21 Ιουλ 2016

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία: O Ερντογάν κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (Vid)

Σε μια νέα «απροσδόκητη» κίνηση προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αργά χθες το βράδυ (20/7), κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση
εκτάκτου ανάγκης, την ίδια στιγμή που επεκτείνει τις εκκαθαρίσεις, συλλαμβάνοντας, απολύοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα ακόμα περισσότερα άτομα από τις δυνάμεις ασφαλείας, το δικαστικό σώμα, τη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση, μετά το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Σε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον των πραξικοπηματιών. Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα αυτό παραχωρείται από το Σύνταγμα της χώρας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε εφαρμογή με την έκδοση της απόφασης στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας, και θα επιτρέψει στον Πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το τουρκικό κοινοβούλιο προκειμένου να επιβάλλουν νέους νόμους και να περιορίσουν ή να αναστείλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κατά το δοκούν.
Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια απ’ ευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης ενώπιον υπουργών της κυβέρνησης, και μετά από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.
«Ο σκοπός της ανακήρυξης της έκτακτης ανάγκης είναι να καταστεί δυνατόν να πάρουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον της απειλής για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας», δήλωσε ο Ερντογάν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη