24 Ιαν 2016

ΤΑ (ΠΛΕΟΝ) ΑΝΑΛΓΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ


Κάθε κυβέρνηση που εμφανίζεται ως φιλολαϊκή και υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τα δικαιώματα των αδυνάτων οφείλει να έχει στην κορυφή της «πυραμίδας» των υπό
προστασία πολιτών τούς αναπήρους. Πόσο μάλλον όταν υποστηρίζει ότι είναι αριστερή! Το ακριβώς αντίθετο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας στο νέο Ασφαλιστικό τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες, θέλοντας να πετάξει στον Καιάδα χιλιάδες αναπήρους (ή υγιείς ανθρώπους σήμερα, που θα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας τα επόμενα χρόνια).

Στο έκτρωμα Κατρούγκαλου (που προκαλεί την καθολική οργή των Ελλήνων), οι προβλέψεις για τις συντάξεις αναπηρίας σοκάρουν. Ορθά ανέδειξε το θέμα (δυστυχώς, μόνο) η «δημοκρατία» με το πρωτοσέλιδό της την περασμένη Τρίτη. Ποια είναι τα επίμαχα -απάνθρωπα- σημεία του εν λόγω σχεδίου;

Πρώτον, ότι ζητεί από τους αναπήρους που τα τελευταία χρόνια πέρασαν από συνεχείς ελέγχους επιτροπών (μέσω των οποίων ανακαλύφθηκαν και αρκετοί απατεώνες) να αποδείξουν και πάλι (!) το ποσοστό αναπηρίας τους! Μεταξύ αυτών είναι πολύ βαριά άρρωστοι, που μετά βίας μετακινούνται. Ομως, πρέπει και πάλι να ταλαιπωρηθούν, επειδή ο κ. Κατρούγκαλος δεν αναγνωρίζει τους ελέγχους που έγιναν (επί Μνημονίου!) πολύ πρόσφατα.

Δεύτερον, προβλέπει ότι δεν θα χορηγείται αναπηρική σύνταξη αν ο εργαζόμενος δεν έχει εργαστεί τουλάχιστον 7,5 έτη. Δηλαδή, μόνο όποιος πληρώσει θα «κερδίσει» τις παροχές του κοινωνικού κράτους! Επομένως, αν ένας εργαζόμενος με έξι χρόνια δουλειάς πάθει καρκίνο, καρδιά ή υποστεί σοβαρό ατύχημα, πετάγεται στον Καιάδα!

Τρίτη εξωφρενική ρύθμιση: Κανείς δεν μπορεί να πάρει αναπηρική σύνταξη για ασθένεια που εκδηλώθηκε πριν αρχίσει να δουλεύει! Δηλαδή, αν στη διάρκεια της ζωής ενός εργαζομένου μια παλιά πάθηση επιδεινωθεί (π.χ. ένα μικρό μελάνωμα γίνει καρκίνος), δεν δικαιούται σύνταξη!

Προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης θανόντος γονέα στο τέκνο με αναπηρία είναι η αναπηρία του τέκνου να έχει εκδηλωθεί προ του 25ου έτους της ηλικίας του!

Σε μια άλλη απίστευτη διάταξη προβλέπεται ότι (μόνο) η αναπηρική σύνταξη του Δημοσίου θα απαλλάσσεται από φόρους! Δηλαδή, οι ανάπηροι του ιδιωτικού τομέα είναι «β' κατηγορίας»! (Ελεος, κ. Κατρούγκαλε!)

Επίσης, οι αναπηρικές συντάξεις θα υποστούν τις μειώσεις της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης», οι οποίες θα φΤάσουν στο 50%, παρότι ο σκοπός τους είναι άλλος. Ομως, στον βωμό της τρόικας τα πάντα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι!

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις απάνθρωπες προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος (χωρίς να ντραπεί). Προφανώς, θέλει με κάθε κόστος να κόψει όσο περισσότερα μπορεί από τους 230.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων. Εχουν καταλάβει, άραγε, οι υπόλοιποι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός το έγκλημα που πάει να συντελεστεί στην πιο αδύναμη πληθυσμιακή ομάδα της χώρας;

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στο ελλιπέστατο πλαίσιο προστασίας των ΑμεΑ στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος τραυματιστεί σοβαρά, θα ταλαιπωρείται για χρόνια μέχρι να πάρει σύνταξη και να του χορηγηθούν οι αυτονόητες διευκολύνσεις. Την ίδια ώρα, στην Αυστρία, αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα ειδοποιηθούν από το νοσοκομείο το Ταμείο του και οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε 2-3 ημέρες θα παραλάβει τα χρήματα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών και άμεσα θα του χορηγηθούν κάρτα αναπηρίας και σύνταξη. Ολα γίνονται αυτόματα. Τόσο δύσκολο είναι να φτιαχτεί και στην Ελλάδα ένα τέτοιο (απλό) δίχτυ προστασίας;
Δημήτρης Ριζούλης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη