9 Ιουλ 2016

ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

Ηλικία και απώλεια μνήμης: πότε είναι φυσιολογική πότε οχι και πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.
Σε όλους μας έχει τύχει να ξεχάσουμε που έχουμε βάλει τα κλειδιά μας, το όνομα ενός γνωστού ή το νούμερο του κινητού μας. Όταν είμαστε νέοι δεν προσέχουμε ιδιαίτερα αυτά τα κενά μνήμης, αλλά όσο μεγαλώνουμε, μερικές φορές μας απασχολεί για το τι μπορεί να σημαίνουν. Αν και είναι αλήθεια ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο μας είναι αναπόφευκτες όταν γερνάμε, δεν είναι αυτές που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιαυτό και είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ της φυσιολογικής απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την γήρανση και των συμπτωμάτων που μπορεί να υποδηλώνουν διανοητικά προβλήματα.

Μνήμη και γήρανση: Πότε είναι φυσιολογική και πότε οχι

Η λήθη είναι κοινό παράπονο στους μεγάλους ανθρώπους. Ξεκινάς να μιλάς για μια ταινία που είδες όταν συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να θυμηθείς τον τίτλο. Δίνεις οδηγίες για το σπίτι σου όταν ξαφνικά δεν θυμάσαι ένα πολύ οικείο δρόμο. Βρίσκεις τον εαυτό σου στην μέση της κουζίνας και αναρωτιέσαι γιατί πήγες εκεί. Η απώλεια μνήμης μπορεί να γίνει ενοχλητική, αλλά τις περισσότερες φορές δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι αλλαγές που συντελούνται στην μνήμη λόγω ηλικίας δεν συσχετίζονται με την Άνοια.

Όσο μεγαλώνουμε, βλέπουμε φυσιολογικές αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην λειτουργία του εγκεφάλου και που θεωρούμε δεδομένες. Μας παίρνει περισσότερο χρόνο να μάθουμε και να επαναφέρουμε πληροφορίες. Δεν είμαστε τόσο γρήγοροι όπως παλιά. Στην πραγματικότητα, συχνά κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι αυτή βραδύτητα του μυαλού μας σχετίζεται με την πραγματική απώλεια μνήμης. Τις περισσότερες φορές, αν δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, οι πληροφορίες θα επανέλθουν στην μνήμη.

Η απώλεια μνήμης δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης

Ο εγκέφαλος μας είναι ικανός να παράγει νέα εγκεφαλικά κύτταρα σε οποιαδήποτε ηλικία. Έτσι η σημαντική απώλεια μνήμης δεν είναι αναπόφευκτο γεγονός της γήρανσης. Αλλά όπως και με την μυική δύναμη, που για να την διατηρήσεις χρειάζεται εξάσκηση, ο τρόπος ζωής, οι υγιεινές συνήθειες και οι καθημερινές δραστηριότητες έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία του εγκεφάλου. Σε οποιαδήποτε ηλικία, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις τις νοητικές ικανότητες και να προστατεύσεις την φαιά ουσία.<br>

Επιπλέον, πολλές πνευματικές ικανότητες μένουν ανεπηρέαστες από την φυσιολογική γήρανση όπως:

-Η ικανότητα να κάνεις πράγματα που έκανες πάντα και συνεχίζεις να τα κάνεις συχνά

-Η σοφία και η γνώση που απέκτησες από την εμπειρία της ζωής

-Ο έμφυτος κοινός νους

-Η ικανότητα να σχηματίσεις λογικά επιχειρήματα και κριτική άποψη

Πότε η απώλεια μνήμης σχετίζεται με την ηλικία?

Ο “Ιππόκαμπος” είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην δημιουργία και ανάκτηση της μνήμης και η οποία συνήθως περιορίζεται όσο μεγαλώνουμε. Οι ορμόνες και πρωτεΐνες που προστατεύουν και αποκαθιστούν τα εγκεφαλικά κύτταρα και διεγείρουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος επίσης μειώνονται με τον χρόνο.

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν μειωμένη ροή αίματος προ τον εγκέφαλο, που μπορεί να βλάψει την μνήμη και να αλλάξει τις διανοητικές ικανότητες

Φυσιολογική αμέλεια vs Άνοια

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα συχνά κενά μνήμης είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, όχι ανησυχητικό δείγμα σημαντικής πνευματικής επιδείνωσης ή η απαρχή της άνοιας.

Φυσιολογική λήθη που σχετίζεται με την ηλικία

Οι παρακάτω τύποι απώλειας μνήμης είναι φυσιολογικοί στους μεγαλύτερους ανθρώπους και γενικά δεν θεωρούνται ανησυχητικοί για Άνοια:

-Ξεχνάτε περιστασιακά, που τοποθετείτε πράγματα, τα οποία χρησιμοποιείτε συχνά όπως τα γυαλιά και τα κλειδιά.

-Ξεχνάτε ονόματα γνωστών ή μπλοκάρει η μνήμη σας με κάτι που χρησιμοποιείτε συχνά, π.χ. Φωνάζω τον εγγονό μου με το όνομα του γιου μου.

-Ξεχνάτε περιστασιακά ένα ραντεβού

-Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε αυτό που μόλις διαβάσατε, ή τις λεπτομέρειες μιας συζήτησης.

-Μπαίνετε σε ένα δωμάτιο και ξεχνάτε γιατί μπήκατε

-Αποσπάται η προσοχή σας πολύ εύκολα

-Δεν μπορείτε ακριβώς να ανακτήσετε πληροφορίες που θεωρείτε πολύ εύκολες.

Απώλεια μνήμης: επηρεάζει την ικανότητα σας για δουλειά?

Η βασική διαφορά μεταξύ την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και της άνοιας είναι ότι η πρώτη δεν προκαλεί δυσλειτουργία στην ζωή σας. Τα κενά μνήμης έχουν μικρή επιρροή στην καθημερινότητα και στην ικανότητα να κάνετε αυτό που θέλετε. Η άνοια, από την άλλη πλευρά, έχει ενδείξεις που προέρχονται από μια συνεχή δυσλειτουργία που αφορά 2 ή παραπάνω διανοητικές ικανότητες, όπως η μνήμη, η γλώσσα, η κρίση και η αφηρημένη σκέψη.

Όταν η απώλεια μνήμης γίνεται τόσο επίμονη και σοβαρή που επηρεάζει την εργασία, τα χόμπι, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις σχέσεις σας με την οικογένεια, τότε διαπιστώνετε τα προειδοποιητικά μηνύματα της νόσου Alzheimer ή οποιασδήποτε άλλης δυσλειτουργίας που προκαλεί άνοια, ή μια κατάσταση που μιμείται την άνοια.

Φυσιολογικές αλλαγές στην μνήμη που σχετίζονται με την ηλικία:

-Ικανότητα να είστε ανεξάρτητοι και να κάνετε φυσιολογικές δραστηριότητες, παρά την περιστασιακή απώλεια μνήμης

-Ικανότητα να επαναφέρετε και να περιγράψετε περιστατικά λήθης

-Μπορεί να μην θυμηθείτε οδηγίες αλλά δεν χάνεστε σε γνωστά σας μέρη

-Δυσκολεύεστε περιστασιακά να βρείτε την σωστή λέξη αλλά δεν δυσκολεύεστε στην συνομιλία με τον άλλο

-Έχετε ικανότητα κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων όπως πάντα κάνατε.

Συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν άνοια:

-Δυσκολεύεστε να πραγματοποιήσετε απλές εργασίες (πληρωμή λογαριασμών, κατάλληλο ντύσιμο, πλύσιμο κ.α); ξεχνάτε πως κάνετε πράγματα που κάνατε πολλές φορές.

-Ανικανότητα να επαναφέρετε και να περιγράψετε συγκεκριμένα παραδείγματα όταν το κενό μνήμης σας προκαλεί προβλήματα

-Χάνεστε και αποπροσανατολίζεστε ακόμη και σε γνωστά μέρη

-Δεν είστε ικανοί να ακολουθήσετε οδηγίες

-Ξεχνάτε λέξεις που θέλετε να πείτε ή χρησιμοποιούνται λάθος ή μπερδεύονται

-Επαναλαμβάνετε φράσεις και ιστορίες στην ίδια συζήτηση

-Δυσκολεύεστε στην λήψη αποφάσεων

- Έχετε μικρή κριτική ικανότητα ή φέρεστε με μη αποδεκτό τρόπο στις κοινωνικές σας συναναστροφές.




Συμπτώματα ήπιας διανοητικής βλάβης (Mild Cognitive Impairment “MCI”)

Η ήπια διανοητική βλάβη ( mild cognitive impairment), είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ των διανοητικών αλλαγών λόγω γήρανσης και των πιο σοβαρών συμπτωμάτων που υποδηλώνουν άνοια. Το MCI μπορεί να συνεπάγεται προβλήματα στην μνήμη, στην χρήση της γλώσσας, στην σκέψη και στην κρίση που είναι μεγαλύτερα από την φυσιολογική εξέλιξη αλλά η διαφορά που χωρίζει την φυσιολογική μνήμη και το MCI δεν είναι πάντα ξεκάθαρη και μπορεί να είναι μικρή.

Για παράδειγμα, είναι φυσικό να έχεις κάποιο πρόβλημα στο να θυμηθείς τα ονόματα κάποιων ανθρώπων. Παρόλαυτά, δεν είναι φυσιολογικό να ξεχνάς τα ονόματα του στενού οικογενειακού σου περιβάλλοντος, των φίλων σου και να μην μπορείς να τα θυμηθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν έχει MCI, εσείς και η οικογένεια σας ή οι κοντινοί σας φίλοι θα είναι πιθανό να ανησυχούν για την διανοητική και πνευματική λειτουργία σας.


Αλλά, αντίθετα με τους ανθρώπους που έχουν πλήρη άνοια, υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργείσετε στην καθημερινότητα χωρίς να βασίζεστε στους άλλους.

Αν και πολλοί άνθρωποι με MCI τελικώς αναπτύσσουν την νόσο Alzheimer, δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο. Άνθρωποι με σταθερό MCI βρίσκονται σε ήπιο στάδιο παρακμής όμως άλλοι επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Συμπτώματα MCI:

-Συχνά χάνετε ή τοποθετείτε σε λάθος θέσεις τα πράγματα

-Συχνά ξεχνάτε συνομιλίες, ραντεβού και εκδηλώσεις

-Δυσκολεύεστε στο να θυμάστε ονόματα νέων γνωριμιών

-Δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε την ροή μιας συζήτησης

Πότε να δείτε τον γιατρό για προβλήματα μνήμης

Είναι ώρα για να συμβουλευτείτε ένα γιατρό όταν τα κενά μνήμης σας γίνονται συχνά ή επαρκώς αισθητά για να απασχολήσουν εσάς ή την οικογένειά σας. Αν φτάσετε σε τέτοιο σημείο, κλείστε ένα ραντεβού όσο το δυνατόν συντομότερα και μιλήστε με τον θεράποντα γιατρό σας για να κάνετε μια πλήρη ιατρική εξέταση. Ακόμη και αν δεν βλέπετε όλα τα απαραίτητα συμπτώματα που υποδηλώνουν Άνοια τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε το βήμα έτσι ώστε να αποφύγετε ένα μικρό πρόβλημα που μπορεί να γίνει μεγαλύτερο.

Ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει τους παράγοντες που σας επηρεάζουν, τα συμπτώματα, να μειώσει τις αναστρέψιμες αιτίες που προκαλούν απώλεια μνήμης και να συστήσει την απαραίτητη αγωγή. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επουλώσει τις αναστρέψιμες αιτίες, να μειώσει την αγγειακή Άνοια και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής με Alzheimer ή οποιασδήποτε άλλης μορφής άνοια.




Τι να περιμένετε από την επίσκεψη σας στο γιατρό

Ο γιατρός θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις για την μνήμη σας που περιλαμβάνουν τα εξής:

-Πόσο καιρό οι άλλοι ή εσείς έχετε παρατηρήσει πρόβλημα με την μνήμη σας?

-Ποια πράγματα σας δυσκολεύουν στο να τα θυμάστε?

-Η δυσκολία έρχεται σταδιακά ή ξαφνικά?

-Έχετε πρόβλημα στο να κάνετε καθημερινά πράγματα?

Ο γιατρός επίσης θα θέλει να ξέρει την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, πως τρώτε και κοιμάστε, αν έχετε άγχος ή κατάθλιψη το τελευταίο διάστημα και άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στην ζωή σας. Υπάρχει πιθανότητα ο γιατρός να ρωτήσει εσάς ή τον αγαπημένο σας να παρακολουθεί τα συμπτώματά σας και να τα τσεκάρει μετά από λίγους μήνες. Αν το πρόβλημα μνήμης χρειάζονται περαιτέρω εκτίμηση, μπορεί να σας στείλει σε νευροψυχολόγο.




Αναστρέψιμες αιτίες απώλειας μνήμης

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια μνήμης δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχετε Άνοια. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορείτε να βίωσετε νοητικά προβλήματα που σχετίζονται με το στρες, την κατάθλιψη και την έλλειψη βιταμινών. Γιαυτό είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό και να λάβετε επίσημη διάγνωση αν βιώνετε τέτοιου είδους προβλήματα. Μερικές φορές αυτό που μοιάζει ως σημαντική απώλεια μνήμης μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να θεραπευθούν όπως:




1) Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη μπορεί να μιμηθεί τα σημάδια της απώλειας μνήμης, όπως το να δυσκολευτείτε στην συγκέντρωση, να παραμείνετε οργανωμένοι και ναι κάνετε διάφορα. Η κατάθλιψη είναι κοινό πρόβλημα σε μεγαλύτερους -ειδικά αν είστε λιγότερο κοινωνικοί και δραστήριοι από ότι ήσασταν ή εάν έχετε βιώσει πολλές σημαντικές απώλειες ή μεγάλες προσωπικές αλλαγές (σύνταξη, σοβαρή ιατρική διάγνωση, απώλεια αγαπημένου, μετακόμιση)

2)Έλλειψη βιταμίνης B12: Η βιταμίνη B12 προστατεύει τους νευρώνες και είναι πολύ σημαντική για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη της B12 μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο δείκτη θρεπτικής απορρόφησης, με αποτέλεσμα να προκαλεί δυσκολία στην απορρόφηση της B12 που χρειάζεται το σώμα και ο εγκέφαλος. Εαν καπνίζετε ή πίνετε, αυξάνετε το ρίσκο. Αν παρατηρήσετε έλλειψη της B12 από νωρίς, μπορεί να ανατρέψετε προβλήματα που σχετίζονται με την μνήμη. Η θεραπεία γίνεται με ενέσιμη χορήγηση μια φορά τον μήνα.

3)Προβλήματα θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει τον μεταβολισμό. Αν ο μεταβολισμός σας είναι πολύ γρήγορος, μπορεί να νιώθετε μπερδεμένοι ενώ αν είναι πολύ αργός μπορεί να νιώσετε νωθροί και καταθλιπτικοί. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως η λήθη και η δυσκολία στην συγκέντρωση. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα.

4)Κατάχρηση Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι τοξική για τα εγκεφαλικά κύτταρα και η κατάχρηση οδηγεί σε απώλεια μνήμης. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει το ποσοστό εκδήλωσης άνοιας. Εξαιτίας των βλαβερών επιπτώσεων της, οι ειδικοί προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση σε 1-2 ποτήρια.

5) Αφυδάτωση: Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Σημαντική αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, απώλεια μνήμης και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με την άνοια. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι (6-8 ποτήρια την ημέρα). Να είστε σε εγρήγορση αν παίρνετε διουρητικά, ή καθαρτικά ή υποφέρετε από διαβήτη, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και διάρροια.




6)Παρενέργειες Φαρμάκων: Πολλές συνταγογραφήσεις φαρμάκων και χορηγήσεις παραπάνω από το κανονικό ή ο συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες όπως διανοητικά προβλήματα και απώλεια μνήμης. Αυτό είναι πολύ κοινό σε μεγαλύτερους ανθρώπους γιατί γίνονται πιο αδύναμοι και απορροφούν πολύ πιο αργά τα φάρμακα. Κοινές φαρμακευτικές αγωγές που επηρεάζουν την μνήμη και την λειτουργία του εγκεφάλου, περιλαμβάνουν: υπνωτικά χάπια, αντιισταμινικά, φάρμακα για την πίεση ,μυοχαλαρωτικά,για τα αρθριτικά, για την χολή, για την ακράτεια, για γαστροοισοφαγικές δυσκολίες, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και παυσίπονα.




Παίρνετε περισσότερα από 3 φάρμακα?

Όπως συμβαίνει και με μεμονωμένα φάρμακα μπορεί να δημιουργήσουν διανοητικά προβλήματα. Μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε πως όσο πιο πολλά χάπια παίρνεις τόσο περισσότερο ρίσκο έχει για εγκεφαλική ατροφία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η έλλειψη της φαιάς ουσίας, ήταν περισσότερο οξεία σε ανθρώπους που έπαιρναν περισσότερες από 3 φαρμακευτικές αγωγές. Αν σας απασχολούν οι αγωγές που παίρνετε μιλήστε στον γιατρό σας αλλά μην τις σταματήσετε χωρίς την συναίνεση του.




Τρόποι επαναφοράς μνήμης

Οι ίδιες πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε μια υγιή γήρανση και φυσική ζωτικότητα μπορούν να οδηγήσουν και σε υγιή μνήμη. Έτσι, κάντε τα βήματα νωρίς προκειμένου να αποτρέψετε τα νοητικά προβλήματα και να βελτιώσετε όλες τις πτυχές της ζωής σας.

1)Παραμείνετε κοινωνικοί: Οι άνθρωποι που δεν είναι κοινωνικά εμπλεκόμενοι με την οικογένεια και τους φίλους τους βρίσκονται σε υψηλότερο ρίσκο απ’ ότι εκείνοι που διατηρούν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Η ποιοτική, πρόσωπο με πρόσωπο, συναναστροφή μπορεί να μειώσει κατά πολύ το άγχος και είναι ισχυρό φάρμακο για τον εγκέφαλο. Σχεδιάστε βόλτες με τους φίλους σας, γίνετε μέλος σε μια λέσχη βιβλίου ή επισκέφτείτε το τοπικό σας ΚΑΠΗ. Απομακρυνθείτε από το τηλέφωνό σας και συγκεντρωθείτε σε ανθρώπους που είναι μαζί σας μαζί και από τους οποίους επωφελείστε.

2) Να ασκείστε συχνά: Η συχνή άσκηση δίνει ώθηση σε παράγοντες που συσχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Η άσκηση επίσης μειώνει το ρίσκο για δυσλειτουργίες που οδηγούν σε απώλεια μνήμης όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η άσκηση επίσηςβελτιώνει την διαχείριση του άγχους και ανακουφίζει από την κατάθλιψη και το στρες- οδηγώντας σε ένα υγιέστερο εγκέφαλο

3)Μην καπνίζετε: Tο κάπνισμα αυξάνει το ρίσκο για αγγειακές δυσλειτουργίες και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό και κλείσιμο των αρτηριών που μεταφέρουν το οξυγόνο στον εγκέφαλο.

4)Διαχειριστείτε το στρες: Η κορτιζόλη-ορμόνη του στρες- καταστρέφει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης. Αλλά και πριν ακόμη συμβεί αυτό , το άγχος και η ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν στιγμιαίες δυσκολίες. Όταν υποφέρεις από άγχος και στρες είναι πιο πιθανό να υποφέρεις από κενά μνήμης και να παρουσιάζονται προβλήματα στην μάθηση και την συγκέντρωση.

5)Κοιμηθείτε πολύ: Ο ύπνος είναι σημαντικός για την διατήρηση της μνήμης, την διαδικασία του σχηματισμού και της “τοποθέτησης” νέων μνημών έτσι ώστε να μπορείτε να τις επανακτήσετε αργότερα. Η στέρηση του ύπνου μειώνει την ανάπτυξη νέων νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο και προκαλεί προβλήματα με την μνήμη , την συγκέντρωση και την λήψη αποφάσεων. Μπορεί ακόμη να οδηγήσει στην κατάθλιψη- εναν άλλο καταστρεπτικό παράγοντα της μνήμης.

6)Πρόσεξτε τι τρώτε: Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και να πίνετε πράσινο τσάι καθότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να διατηρούν τα εγκεφαλικά σας κύτταρα μακρυά από την “σκουριά”. Τα φαγητά που είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, (όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος) είναι πολύ σημαντικά για την μνήμη και τον εγκέφαλο. Βέβαια η λήψη υπερβολικών θερμίδων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης απώλειας μνήμης και διανοητικής δυσλειτουργίας. Δώστε λοιπόν άσκηση στον εγκέφαλό σας!




Εξάσκηση του εγκεφάλου για την αντιμετώπιση της απώλειας μνήμης.

Όταν φτάνουμε να μιλάμε για την μνήμη λέμε “ή την χρησιμοποιείς ή την χάνεις ”. Έτσι όπως η φυσική εξάσκηση μπορεί να φτιάχνει και να διατηρήσει το σώμα μας πιο δυνατό έτσι και η πνευματική άσκηση μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο μας να λειτουργεί καλύτερα και να μειώσει τον κίνδυνο πνευματικής πτώσης. Προσπαθείστε να βρείτε ασκήσεις για τον εγκέφαλο που θα θεωρήσετε ότι είναι ευχάριστες. Αν δεν σας αρέσει αυτό που κάνετε, δεν θα έχετε κέρδος. Όσο περισσότερο ευχάριστη είναι η δραστηριότητα για σας, τόσο πιο ισχυρό θα είναι το αποτέλεσμα για τον εγκέφαλό σας. Μπορείτε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες που διεγείρουν τις αισθήσεις σας- π.χ. παίζοντας μουσική κατά την διάρκεια της άσκησης, ή ανάψτε αρωματικά κεριά ή ανταμείψτε τον εαυτό σας αφού τελειώσετε.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές ιδέες για εξάσκηση του μυαλού σας , από απλές εργασίες μέχρι πιο δύσκολα πράγματα:

-Παίξτε παιχνίδια, με τα οποία δεν είστε εξοικειωμένοι και περιλαμβάνουν στρατηγική, όπως το σκάκι και το μπριτζ και το Scrabble.

-Παίξτε σταυρόλεξα και άλλα παζλ λέξεων , ή παζλ με νούμερα όπως το Sudoku.

-Διαβάστε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία που σας προκαλούν

-Να συνηθίσετε να μαθαίνετε νέα πράγματα: παιχνίδια, συνταγές, οδηγίες, ένα μουσικό όργανο, μια ξένη γλώσσα.

-Να κάνετε μάθημα σε ενα άγνωστο μέχρι τώρα θέμα το οποίο σας ενδιαφέρει. Όσο πιο πολύ απασχολείται ο εγκέφαλος σας τόσο πιο πιθανό να συνεχίσετε να μαθαίνετε και να αποκομίσετε μεγαλύτερα οφέλη.

-Κάντε ενα σχεδιασμό και προγραμματισμό, π.χ. Την δημιουργία ενός νέου κήπου, ράψιμο.




Περπάτημα: Ένας εύκολος τρόπος να πολεμήσετε την απώλεια μνήμης

Νέες έρευνες έδειξαν οτι το να περπατάτε 6-9 μίλια κάθε εβδομάδα βοηθά στην πρόληψη της συρρίκνωσης του εγκεφάλου και της απώλειας μνήμης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Νευρολογική Ακαδημία, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που περπατούν 6-9 μίλια την εβδομάδα έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλο τους 9 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, απ’ ότι άνθρωποι που δεν περπατούσαν τόσο.

Πηγή: http://www.helpguide.org/articles/memory/age-related-memory-loss.htm

συγγραφείς: Melinda Smith, M.A., Lawrence Robinson, and Robert Segal, M.A.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη