16 Ιουλ 2016

Χάος στην Τουρκία - Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι κατέστειλε το πραξικόπημα - Ο στρατός λέει ότι ακόμη μάχεται

Συγκεχυμένη είναι ακόμη η κατάσταση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της
Παρασκευής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters στις 7.30 το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, αλλά οι υποστηριχτές της βίαιης ανατροπής του Ερντογάν επιμένουν ότι ακόμη μάχονται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια ανατροπής της εξουσίας είναι ακόμη αποφασισμένοι και μάχονται αυτούς που επιχείρησαν να αντισταθούν. Οι αυτοαποκαλούμενοι Κίνημα για την Ειρήνη επιμένει ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για την δική τους ασφάλεια.
8:11 Συνολικά 754 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί σήμερα το πρωί, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο.
8:10 Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε "με τους πιο κατηγορηματικούς όρους", από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.
"Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. "Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία", τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν. "Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία", αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα, ο οποίος από το 1999 ζει απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη