23 Νοε 2015

Το… καράβι Τσίπρα – Καμμένου μπάζει νερά


Εμπιστευτική έκθεση – φωτιά της τρόικας

Για τον Μάρτιο του 2016 μετατίθεται πλέον οριστικά η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε παράταση και συμφώνησε με τους δανειστές να αποσυνδεθεί η τελευταία δόση του 2015, το 1 δισ. ευρώ, από το συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και στην εργασιακή νομοθεσία.

Η οριστική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα οδηγήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος, μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2016, λόγω «μη επαρκούς προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού».

Αυτό σημαίνει ότι με μοχλό την οριστική και συνολική επίλυση του Ασφαλιστικού, αλλά και τις επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό, το κουαρτέτο των δανειστών θα συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση για την υλοποίηση των ψηφισθέντων προαπαιτουμένων, δεδομένου ότι, μέχρι τον Ιούλιο του 2016, δεν υπάρχουν σημαντικές διεθνείς υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χρηματοδότηση του 3ου μνημονίου θα καθοριστεί από τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθούν το Ασφαλιστικό και το εργασιακό και από την τελική ρύθμιση του χρέους. Η νέα δανειακή σύμβαση του ΔΝΤ με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, θαυπογραφεί μετά τον Μάρτιο του 2016.

Στην έκθεση, που συνέταξαν οι κορυφαίοι του κουαρτέτου των δανειστών προς τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», καταγράφονται –εκτός από την «αδιαμφισβήτητη προθυμία της κυβέρνησης για παραγωγική συνεργασία με τους ‘‘θεσμούς’’»–όλα τα συμπτώματα παρακμής και διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα έκτροπα στις διαδηλώσεις των αγροτών, αλλά και της βραδιάς του Πολυτεχνείου (όπου επισημαίνεται η διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ της απώθησης των αναρχικών και της βίαιης καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων), η βάναυση επίθεση εναντίον του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, οι πρωτοφανείς καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούση, αλλά και το πρωτοφανές κύμα προσλήψεων ειδικών συμβούλων, αλλαγής διοικήσεων σε κρατικούς οργανισμούς, φορείς και ανεξάρτητες αρχές, αναδεικνύουν μια προσπάθεια κατάληψης του κράτους πριν εγκαταλειφθεί η εξουσία, αναφέρεταιστην εμπιστευτική έκθεση των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται η ανάγκη επιλογής τεχνοκρατών διεθνούς κύρους και εμπειρίας, με αξιόπιστες διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για την Ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Η απώλεια δύο βουλευτών από τον κυβερνητικό συνασπισμό, προτού καν ξεκινήσει η ψήφιση και η εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το 3ο μνημόνιο, λειτουργεί ως προάγγελος πολιτικών εξελίξεων, με σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος τον Μάρτιο του 2016.

Επιστροφή στην Αθήνα

Οι κορυφαίοι του κουαρτέτου των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις15 Δεκεμβρίου.Μέχρι τότε η κυβέρνηση οφείλει να έχει καταλήξει:
στη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2016-2018,
στην περιστολή συνταξιοδοτικών δαπανών, ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016 και 750 εκατ. ευρώ για το 2017,
στην κατάρτιση σχεδίου συνολικής αντιμετώπισης των 69,2 δισ. ευρώ «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων,
στο ενιαίο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων και
στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και
στη σύσταση του Νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο θα ενταχθούν οι τραπεζικές μετοχές του ΤΧΣ και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον, πρέπει να ολοκληρωθούν δεκάδες υπουργικές και διοικητικές ενέργειες, ώστε να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν προχθές το βράδυ στη Βουλή, μαζί με τις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ιδιωτικοποιημένων –σε σκανδαλωδώς ευτελιστικές τιμές– τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

O προϋπολογισμός του 2016, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει ήδη επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ από έσοδα και 2,3 δισ. από δαπάνες) και σφραγίζει με τις προβλέψεις του τη διετή ύφεση της οικονομίας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε την τεχνοκρατική επάρκεια ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στις βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές που προβλέπει το 3ο μνημόνιο.Η αδυναμία κατάθεσης ενός αξιόπιστου σχεδίου για το Ασφαλιστικό και το εργασιακό και η μετάθεση της ημερομηνίας αξιολόγησης κατά ένα τρίμηνο επισύρει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Όχι μόνο δεν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ, αλλά επιπλέον δεν θα αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές τράπεζες για φθηνό δανεισμό, δεν θα αναβαθμιστεί η πιστοληπτικήαξιοπιστία της οικονομίας και η χώρα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Mάριο Ντράγκι.

Επομένως, οι δανειστές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους πολιτικούς τους προϊσταμένους πως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το πρώτο τρίμηνο του 2016, θα αναδειχθεί η ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης με ευρύτερη κοινοβουλευτική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη