Περιμένουν το «γαλλικό κλειδί» για να «ξεκλειδώσουν» το… χρέος. 







Τι φέρνει στις «αποσκευές» του ο Γάλλος Πρόεδρος και τι ζητάει – Όλο το πρόγραμμα και η ατζέντα της διήμερης παραμονής - Ξεκινούν οι προετοιμασίες για τα δεύτερα προαπαιτούμενα - Σήμερα αναμένεται η άφιξη του «κουαρτέτου» των δανειστών
Σε φουλ ρυθμούς βρίσκεται από χθες το κυβερνητικό επιτελείο, που έχει μπροστά του αυτή την εβδομάδα την οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων, τον έλεγχο από το «κουαρτέτο» των θεσμών και την έλευση Φρασνουά Ολάντ, από τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει το «γαλλικό κλειδί» για να «ξεκλειδώσει» το… χρέος.
Πρώτη «υποχρέωση» η σημερινή σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για τα ανοιχτά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Ασφαλιστικό. Σήμερα αναμένεται η άφιξη του «κουαρτέτου» των δανειστών για την εξέταση των προαπαιτούμενων και την πορεία των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακό, φορολογικό και ασφαλιστικό. Την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών επιβεβαίωσε και η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί χθες από τις Βρυξέλλες. Η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από Τετάρτη ως Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, χωρίς χρονοδιαγράμματα για το σχεδιασμό, αλλά με ασφυκτική πίεση για την ψήφισή τους θα πρέπει να διαμορφωθούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Μέτρα για το ασφαλιστικό, φορολογικό (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο αγροτικό), περικοπές των συντάξεων, κόψιμο του ΕΚΑΣ, θα πρέπει να ψηφιστούν το αργότερο ως τα μέσα Νοεμβρίου. Παράλληλα, η ψήφισή τους θα αποτελέσει το πρώτο στην ουσία crash test της κυβερνητικής συνοχής. Κατά την ψηφοφορία του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, πέρα από κάποιες απουσίες από τη Βουλή, ουσιαστική διαφοροποίηση εξέφρασε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Ασφαλιστικό.
Εκταμίευση δόσης
Την Τετάρτη συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα εξετάσει την έκθεση των δανειστών για την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων, ώστε να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις από το ΔΣ του ESM. Μία μέρα μετά, την Πέμπτη προσγειώνεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Φρανσουά Ολάντ. Η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου Πρόεδρου λαμβάνει σημαντικών διαστάσεων σημασία για την ελληνική πλευρά. Εκτός του ότι ο Ολάντ έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του, παρουσία της Μέρκελ, για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, βάρος δίνεται στο ότι θα συνοδεύεται από οκτώ υπουργούς, δεκάδες επιχειρηματίες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προετοιμάζεται ώστε να ανταποκριθεί στα αιτήματα του Γάλλου Προέδρου για επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και την αγορά στρατιωτικού υλικού από τη χώρα μας.
Το πρόγραμμα και η ατζέντα
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Φρανσουά Ολάντ, μια επίσκεψη στην οποία η ελληνική κυβέρνηση επενδύει πολλά, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και της έναρξης της συζήτησης για το χρέος, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς.
Τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν στη χώρα μας πλήθος υπουργών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και η υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά και επιχειρηματίες. Κατά τις επαφές που θα υπάρξουν, η ελληνική πλευρά προτίθεται να ενημερώσει τον κ. Ολάντ για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων θα συζητηθούν θέματα που αφορούν:
• Την επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος
• Την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση
• Τις συλλογικές συμβάσεις
• Την προάσπιση της διαφάνειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζητήματα που -όπως σημειώνεται- αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς
• Το πακέτο Γιούνκερ
• Συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και
• Η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.
Ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες. Τον Γάλλο Πρόεδρο, μάλιστα, θα συνοδεύει τόσο η υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας Φλερ Πελερίν, όσο και πλήθος εκπροσώπων από τον χώρο του πολιτισμού.
Ο Φρανσουά Ολάντ θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης και η πρώτη στάση που προβλέπει το πρόγραμμά του θα είναι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου θα καταθέσει στεφάνι, ενώ αμέσως μετά ο κ. Ολάντ θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Το πρωί της Παρασκευής ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα υπάρξουν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Μετά τις επαφές που θα υπάρξουν, ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, ακολούθως θα μιλήσει στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου θα ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτορας, και αργά το απόγευμα θα αναχωρήσει από τη χώρα μας.