.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τηλεθεατών είναι μικρότερος από παλαιότερες τηλεοπτικές αναμετρήσεις πολιτικών αρχηγών, ωστόσο είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με αυτόν των πιο πρόσφατων debate, το 2009. Κάτι που ενδεχομένως ερμηνεύεται λόγω των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν, αφού ήταν το πρώτο μετά από έξι χρόνια και αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, στις οποίες δεν υπήρξε debate.
Το 1996, το «παρθενικό» debate Σημίτη-Έβερτ είδε το 33,6% του συνόλου των τηλεθεατών, ενώ το 2000 το debate Σημίτη-Καραμανλή συγκέντρωσε τους περισσότερους τηλεθεατές: το 38,7% του πληθυσμού. Φαίνεται, δηλαδή, ότι το ενδιαφέρον ήταν ανάλογο με αυτό για την εκλογική αναμέτρηση, καθώς εκείνη η μάχη ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. κρίθηκε για μόλις 70.000 ψήφους…
Το 2004, χρονιά κατά την οποία διοργανώθηκε το πρώτο debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, το ποσοστό τηλεθέασης δεν ξεπέρασε το 24,1%.
Το Σεπτέμβριο του 2007, το ενδιαφέρον ήταν εμφανώς μεγαλύτερο. Η τηλεθέαση έτσι έφτασε στο 29,9%, δηλαδή στην τρίτη καλύτερη επίδοση.
To 2009, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμετρήθηκαν και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου – και μάλιστα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το «διπλό» σύστημα, με μονομαχία τότε Καραμανλή-Παπανδρέου – η τηλεθέαση δεν ξεπέρασε το 23,1% και είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη