Euronews: Ο Τσίπρας πρέπει να αποδείξει τι είναι από τα δύο.Μετεωρίτης ή σταρ;
Το πολιτικό αστέρι του Αλέξη Τσίπρα έλαμψε κατά την περίοδο των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Μόνο που στη συνέχεια θαμπώθηκε από το γεγονός ότι υπαναχώρησε και συμφώνησε με τους όρους που του επιβλήθηκαν.Τι είναι, τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας; Το Euronews διερωτάται και θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο δείχνει να κινείται ο πρώην πρωθυπουργός. Είναι ένας μετεωρίτης ή ένας πολιτικός σταρ; Τον Ιανουάριο, σημειώνει, ανήλθε στην εξουσία προβάλλοντας τις έννοιες της αξιοπρέπειας, της ενότητας και της περηφάνιας. Είπε πως μέσω του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ένας νέος δρόμος. Άραγε, οι Έλληνες δέχονται ακόμη και σήμερα να διαβούν αυτό το δρόμο;
Εν συνεχεία, το άρθρο του Euronews πλέκει ένα μικρό πορτρέτο του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας πως είναι ενταγμένος στην πολιτική από τα μαθητικά του χρόνια. Πέρασε από την ΚΝΕ, ενώ έντονη ήταν και η πολιτική του δράση στο πανεπιστήμιο. Μπήκε στη Βουλή το 2009, ενώ το 2012 έδειξε ότι υπάρχει ένα σταθερό ρεύμα προς το πρόσωπό του. Τότε περιορίστηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά λίγα χρόνια μετά έγινε πρωθυπουργός – έστω και για μικρό διάστημα.
«Για αρκετό διάστημα ο Τσίπρας πρόβαλε το άνετο στυλ του και το χαμόγελό του. Το έκανε τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις συναντήσεις που είχε με τους ξένους δανειστές. Στόχος του ήταν να πετύχει μια καλή συμφωνία». Βλέποντας πως φτάνει σε ένα οριακό σημείο, ζήτησε από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα που προκήρυξε. Ωστόσο, τα μαύρα σύννεφα της Ευρωζώνης οδήγησαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις σε ένα μεταίχμιο. Κάποιος από τις δύο πλευρές θα έπρεπε να κάνει πίσω και τελικά αυτός που το έκανε ήταν ο Τσίπρας. Από εκείνη τη στιγμή, ο Τσίπρας δέχθηκε την πολεμική αντίδραση μελών του κόμματός του που στη συνέχεια αποχώρησαν για να φτιάξουν άλλο κόμμα. Ως απάντηση όλων αυτών, ο Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές ζητώντας την ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Αυτό που μένει να απαντηθεί, σημειώνει το Euronews, είναι αν ο Τσίπρας ήταν ένας μετεωρίτης στο πολιτικό στερέωμα.