19 Ιαν 2016

... ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ 62 ΠΛΟΥΣΙΩΝ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ.

«Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της, την οποία δημοσιοποιεί λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του διεθνούς οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών αξιωματούχων και οικονομικών παραγόντων.





Όπως διαπιστώνεται, σε καιρούς κρίσης, οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη σήμερα έχουν τόσο πλούτο, όσο κατέχει ο μισός πληθυσμός της Γης (περί τα 3,5 δισεκατομμύρια άτομα).

Σε καιρούς κρίσης, οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη σήμερα έχουν τόσο πλούτο, όσο κατέχει ο μισός πληθυσμός της ΓηςΕπιπλέον, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, από το 2010 κι έπειτα, ο πλούτος των πιο εύπορων ανθρώπων στον πλανήτη σημείωσε κατακόρυφη αύξηση της τάξεως του 44% (!), την ώρα που οι πιο φτωχοί πολίτες είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται κατά 41%.

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της Oxfam Γουίνι Μπιάνιμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη φτώχεια και τον υποσιτισμό λέγοντας πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε, όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή».

Επικαλούμενη μελέτη του λέκτορα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κ. Γκάμπριελ Ζάκμαν, η Μπιάνιμα είπε πως βάσει υπολογισμών περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους.

Εάν αυτά φορολογούνταν, σύμφωνα με την ίδια, τότε «περίπου 190 δις δολάρια θα ήταν διαθέσιμα σε κυβερνήσεις σε ετήσια βάση».

 «Η ελίτ παίζει με διαφορετικούς όρους από τους υπόλοιπους ανθρώπους»

Παρουσιάζοντας την έκθεση της Oxfam, η Μπιάνιμα διαπίστωσε πως «οι πολυεθνικές εταιρείες και η πλούσια ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει».

Η ίδια παρουσίασε το παράδειγμα των 201 κορυφαίων επιχειρήσεων στον κόσμο, εκ των οποίων «οι 188 έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο».

Οι οικονομικές ανισότητες οφείλονται εν μέρει στις διαφορές εισοδήματος, αλλά και σε διαφορές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, στην παιδεία και σε θέσεις απασχόλησης κ.ο.κ.

Η Oxfam ενημερώνει πως οι μισοί κροίσοι που είδαν τα πλούτη τους να εκτινάσσονται είναι από τις ΗΠΑ, 17 από την Ευρώπη και οι υπόλοιποι από χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία.













 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη