5 Οκτ 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ ΓΙΔΙΑ! Η BlackRock των Σταθάκη-Τσακαλώτου, αναλαμβάνει τα «κόκκινα» δάνεια για λογαριασμό της ΤτΕ

[Δεν μας ενημερώνει και ο Καμμένος τελευταία για τις κινήσεις της Blackrock (αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης μωρέ που έχουν επενδύσει τα λεφτά τους οι Τσακαλώτος-Σταθάκης) και πέφτουμε απ' τα σύννεφα!]
Ο άνθρωπος της BlackRock στην Αθήνα είναι ένας τραπεζικός με μακρά θητεία στην
αγορά των private equity funds, που όμως δεν κατάφερε (ή δεν πρόλαβε) να κάνει το… bοοst στις αποκρατικοποιήσεις. Ο Πασχάλης Μπουχώρης είναι ο κύριος BlackRock στην Ελλάδα και αναλαμβάνει –για ακόμα μία φορά– για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος να φέρει εις πέρας ένα σημαντικό πρότζεκτ που σχετίζεται με τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έχει ενταχθεί στην επίλεκτη ομάδα της BlackRock από τον Μάιο, όπως αναφέρει ο ίδιος στο προφίλ του στο Linkedin. Παλιός γνώριμος με τα μεγαλύτερα private equity funds και τους ξένους θεσμικούς, δύο μήνες μετά την αποχώρησή του από το Ταμείο, δέχθηκε την πρόταση από τους Αμερικανούς. Με έδρα στο Λονδίνο, ο 47χρονος μάνατζερ ανέλαβε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του αμερικανικού οίκου σε ό,τι αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, γεννήθηκε η ιδέα για δημιουργηθεί γραφείο στην Αθήνα, το οποίο στελεχώθηκε από περίπου δέκα συνεργάτες, με επικεφαλής τον ίδιο. Οι Αμερικανοί διέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο διεθνές επενδυτικό παιχνίδι με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες και τη νέα ανακεφαλαιοποίησή τους και ήθελαν να έχουν «γερό πάτημα».

Ο διεθνής διαγωνισμός της ΤτΕ για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου με αντικείμενο την εκπόνηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν η ευκαιρία που έψαχναν στην BlackRock. Και κέρδισαν τη διαδικασία, καθώς, εκτός των άλλων, είναι παλιοί γνώριμοι με την κεντρική τράπεζα, τις διαδικασίες της, αλλά και το «καυτό» χαρτοφυλάκιο των προβληματικών χορηγήσεων των τεσσάρων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Μπουχώρης, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Rotterdam School of Management, με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά, μετρά μία καριέρα δεκαοκτώ και πλέον χρόνων στις τράπεζες, με κύρια απασχόληση στην Εθνική.

Τον Ιούλιο του 2014 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, αντικαθιστώντας έναν επίσης «τραπεζικό», τον Γιάννη Εμίρη. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, συμμετέχοντας στο 16ο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν αποτελεί υποχρέωση που τίθεται από τις συμφωνίες με τους εταίρους, αλλά μεταμορφώνει την ελληνική οικονομία, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, της αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης οργανισμών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας». Η θητεία του δεν ξεπέρασε τους οκτώ μήνες, καθώς αντικαταστάθηκε τον Μάρτιο, υποβάλλοντας παραίτηση κατόπιν απαίτησης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη.

Η καριέρα του ουσιαστικά «χτίστηκε» στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Από το 2006 έως το 2010 ήταν διευθυντής επενδύσεων στον επενδυτικό βραχίονα της ΕΤΕ, τη θυγατρική της, NBGI, έχοντας υπό την ευθύνη του ένα «πακέτο» 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια «μεταπήδησε» στην ΕΤΕ, όπου διατέλεσε επικεφαλής στους τομείς ευθύνης των μεγάλων εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης της διεθνούς επιχειρηματικής τραπεζικής και επενδύσεων private equity της τράπεζας. Από το 1996 εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις, τις επιχειρηματικές επενδύσεις, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις.

Το έργο της BlackRock
Με βάση το μνημόνιο, η ΤτΕ θα υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και αξιολόγηση της ικανότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία προβληματικής χορήγησης. Αυτήν τη δουλειά θα κάνουν η BlackRock Solutions και η ομάδα του Πασχάλη Μπουχώρη.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί της BlackRock έκαναν τον πρώτο έλεγχο στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και των δεκαοκτώ τότε ελληνικών τραπεζών το 2011. Δύο χρόνια μετά, «έτρεξαν» τη διαγνωστική μελέτη για την κατάσταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τεσσάρων πια συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha και Eurobank). Ήταν μια διεξοδική ανάλυση, καθώς έγινε αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χαράχθηκαν η σχετική πολιτική και οι διαδικασίες (Troubled Asset Review – ΤΑR), υπήρξε καταγραφή της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και, τέλος, προσδιορίστηκαν οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου (Credit Loss Projections – CLPs) για λογαριασμό της ΤτΕ. Αυτή η μελέτη αποτέλεσε τη βάση των stress tests, με τα αποτελέσματα των οποίων έγινε η ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

της Ρόης Χάικου
http://www.toxrima.gr/o-mr-blackrock-stin-ellada/
http://dexiextrem.blogspot.gr/2015/10/blackrock.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη