4 Ιαν 2016

Στη σκιά του Καραμανλή οι «γαλάζιες» εκλογές

Του Γιώργου Σιαδήμα 
Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ κάνουν τις τελευταίες
κινήσεις τους στη «γαλάζια» σκακιέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες
την επόμενη Κυριακή για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα όσα λέγονται για «καραμανλικό» και«μητσοτακικό» μπλοκ, τόνισε πως«αυτό χαρακτηρίζει τον 20ό και όχι τον 21ο αιώνα, οι πολίτες δεν ασχολούνται με αυτά», προσπαθώντας να υποβαθμίσει την κόντρα αυτή, αφού μόνο κακό του κάνει.Την ίδια ώρα,όμως, πρώην υπουργός έπλεξε το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού. «Με τον Κώστα Καραμανλή έχω μια πολύ καλή σχέση, τον συμβουλεύομαι, τον επισκέπτομαι συχνά και δεν πρέπει να διχάσουμε τη ΝΔ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλάζοντας τακτική σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Τότε που χτυπούσε την κυβέρνηση Καραμανλή μέσω του Προκόπη Παυλόπουλου και των «Δεκεμβριανών» του 2008,ενώ υποστήριζε πως η ΝΔ δεν έχει ιδιοκτήτες, φωτογραφίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό.

Άλλες οι συνθήκες τώρα…

Η στρατηγική αυτή μπορεί να έδωσε πόντους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού στόχευε στη δημιουργία αντικαραμανλικού μπλοκ και στην προσέλκυση αντικαραμανλικών ψήφων, αλλά στον δεύτερο γύρο οι συνθήκες είναι διαφορετικές, αφού το σώμα πλέον είναι κλειστό και τα καραμανλικά ερείσματα μεγάλα.Εξάλλου, οι καλά μυημένοι γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχασε τη δεύτερη θέση μετά από τη διαρροή Καραμανλή υπέρΜεϊμαράκη. Τότε, ο περιφερειάρχης την τελευταία εβδομάδα έχασε έδαφος μέσα στην Κεντρική Μακεδονία,ενώ είδε τις δυνάμεις να μειώνονται κατά πολύ και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό,όμως, έδειξαν και οι κυλιόμενες μετρήσεις, αφού τις τελευταίες δεκαπέντεμέρες ο Απ. Τζιτζικώστας ήταν πιο ψηλά, αλλά η παρέμβαση κυρίως του πρώην πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τη«θολή» εικόνα που έβγαζε ο περιφερειάρχης, αφού δεν υπήρχε συγκεκριμένη στρατηγική τού στοίχισαν τη δεύτερη θέση και την είσοδότου στονδεύτερο γύρο.

Από την άλλη, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει δημοσίως ότι τον τιμά που τον στηρίζει ο Κώστας Καραμανλής, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό δίνει ώθηση στην υποψηφιότητά του. Άλλωστε, στο επιτελείο του γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Τζιτζικώστας στον επόμενο γύρο, «γαλάζια» στελέχη, δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί της Βόρειας Ελλάδας, που στήριξαν τον περιφερειάρχη στον πρώτο γύρο, τώρα θα κάνουν το χρέος τους απέναντι στον Καραμανλή.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να προβάλλει το αίτημα της ανανέωσης και των μεταρρυθμίσεων, αφού γνωρίζει πως είναι το μεγάλο του όπλο απέναντι στον Μεϊμαράκη,ενώ υποστηρίζει πως αυτός μπορεί να κάνει τη διεύρυνση.

«Καραμανλικοί» και «μητσοτακικοί»

Από το επιτελείο,όμως, του πρώην προέδρου της Βουλής απαντούν πως οι μεταρρυθμίσεις και η μείωση του κράτους που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να έχουν κοινωνικό πρόσημο και να απευθύνονται σε όλους.Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και όσα στελέχη τον στηρίζουν, πέρααπό στρατηγικές και τακτικές, θα συνεχίσουν να προβάλλουν το δίπολο «καραμανλικοί» – «μητσοτακικοί», με φόντο πάντα τον«γαλάζιο» θρόνο, αφού κάτι τέτοιο δίνει πόντους.
Εξάλλου, στο παρασκήνιο παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι, αφού μετά από την Ντόρα Μπακογιάννη, που δεν κατάφερε να νικήσει το 2009, τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να κάνει αυτός τη μεγάλη ανατροπή και να αλλάξει χέρι το κόμμα που ίδρυσε ο «εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από 41 χρόνια.

Ο ρόλος του Αντώνη Σαμαρά

Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχει και ο Αντώνης Σαμαράς, αφού παρά τα όσαλέειπερί ουδετερότητας, κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις «πολικές» σχέσεις που έχει με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη,ενώ την ίδια ώρα έχει ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως, στελέχη του, που μέχρι πρότινος στήριζαν τις υποψηφιότητες Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα, κατευθύνονται προς τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμιση. Ποιος θα το πίστευε,άλλωστε,ότι ο άνθρωπος που κοντραρίστηκε όσο κανείς άλλος με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκημπορεί να βοηθάει τον γιο του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, να κερδίσει την αρχηγία του κόμματος. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στο τέλος…

Η παρέμβαση του βουλευτή Σερρών Κ. Καραμανλή

Την ίδια ώρα,όμως, οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Κώστας Καραμανλής θα προχωρήσει και σε άλλη παρέμβαση λίγο πριν ανοίξουν οι «γαλάζιες» κάλπες. Το πρώτο μήνυμα, πάντως, του καραμανλικού μπλοκ ήρθε από τον βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος σε συνέντευξή τουδήλωσε πως «ο φιλελευθερισμός πρέπει να ευνοεί τους πολλούς, όχι τους λίγους και πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες πώς θα το πετύχουμε. Και σε αυτό θεωρώ ότι έχει το πλεονέκτημα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης», δείχνοντας με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την επιλογή του σε σχέση με τονεπόμενο αρχηγό της ΝΔ.Όσες στρατηγικές και αν ακολουθηθούν, όποια επιχειρήματα και αν ακουστούν στην τελική ευθεία από τους δύο μονομάχους, το σίγουρο είναι ότι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ, την επόμενη Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν υπό τη σκιά του Κώστα Καραμανλή.
 


«Παρασκήνιο»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη