14 Δεκ 2015

Τα αδιέξοδα Τσίπρα και ο ρόλος της ΝΔ

Η κυβέρνηση μεταθέτει για τον Ιανουάριο τις δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό σε μια προσπάθεια να κερδίσει
πολιτικό χρόνο. Ομως, ήδη έχει μπει σε γραμμή εφαρμογής όλων των σκληρών μνημονιακών μέτρων, όπως φάνηκε με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το Σάββατο και προβλέπει τη δυνατότητα πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds.

Μιλώντας στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε τις συνήθεις πλέον επιθέσεις στα διαπλεκόμενα, όμως στο μέτωπο αντιμετώπισης της διαφθοράς δεν έχει αναληφθεί κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία.

Είναι εμφανής πλέον η έλλειψη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα υπερβαίνει τα Μνημόνια και θα λειτουργεί υπέρ της ενίσχυσης των παραγωγικών δυνάμεων, της αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους, της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αντιθέτως, η χώρα βυθίζεται στη «ρουτίνα» των διαπραγματεύσεων που συνήθως καταλήγουν στην επικράτηση των αρχικών θέσεων των δανειστών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ο καλύτερος μαθητής των «μνημονίων», επιχειρεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να κατασκευάσει εχθρούς που γίνονται φίλοι μέσα σε 24 ώρες, όπως συνέβη με το ΔΝΤ, ή να κηρύσσει τον πόλεμο κατά των διαπλεκομένων συμφερόντων μεταθέτοντας την έναρξή του για το μέλλον.

Σε αυτό το πολιτικό μοτίβο, που οδηγεί ευθέως σε αναζωπύρωση της κρίσης και σε έξαρση των κοινωνικών εντάσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σημαντικό ρόλο και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη. Οι πολίτες έχουν απογοητευτεί από τις τραγικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, όμως δεν έχουν δει από τη Νέα Δημοκρατία ένα πειστικό πρόγραμμα ανάπτυξης.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή για τη Ν.Δ. Εως τώρα το κλίμα δεν είναι καλό και η πολιτική αντιπαράθεση των υποψηφίων κινείται σε ρηχά επίπεδα. Εάν η Ν.Δ. βγει πληγωμένη από τη διαδικασία της προσεχούς Κυριακής, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων σε μια απογοητευμένη κοινωνία.

Η Ν.Δ. μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα του Τσίπρα, αρκεί να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να βγει ενισχυμένη από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη