24 Νοε 2015

ΣΟΚ: Παραδέχτηκε ενώπιον του Νίκου Τόσκα ο Βόσνιος ομόλογος του ότι 130 συμπατριώτες του εντάχθηκαν στον ISIS

Adtech Ad
Συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον Υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Dragan Mectic και υπογραφή Εφαρμοστικού
Πρωτοκόλλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μετά από διμερείς συνομιλίες και την υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Κοινότητας και Βοσνίας –Ερζεγοβίνης, οι δύο Υπουργοί πραγματοποίησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ και απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας δήλωσε: «Υπογράψαμε σήμερα με τον κ. Υπουργό Ασφαλείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας. Παράλληλα, συζητήσαμε τους τρόπους συνεργασίας των χωρών μας. Οι χώρες μας, ως βαλκανικές χώρες και ως χώρες που είναι πολύ κοντά σε προβλήματα και απειλές, πρέπει να συνεργάζονται σε αυτά τα θέματα και αυτό κάνουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις αρχές και τις συνθήκες ασφάλειας, αλλά και τη δημοκρατική λειτουργία των λαών μας. Γι’ αυτό καλωσορίσαμε και καλωσορίζουμε τον φίλο Υπουργό τον Dragan Mectic και συζητήσαμε για την προώθηση αυτών των συνεργασιών, οι οποίες θα συνεχιστούν με εντατικότερο ρυθμό στο μέγιστο. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι λοιπές χώρες της Ευρώπης οφείλουν να συνεργάζονται σε αυτά τα θέματα και αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον».
Στις ερωτήσεις που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους ο Υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Dragan Mectic, προκάλεσε αίσθηση όταν παραδέχτηκε όχι μόνο πως Βόσνιοι πολίτες έχουν καταταγεί στον ISIS, αλλά έδωσε και πολύ συγκεκριμένους αριθμούς: «Όπως ανέφερα σήμερα, υπάρχουν 130 πολίτες της Βοσνίας οι οποίοι πολεμούν για τον ISIS, έχουμε 48 άτομα, τα οποία επέστρεψαν από τη Συρία και 43 άτομα, τα οποία σκοτώθηκαν στη Συρία. Είναι υπό έλεγχο και αυτή τη στιγμή ανταλλάσουμε πληροφορίες με όλες τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ερωτήθηκε για τους Τζιχαντιστές που έχουν περάσει από την χώρα μας, αλλά και για το εάν ευσταθεί τελικά ότι πέρασε από την Ελλάδα και ο Αμπαούντ. «Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές. Ανταλλάσουμε στοιχεία, τους απαντούμε σε ερωτήσεις, που έχουν σχέση με τις έρευνές τους και οι μέχρι τώρα ταυτοποιήσεις έχουν δείξει ότι δύο άτομα έχουν περάσει - τα δύο άτομα που ξέρετε - τα οποία ενεπλάκησαν στις ενέργειες τις τρομοκρατικές στο Παρίσι, τα οποία έχουν ανακοινώσει οι Γαλλικές Αρχές και τα οποία επιβεβαιώσαμε κι εμείς. Οι έρευνες όπως καταλαβαίνετε έχουν γίνει από τις γαλλικές Αρχές, εμείς τους δίνουμε τα απαραίτητα στοιχεία και αυτοί ανακοινώνουν ό,τι αποτελέσματα έχουν βρει».
Σε ότι αφορά τον Αμπαούντ τόνισε ότι δεν θα προτρέξει «και αυτό αφορά μια γενική τοποθέτηση, σε οποιαδήποτε έρευνα γίνεται, ό,τι δεν είναι ταυτοποιημένο και ό,τι δεν έχει ανακοινωθεί από τις γαλλικές Αρχές που έχουν την κύρια ευθύνη των ερευνών, την συνολική ευθύνη των ερευνών, δεν μπορεί να γίνει τοποθέτηση, παρά μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη