14 Δεκ 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;

Με το παρόν μήνυμα θέλω να καταγγείλω μια τακτική που φαίνεται να κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, ο ρόλος των
(αιρετών) περιφερειών (η συνένωση των πρώην νομαρχιών μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη) στις εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Η περιφέρεια εκδίδει την απόφαση καθορισμού των εκλογικών καταστημάτων και τμημάτων, ετοιμάζει το εκλογικό υλικό και έχει το συντονισμό της εκλογικής διαδικασίας, ενώ το βράδυ της Κυριακής συλλέγει τα αποτελέσματα από κάθε εκλογικό κατάστημα και μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα. Για όλη αυτή την διαδικασία εργάζεται ένας ικανός αριθμός υπαλλήλων της περιφέρειας (καθ' ύλην αρμόδια για την διεξαγωγή των εκλογών είναι η Διεύθυνση Διοίκησης ή Διοικητικού) εντός και εκτός του επίσημου ωραρίου εργασίας προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην αποστολή του εκλογικού υλικού στους Δήμους και την μετέπειτα διανομή τους στα εκλογικά καταστήματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν σημαντικό ρόλο στην εκλογική διαδικασία, με τη διανομή του εκλογικού υλικού στα εκλογικά καταστήματα και την συγκέντρωση των πρακτικών κάθε εκλογικού τμήματος μετά την καταμέτρηση και την μεταφορά τους στις περιφέρειες.

Για κάθε εκλογική διαδικασία, το ΥΠΕΣ εγκρίνει ένα ποσό ως αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων των περιφερειών (και των δήμων), το οποίο απαρτίζεται από ένα συγκεκριμένο αριθμό μεριδίων (για κάθε περιφερειακή ενότητα -πρώην νομαρχία-) επί το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης (ανά άτομο). Δυστυχώς στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες και λόγω της εκτεταμένης κρίσης που έχει οδηγήσει στην δραστική περικοπή κονδυλίων αφενός ο αριθμός των μεριδίων και αφετέρου η εκλογική αποζημίωση ανά μερίδιο που εγκρίνει το ΥΠΕΣ είναι ολοένα και μικρότερα για κάθε περιφερειακή ενότητα σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Παρόλο που οι ανάγκες για την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας παραμένουν ίδιες (ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων ανά εκλογική περιφέρεια είναι σταθερός στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες ήδη από το 2009), δυστυχώς η αντίστοιχη δαπάνη για την υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων ολοένα και μειώνεται. Αυτό που συμβαίνει στις πρόσφατες πλέον εκλογικές διαδικασίες είναι να απασχολείται επιπλέον αριθμός υπαλλήλων από τα επίσημα μερίδια που εγκρίνει το ΥΠΕΣ και να γίνεται μοιρασιά μεταξύ των επίσημων μεριδίων σε όλους τους υπάλληλους που πραγματικά απασχολήθηκαν (πχ. αν τα μερίδια είναι 90, πρέπει ο κάθε υπάλληλος που συμμετέχει επίσημα να δώσει ένα ποσό από την αποζημίωση που έλαβε προκειμένου να πληρωθούν στο σύνολο 130 υπάλληλοι που πραγματικά δούλεψαν). Αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσμα:
- «Μαύρα» λεφτά μέσα σε δημόσια υπηρεσία!
- Άδικη φορολόγηση των υπαλλήλων που φαίνεται ότι έχουν λάβει επίσημα το επίδομα.
- Έμμεσος εκβιασμός από την πλευρά των διοικήσεων των περιφερειών προς τους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν στην εκλογική διαδικασία: «Θα συμμετέχεις με αυτήν την προϋπόθεση, να δώσεις το μερίδιό σου μετά για να πληρωθούν οι υπόλοιποι που θα συμμετέχουν στα μαύρα, αλλιώς μην συμμετέχεις!».
- Άνιση μεταχείριση ορισμένων υπαλλήλων από την πλευρά της διοίκησης.

Η συγκεκριμένη τακτική συμβαίνει σε ορισμένες (αν όχι όλες) τις περιφέρειες και δυστυχώς γίνεται δεκτή από όλους (η οικονομική κρίση αναγκάζει τους υπαλλήλους να αποδέχονται τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια διαδικασία και να σιωπούν παρόλες αυτές τις συνθήκες εκβιασμού και κακού κλίματος).

ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΙΛ ΚΤΛ...
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη