14 Μαΐ 2016

«Να αλλάξουμε κυβέρνηση για να γλιτώσουμε τον “κόφτη”»

«Η κυβέρνηση μπορεί να μην είχε απώλειες στη Βουλή, έχει όμως μεγάλες απώλειες στην κοινωνία», λέει σε συνέντευξή του
στην «Αγορά» ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «πρωτοφανή επικοινωνιακό κυνισμό» και «προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας». Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι «το σενάριο των εκλογών πάντα θα έχει σοβαρές πιθανότητες», ενώ αναφορικά με την ενεργοποίηση του «κόφτη» σχολιάζει πως «όσο νωρίτερα αλλάξουμε κυβέρνηση, τόσο πιθανότερο είναι να γλιτώσουμε τον “κόφτη”».

«Όποιος είναι διατεθειμένος να συζητήσει πώς μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε για να βοηθήσουμε τον τόπο, είναι καλοδεχούμενος», σημειώνει σε σχέση με το άνοιγμα της Ν.Δ. στον μεσαίο χώρο.

Η κυβέρνηση πέρασε αλώβητη το πρώτο πακέτο μέτρων και η αξιολόγηση φαίνεται να ολοκληρώνεται. Εξομαλύνεται, κατά τη γνώμη σας, η κατάσταση;

Για να μείνει αλώβητη, επέλεξε συνειδητά να πληγώσει κι άλλο τη χώρα και την οικονομία. Ελπίζω τουλάχιστον η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Ήδη όμως, το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην είχε απώλειες στη Βουλή, έχει όμως μεγάλες απώλειες στην κοινωνία. Όσο περνάει ο καιρός, ξοδεύει αλόγιστα το πολιτικό της κεφάλαιο. Οι πολίτες που την εμπιστεύτηκαν, βλέπουν ότι όχι μόνο υλοποιεί τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποσχέθηκε, αλλά προσπαθεί και να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο… Αντιμετωπίζει τα πάντα με έναν πρωτοφανή επικοινωνιακό κυνισμό.

Ένα απλό παράδειγμα: Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι της μεσαίας τάξης, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΛ πιστεύοντας ότι θα φέρουν φοροελαφρύνσεις. Τελικά πήραν ακόμα υψηλότερους φόρους και εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών. Κι από πάνω, ακούν ότι δήθεν όλα αυτά θίγουν μόνο το 10% του κλάδου τους. Πώς λέτε ότι αισθάνονται; Η κυβέρνηση τους εξαπάτησε πολιτικά μία φορά με αυτά που έκανε, κι άλλη μία προσπαθώντας να τους πείσει ότι ή δεν θίγονται από τα μέτρα ή αν θίγονται είναι…προνομιούχοι.

Βλέπετε να απομακρύνεται το σενάριο εκλογών;

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα, τα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Κάποτε όμως τελειώνουν τα λόγια και τα σόου και έρχεται η ώρα που ο πολίτης πάει στο ταμείο να πληρώσει. Και τότε αυξάνεται και η πίεση προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές της. Σε αυτό το σημείο ακριβώς βρισκόμαστε, γι’ αυτό και το σενάριο των εκλογών -χωρίς να μπορώ να κάνω πρόβλεψη- πάντα θα έχει σοβαρές πιθανότητες.

Μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αλλάξει τη ρητορική περί «παραίτησης της κυβέρνησης»;

Δεν είναι θέμα ρητορικής, είναι θέμα ανάγκης για τον τόπο. Και στο κάτω κάτω, πόση πρακτική σημασία έχει τελικά αν το λέει η αντιπολίτευση, αφού δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να το επιβάλλει;

Εδώ, όμως, κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε όσοι λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς απροετοίμαστος και οι θέσεις του εκτός πραγματικότητας. Τώρα μιλούν και οι ίδιοι πια για αυταπάτες. Δείτε, όμως, πόσο στοίχισαν οι «αυταπάτες» τους: Νέο μνημόνιο Τσίπρα με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ. Capital controls που πλέον έχουν μονιμοποιηθεί. Αφαίμαξη τουλάχιστον του μισού εισοδήματος κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σχεδόν 6,7 δισ. ευρώ. ΦΠΑ 24% και νέοι έμμεσοι φόροι 1,8 δισ. ευρώ -φόρος ακόμα και στο ίντερνετ. Ο κόσμος προοδεύει και εδώ θεώρησαν το ίντερνετ είδος πολυτελείας!

Όμως, δεν είναι θετικό ότι άνοιξε η συζήτηση για το θέμα του χρέους;

Και εδώ αποθέωση της επικοινωνίας… Ξεχνούν ότι αυτοί τόσο καιρό μας έταζαν ονομαστική μείωση του χρέους, αλλά και ότι το χρέος μειώθηκε κατά 130 δισ. το 2012. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως το μόνο που έχουν πάρει αυτή τη στιγμή είναι μια γενικόλογη διατύπωση ότι μετά το 2018 ίσως δούμε το θέμα μιας ρύθμισης -όχι μείωσης- του χρέους, με αντάλλαγμα επώδυνα μέτρα και τον περίφημο «κόφτη», ίσως το πλέον εθνικά ταπεινωτικό μέτρο όλων αυτών των ετών… Και για όλα αυτά πανηγυρίζουν!

Παρ’όλα αυτά, εγώ θα σας πω ότι εν μέσω αυτής της ζοφερής κατάστασης που έχουν δημιουργήσει, ακόμα και κάτι ελάχιστα θετικό αν εξασφάλιζαν θα ήταν καλοδεχούμενο.

Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους ή θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης»;

Θα ήθελα να ελπίζω ότι θα τους πιάσει, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Η κοινή λογική λέει, για παράδειγμα, ότι οι πρώτες συνέπειες αυτού του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, θα είναι η περαιτέρω επιβάρυνση της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής, της ανεργίας. Γι’ αυτό και όσο νωρίτερα αλλάξουμε κυβέρνηση, τόσο πιθανότερο είναι να γλυτώσουμε τον «κόφτη».

Καταθέσατε μία ερώτηση για την Ειδομένη και τη σιδηροδρομική γραμμή εκεί. Έχει βελτιωθεί καθόλου η κατάσταση εκεί;

Όλο αυτό το διάστημα, οι αρμόδιοι είτε δεν εμφανίζονταν καν στη Βουλή, είτε υποβάθμιζαν το μέγεθος του προβλήματος, είτε δεσμεύονταν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα λυθεί «μέχρι το Πάσχα». Το αποτέλεσμα; Η κατάληψη συνεχίζεται για περισσότερες από 50 ημέρες. Προφανώς πάλι είχαν αυταπάτες… Όμως πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδίως της Β.Ελλάδος; Κάθε δρομολόγιο που αναγκαστικά εκτελείται μέσω Βουλγαρίας, κοστίζει 5-10.000 ευρώ παραπάνω και διαρκεί έως και δύο ημέρες περισσότερο. Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει την απαξίωση η υπό ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Η ζημιά της εκτιμάται ήδη στα 5 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις σας έχετε ταχθεί υπέρ του ανοίγματος της Ν.Δ. στον μεσαίο χώρο. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει σε πρόσωπα ή και κόμματα όπως το Ποτάμι, ακόμη και πριν από τις εκλογές;

Το άνοιγμα γίνεται πρώτα απ’ όλα προς τους πολίτες. Όσον αφορά στα πρόσωπα ή και τα κόμματα, όπως ξέρετε ο χορός θέλει δύο. Φυσικά, όποιος είναι διατεθειμένος να συζητήσει πώς μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε για να βοηθήσουμε τον τόπο, είναι καλοδεχούμενος.

 Συνέντευξη στον Θάνο Τριανταφύλλου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη