Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι έρευνες που συγκλίνουν
στο ότι η ουλίτιδα, από την οποία πάσχει τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της γης, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
στο ότι η ουλίτιδα, από την οποία πάσχει τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της γης, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Η ουλίτιδα αρχίζει με τη συσσώρευση πλάκας, μιας κολλώδους μεμβράνης από τροφή και βακτήρια, που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, αιμορραγία και «πρήξιμο» των ούλων.
Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και του ινωδογόνου, δύο ουσιών στο αίμα που αποτελούν δείκτες φλεγμονής και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Οδοντιατρικό Νοσοκομείο του Σίδνεϊ έδειξε ότι η αφαίρεση των χαλασμένων δοντιών από 70 πάσχοντες από προχωρημένη ουλίτιδα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση στο αίμα των επιπέδων ορισμένων άλλων ουσιών οι οποίες επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα ούλα εισέρχονται κάποια στιγμή στην κυκλοφορία του αίματος και φθάνουν έως τα μεγάλη όργανα, όπου εγκαθίστανται και προκαλούν λοιμώξεις. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως τα ίδια βακτήρια μπορεί να αυξήσουν τον ρυθμό στένωσης των αρτηριών.