27 Φεβ 2016

«Ανάκληση των αποφάσεων που απαξιώνουν καινοτόμες υπηρεσίες του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού»

Κύριε Υπουργέ,
Εδώ και τρεις μήνες για ανεξήγητους λόγους και με ταχείς
ρυθμούς συντελείται μια απαξίωση σημαντικών και καινοτόμων υπηρεσιών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Η διοίκηση του Ινστιτούτου εντελώς προσχηματικά αποφάσισε να μην ανανεώσει καμία σύμβαση του εξειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού τινάζοντας στον αέρα προγράμματα, όπως το Εθνικό Αρχείο Αναφοράς κρουσμάτων κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών, την Εθνική τηλεφωνική γραμμή για τον μητρικό θηλασμό και άλλα ανάλογου περιεχομένου προγράμματα, ενώ αυτή η τακτική αναμένεται να επηρεάσει την αναστολή εφαρμογής και άλλων καινοτόμων προγραμμάτων σχετικών με το trafficking ανηλίκων, την αποϊδρυματοποίηση δομών παιδικής φιλοξενίας, την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα των παιδιών κλπ. Είναι δε εντυπωσιακό πως τερματίζεται η θητεία στελεχών για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις συνέχισης της απασχόλησής τους χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Με γραφειοκρατικές, λοιπόν, διαδικασίες αποψιλώνεται το ΙΥΠ από τη δύναμη των στελεχών του σε μια εποχή μάλιστα που τα παιδιά είναι ευάλωτα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, κάτι που θα επέβαλε την ενίσχυση του Ινστιτούτου και όχι τη συστηματική του απαξίωση. Πόσο μάλλον, όταν μεγάλο μέρος των καινοτόμων δράσεών του υποστηρίζεται από εξωτερική χρηματοδότηση που εξασφάλισαν οι διευθύνσεις του. Πάντως, η λογική της παρούσας διοίκησης να εξασφαλίζουν οι διευθύνσεις του Ινστιτούτου επιχορηγήσεις πέρα από την κρατική χρηματοδότηση και να μην μπορούν για τυπικούς λόγους να τις διαχειριστούν οι ίδιες, αλλά να τις διαθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες ή ΜΚΟ στις οποίες να ανατεθεί πλέον η συνδιαχείριση των καινοτόμων προγραμμάτων, περιορίζοντας ουσιαστικά το ρόλο των διευθύνσεων σε μονάδες εξεύρεσης πόρων και όχι υλοποίησης έργου, συνιστά αν μη τι άλλο μια περίεργη αντίληψη περί δημόσιας υγείας.

Σας ρωτώ λοιπόν κύριε Υπουργέ:

1. Μπορείτε να φροντίστε να ανακληθούν οι αποφάσεις αναστολής των καινοτόμων υπηρεσιών και να επιτραπεί-αξιοποιηθεί η ευελιξία του ΙΥΠ ως ΝΠΙΔ για την απευθείας απορρόφηση πόρων και την εκτέλεση καινοτόμων υπηρεσιών από τις ίδιες τις διευθύνσεις του, κάτι που μέχρι σήμερα η ίδια η διοίκηση του ΙΥΠ για ανεξήγητους λόγους αποτρέπει;

2. Μπορείτε να εξασφαλίσετε πως δε θα απολυθούν οι συμβασιούχοι που είναι απαραίτητοι, προκειμένου να συνεχίσουν οι καινοτόμες δράσεις του Ινστιτούτου, όταν μάλιστα θα μπορούσαν να παραμείνουν χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού;

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριε Υπουργέ,

Νιώθω πως απαντήσατε στην ερώτηση, αλλά δεν απαντήσατε στο πρόβλημα. Επαναλαμβάνω πως το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρο και θα σας παρακαλούσα για μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση. Αν προτίθεστε να λύσετε το πρόβλημα ή αν θα το αφήσετε να αποτελέσει μέρος μιας γενικής κακής εικόνας των κοινωνικών πολιτικών της χώρας.

Θα επιμείνω μόνο σε τρία σημεία τα οποία θεωρώ κομβικά για το ζήτημα που συζητάμε. Και θα σας παρακαλούσα για μια ξεκάθαρη απάντηση.

Πρώτο,

Λέτε ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, όμως είναι σαφές πως τα προγράμματα που αναφέρθηκαν καταργήθηκαν. Διορθώστε με, αν κάνω λάθος, αλλά εγώ διέγνωσα κάπου στο λόγο σας διάθεση να αλλάξετε κάτι και δεν έχω καταλάβει γιατί προγράμματα, και δεν αναφέρομαι σε όσα ολοκληρώθηκαν, για τα οποία υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την αμοιβή των στελεχών που τα τρέχουν σταματούν.

Πείτε μου, τουλάχιστον, αν το πρόγραμμα που καταργείτε για γραφειοκρατικούς απ’ ό,τι φαίνεται λόγους, έχετε σκοπό να το αντικαταστήστε με κάποιο ανάλογο ή τελικά νιώθετε πως το να υπάρχει Εθνικό Αρχείο Αναφοράς και Εθνικό Πρωτόκολλο Διάγνωσης των κρουσμάτων κακοποίησης παιδιών, το αν θα υπάρχει Εθνική Γραμμή για τον μητρικό θηλασμό είναι ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας και δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξή τους.

Δεύτερο, και άμεσα σχετικό με το πρώτο είναι η πολιτική αποψίλωσης των εξειδικευμένων στελεχών του Ινστιτούτου. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Γνωρίζω πως η μισθοδοσία τους δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Γνωρίζω, επίσης, πως είναι εξασφαλισμένη από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις που έχουν επιτύχει οι διευθύνσεις του Ινστιτούτου. Και γνωρίζω, τέλος, πως τα στελέχη αυτά έχουν ένα άθροισμα εμπειρίας και τεχνογνωσίας που είναι κομβικής σημασίας για τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα που υπηρετούν. Αν όλα αυτά συμβαίνουν, ποια είναι η λογική της απόφασης απομάκρυνσής τους; Προτίθεστε να κάνετε κάτι συγκεκριμένο για την άμεση επαναπρόσληψή τους, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα σταματημένα προγράμματα του ΙΥΠ, για τα οποία προβλέπεται ήδη χρηματοδότηση;

Τρίτο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως οι διευθύνσεις του Ινστιτούτου εξασφαλίζουν εξωτερικές χρηματοδοτήσεις και στη συνέχεια, με την επίκληση τυπικών λόγων αδυναμίας εμπλοκής τους στη διαχείριση των προγραμμάτων, τους προτείνετε να κληθούν ιδιωτικές εταιρείες ή ΜΚΟ για να διαχειριστούν την εφαρμογή των καινοτόμων προγραμμάτων. Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω καλά ή προκρίνετε την ιδιωτική διαχείριση έναντι της δημόσιας; Αν αυτό συμβαίνει, λυπούμαι, αλλά το κάνετε σε λάθος χώρο. Αν θέλετε να δώσετε δείγματα ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, υπάρχει μια λίστα αποκρατικοποιήσεων, η ελληνική επιχειρηματικότητα, οι ξένες επενδύσεις και άλλα πεδία δόξης λαμπρά.

Κλείνω κύριε Υπουργέ, με δύο-τρεις φράσεις που είναι δυσάρεστες στο άκουσμά τους. Τον περασμένο Οκτώβριο του 2015, ένας πατέρας στα Χανιά αποκαλύφθηκε πως βίαζε επί 2 χρόνια την ανήλικη κόρη του. Το Νοέμβριο του 2015 συνελήφθη ένας παιδεραστής που ασελγούσε σε μικρά κορίτσια. Το Δεκέμβριο του 2015, ένας μαθητής κατήγγειλε πως τον βίασε ο θείος του. Τον Ιανουάριο του 2016 συνελήφθη ένας 40χρονος πατέρας που ασελγούσε στην 6χρονη φίλη της κόρης του. Και αυτά είναι μόνο όσα μάθαμε.

Το ΙΥΠ, κύριε Υπουργέ, όχι απλά δεν πρέπει να αποδυναμωθεί, αλλά πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος και επιχειρησιακή δυνατότητα. Και η σημερινή ερώτησή μου έχει ένα και μόνο στόχο. Την παράκληση να σκεφτείτε το θέμα ξανά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη