
δήμος Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του 5ου Τhessaloniki Food Festival, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, περιλαμβάνει δράσεις για τη σύγχρονη κουζίνα της Θεσσαλονίκης, παρουσίαση της δουλειάς νέων σεφ της πόλης, χριστουγεννιάτικη αγορά, εξειδικευμένη κουζίνα για ευπαθείς ομάδες, φιλανθρωπικά γεύματα και άλλα πολλά.
Γιορτινή αγορά με ελληνικό χριστουγεννιάτικο δείπνο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, η αρχή θα γίνει με την Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα διατίθενται τοπικά προϊόντα από συλλόγους και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος και τον Σ. Ε. Π. Ι. Κ. (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ). Παράλληλα, οι food bloggers Εύα Μονοχάρη, Μαριλίτα Χατζηβασιλείου , θα παρουσιάσουν στον κόσμο το ελληνικό χριστουγεννιάτικο δείπνο.
Πιάτα με άρωμα και γεύση Θεσσαλονίκης
H θεματική του φετινού 5ου Τhessaloniki Food Festival είναι η σύγχρονη κουζίνα της Θεσσαλονίκης. Συνολικά 40 εστιατόρια της πόλης θα επιλέξουν και θα προωθήσουν το πιάτο που κατά τη γνώμη τους αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη τοπική κουζίνα και τα 10 πιάτα που θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους πελάτες τους θα αναδειχθούν ως τα αντιπροσωπευτικά της σύγχρονης κουζίνας της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα πέντε σεφ της πόλης μας θα προτείνουν τη σύγχρονη εκδοχή της τοπικής κουζίνας, μέσα από δέκα πιάτα των οποίων η συνταγή θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο γαστρονομικό οδηγό της πόλης- Food stories Νο 2 -''Σύγχρονη κουζίνα της Θεσσαλονίκης'', ενώ , θα γίνει και παρουσίαση εφαρμογής (app) για smart-phones, σημείων εξειδικευμένης διατροφής στην πόλη, για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες.
«Θέλουμε μέσα από το φεστιβάλ, να αναδείξουμε τους νέους σεφ της πόλης και τις δημιουργίες τους. Έχουν ταλέντο ιδέες και θέλουμε να τις δείξουμε στον κόσμο» ανέφερε στο thestival.gr, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας.
Μαγειρεύουμε στο σχολείο
Το 5ο Τhessaloniki Food Festival, θα διοργανώσει και γαστρονομικές δράσεις για τα παιδιά δύο σχολείων της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας, στις οποίες επαγγελματίες σεφ θα μαγειρέψουν στις αίθουσες των 66oυ και 67ου Δημοτικών σχολείων μαζί με τους μικρούς μαθητές.
Φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, καθώς οι «εποχές» όπως τονίζει στο thestival.gr, ο κ. Πέγκας δεν βοηθούν.
«Για το 5Ο Τhessaloniki Food Festival δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι σε εξωτερικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι δράσεις είχαν μετατραπεί σε διανομή συσσιτίου και δεν θέλαμε να επαναληφθούν παρόμοιες εικόνες. Για φέτος θέλουμε να αναδείξουμε το φιλανθρωπικό χαρακτήρα του festival και την εξειδικευμένη διατροφή, για τις ευπαθείς ομάδες τη πόλης» δήλωσε στο thestival, o Σπύρος Πέγκας.
Να σημειωθεί ακόμα πως το Φεστιβάλ Γαστρονομίας υποστηρίζει και για φέτος το επιτυχημένο πρόγραμμα "Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10€".
Τέλος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν και Φιλανθρωπικά Brunch, ενώ θα γίνει και παρουσίαση για πρώτη φορά του Χάρτη με τα σημεία πώλησης προϊόντων και εστιατορίων με τρόφιμα χωρίς γλουτένη, για τους πάσχοντες επισκέπτες και κατοίκους της πόλης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
- Σάββατο 21 και Κυριακή 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ":
11.00- 17.00 στο φουαγιέ του Δημαρχείου, θα παρουσιαστούν και θα διατίθενται τοπικά προϊόντα από συλλόγους και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος και τον Σ. Ε. Π. Ι. Κ. (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ).
Παράλληλα,οι food bloggers Εύα Μονοχάρη , Μαριλίτα Χατζηβασιλείου , θα παρουσιάσουν στον κόσμο το ελληνικό χριστουγεννιάτικο δείπνο
-Παρασκευή 27 Νοεμβρίου μέχρι Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου
''Η ΣΥΧΓΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ'':
40 εστιατόρια της πόλης επιλέγουν και προωθούν το πιάτο που κατά τη γνώμη τους αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη τοπική κουζίνα . Τα 10 πιάτα που θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους πελάτες τους θα αναδειχθούν ως τα αντιπροσωπευτικά της σύγχρονης κουζίνας της Θεσσαλονίκης.
-Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου:
"5 CHEFS ΤΗΣ ΠΌΛΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕIΝΟΥΝ ΤΗ ΣYΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧH ΤΗΣ ΤΟΠΙΚHΣ ΚΟΥΖIΝΑΣ" Παρουσίαση των δέκα πιάτων που αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη Κουζίνα της πόλης . Οι συνταγές αυτές στη συνέχεια θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο γαστρονομικό οδηγό της πόλης- Food stories Νο 2 -''Σύγχρονη κουζίνα της Θεσσαλονίκης''.
Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση εφαρμογής (app) για smart-phones, σημείων εξειδικευμένης διατροφής στην πόλη, για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες.
Πολυχώρος ΑΓΟΡΑ-ERGON ,ώρα 19.00.
-Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
"ΤΑ ΠΑΙΔIA ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΊΝΑ": Γαστρονομικές δράσεις για τα παιδιά δύο σχολείων της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας, ώρα 17.00-19.00: επαγγελματίες σεφ θα μαγειρέψουν στις αίθουσες των 66oυ και 67ου Δημοτικών σχολείων μαζί με τους μικρούς μαθητές.
--Κυριακή 13 Δεκεμβρίου :
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΌ BRUNCH , σε συνεργασία με το σύλλογο "Δράση για την Κοιλιοκάκη" στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace ώρα 11.00-14.00 . Παρουσίαση για πρώτη φορά του Χάρτη με τα σημεία πώλησης προϊόντων και εστιατορίων με τρόφιμα χωρίς γλουτένη για τους πάσχοντες επισκέπτες και κατοίκους της πόλης.
-Κυριακή 20 Δεκεμβρίου :
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΌ BRUNCH σε συνεργασία με το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδος Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική, στο ξενοδοχείο The Med ώρα 11.00- 14.00.