Στο διάστημα της σκληρής εσωκομματικής μάχης που προηγήθηκε της ανάδειξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος εξελίχτηκε σε ένα από
τα βασικά “πρόσωπα του δράματος”.
Εκπρόσωπος της νέας γενιάς
στελεχών της Κεντροδεξιάς, και πρώτος εκλεγμένος από τη βάση πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος επέδειξε πολιτικές αντοχές και ευχέρεια στην τήρηση ισορροπιών με τα μεγαλοστελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα προηγούμενα χρόνια.
Ξεκίνησε ως “πολιτικό παιδί” του Ευριπίδη Στυλιανίδη, για να βρεθεί κοντά στη Ντόρα Μπακογιάννη πριν από τη μάχη ηγεσίας της ΝΔ το 2009, ο Αντώνης Σαμαράς όμως, ή μάλλον… η μισή ομάδα του πρώην πρωθυπουργού τον στήριξε για την εκλογή του στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, και στη συνέχεια τον προώθησε στο αξίωμα του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.
Ως “άρχων” της Συγγρού, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος επιχείρησε να μπολιάσει το κόμμα με νέες ιδέες και αντιλήψεις, ο τελικός απολογισμός ωστόσο δείχνει ότι… προσέκρουσε σε τοίχο, και τελικά “συμβιβάστηκε” στην τήρηση ισορροπιών, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οπότε και ζήσαμε τα επεισόδια μιας “βεντέτας” με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το καραμανλικό σύστημα.
Οι επικριτές του καταλόγιζαν με νόημα στον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ότι επί δικής του παντοκρατορίας στη Συγγρού, η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε (σχεδόν) σε όλες τις εκλογές στις οποίες είχε ο ίδιος την ευθύνη του κομματικού μηχανισμού. Στις διπλές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άνοιξη του 2014, στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Παράλληλα, του χρέωναν ήττες σε επιστημονικούς φορείς, όπως τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ στον αντίποδα οι υπερασπιστές του Ανδρέα Παπαμιμίκου μιλούσαν για τις νίκες στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο ΕΒΕΑ, στον Ιατρικό Σύλλογο, και στις αυτοδιοικητικές Ενώσεις, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΑΕ.
Στην εσωκομματική μάχη που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος βγήκε στο ξέφωτο στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε φυσικά ποτέ δημοσίως, μιας και ο θεσμικός ρόλος του ως Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και προέδρου της ΚΕΦΕ δεν του επέτρεπε κάτι τέτοιο, το σύνολο των στενών συνεργατών του όμως μετακόμισαν… ένα απόγευμα, από τα κεντρικά γραφεία της Συγγρού στο επιτελείο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, την καμπάνια του οποίου και “έτρεξαν”.
Καθόλη τη διάρκεια της μάχης μέχρι τον πρώτο γύρο, αυτό το ιδιότυπο “σύμφωνο συμβίωσης” Παπαμιμίκου-Τζιτζικώστα αποτέλεσε μόνιμη εστία… εχθροπραξιών ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Γραμματέα της Συγγρού. Με την κόντρα να μην τελειώνει ποτέ.
Δεν είναι τυχαίο ότι, στον απόηχο του φιάσκου του πρώτου γύρου, όταν… δεν έγιναν εκλογές, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ήταν ο άνθρωπος στον οποίο “προσωποποιήθηκε” η αποτυχία, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημερινός αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν δίστασε να τον κατηγορήσει ευθέως ότι ο “σκιώδης campaigner” του Απόστολου Τζιτζικώστα, κάτι που, σύμφωνα με τον θυελλώδη Άδωνη “γνώριζαν και οι γάτες έξω από τη Συγγρού”.
Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος άντεξε. Πέρασε στην αντεπίθεση, επιχείρησε να βγει από τη δύσκολη θέση, μιλώντας για “δαιμονοποίησή” του, παρέδωσε τα ηνία της ΚΕΦΕ στον Γιάννη Τραγάκη, και ενόψει δεύτερου γύρου, στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτή τη φορά, η επιλογή “του βγήκε”. Την επομένη της εκλογής Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος δεν “πήγε σπίτι του”, όπως τον απειλούσε μια εκλογή Μεϊμαράκη, αλλά παρέμεινε στη θέση του μέχρι το Συνέδριο, έστω κι αν το επιτελείο Μητσοτάκη άφησε να διαρρεύσει ο διορισμός του Λευτέρη Αυγενάκη σε ρόλο αναπληρωτή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, ως ‘καπέλωμα Παπαμιμίκου”.
Ο νεαρός πολιτικός, με τις αξιοσημείωτες αντοχές, είναι… ακόμη εδώ. Και όπως μαρτυρούν, τόσο η δημόσια παρουσία του, όσο και οι ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Συγγρού, δεν… πάει πουθενά. Με διαδοχικές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, όρισε την ατζέντα της “επόμενης Νέας Δημοκρατίας”, με θεσμοθέτηση τάσεων και μεταγραφές όπως της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Αμυρά, ενώ το ρεπορτάζ από τη Συγγρού αναφέρει ότι στον Ανδρέα Παπαμιμίκο αναθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον σχεδιασμό της “πολιτικής μετεξέλιξης” της Νέας Δημοκρατίας, με αφετηρία το Συνέδριο.
Η “ομάδα Παπαμιμίκου” άλλωστε, που βρέθηκε στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα και στη συνέχεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστω και σε δεύτερο πλάνο, θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού για το Συνέδριο, και κυρίως της αλλαγής του Καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας.
Η συνέχεια προβέπεται συναρπαστική.