10 Αυγ 2016

Ντίχτερ : Η προσάρτηση της Μααλέ Αντουμίμ είναι ζήτημα χρόνου και μόνο.

Πρώην αρχηγός της [υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας] Σιν Μπετ: η διεθνής κοινότητα είναι «φοβερά αφελής» σχετικά με την εκτεταμένη
παράκαμψη της οικονομικής βοήθειας προκειμένου να βοηθηθεί η Χαμάς, ενώ ο Άβι Ντίχτερ, Επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κνέσσετ, λέει ότι η κατάχρηση των χρημάτων που συγκεντρώνονται είναι πολύ περισσότερα από τα δέκα εκατομμύρια της World Vision και ισχυρίζεται ότι «σχεδόν το 100%» των προσφύγων εργατών των ΗΕ στη Γάζα είναι μέλη της Χαμάς. 
Ανώτερο μέλος της Κνέσσετ που είχε διατελέσει αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Σιν-Μπετ δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η υποτιθέμενη διοχέτευση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων της διεθνούς οικονομικής βοήθειας της World Vision για τους τρομοκρατικούς σκοπούς της Χαμάς είναι μόνο ένα ελάχιστο παράδειγμα της μαζικής κατάχρησης της οικονομικής βοήθειας που κατευθύνεται προς τους κατοίκους της Γάζας, και η οποία χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της Χαμάς. 
Η διοχέτευση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας για τη χρηματοδότηση της Χαμάς και άλλων βίαιων ισλαμιστικών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας έχει λάβει έκταση ενώ η διεθνής κοινότητα είναι φοβερά αφελής όσον αφορά την έκταση του προβλήματος, είπε ο Άβι Ντίχτερ, βουλευτής του κόμματος Λικούντ και επικεφαλής της πανίσχυρης κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας. 
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Ισραήλ είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εργατών των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα είναι μέλη της Χαμάς, της τρομοκρατικής ομάδας που πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007, και που επιδιώκει με προσήλωση την καταστροφή του Ισραήλ ενώ έχει κάνει τρεις πολέμους εναντίον του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. 
Ο Ντίχτερ μίλησε μετά τον Μουχάμαντ Χαλαμπί, μέλος της Χαμάς και μάνατζερ των επιχειρήσεων της οργάνωσης [παροχής οικονομικής] βοήθειας World Vision στη Γάζα, ο οποίος καταδικάστηκα από δικαστήριο της Μπεέρ-Σέβα για μια σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με τον φερόμενο κεντρικό ρόλο του στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Χαμάς από πόρους της φιλανθρωπικής οργάνωσης. 
Ο Χαλαμπί, μέλος της Χαμάς από νεαρή ηλικία, επελέγη να διεισδύσει στην διεθνή φιλανθρωπία το 2005 προκειμένου να υπεξαιρέσει χρήματα προς όφελος της τρομοκρατικής οργάνωσης σύμφωνα με Ισραηλινούς πραγματογνώμονες. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φιλανθρωπιών κατευθύνθηκαν στη Χαμάς για την διόρυξη σηράγγων, την αγορά όπλων και την υποστήριξη άλλων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χαμάς. Η [οργάνωση] World Vision και ο Χαλαμπί αρνούνται αυτούς τους ισχυρισμούς. Η Αυστραλία έπαυσε να χρηματοδοτεί την οργάνωση ενώ διεξάγει έρευνα για το θέμα. 
«Η World Vision είναι μόνο ένα απλό παράδειγμα» είπε ο Ντίχτερ, δηλώνοντας ότι και άλλες, παρόμοιες οργανώσεις «ξέρουν πολύ καλά ότι χρηματοδοτούν τη Χαμάς». 
«Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα η οποία κάνει τις δωρεές και που επιστρατεύεται προκειμένου να βοηθήσει πρόσφυγες και ενδεείς, δεν κατανοεί ότι τα μετρητά τους διοχετεύονται για τρομοκρατικούς σκοπούς… είναι μια αφελής διεθνής κοινότητα σε σημείο αποκρουστικό». 
Ο Μουχάμαντ Χαλαμπί, μέλος της Χαμάς και μάνατζερ των φιλανθρωπικών επιχειρήσεων της World Vision στη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάστηκε στις 4 Αυγούστου του 2016 για την διοχέτευση χρημάτων της οργάνωσης στην τρομοκρατική οργάνωση. (Σιν-Μπετ). 
«Όταν βλέπεις ότι ομάδες όπως τα ΕΗ και οι πεφωτισμένες χώρες, με καλά θεμελιωμένες κοσμοθεωρίες, να πέφτουν σε μια παγίδα που τους έχουν στήσει η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ» λέει ο Ντίχτερ «απλά εκπλήσσεσαι όταν παρατηρείς την έκταση και την ισχύ με τις οποίες παίζουν χρόνο με το χρόνο». 
Το πρακτορείο UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) -η ομάδα των ΗΕ που ασχολείται αποκλειστικά με τους παλαιστίνιους πρόσφυγες- απασχολεί 30.000 υπαλλήλους για πέντε εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες, είπε. «Και είναι σαφές ότι το σύνολο των υπαλλήλων του UNRWA διάκειται 100% φιλικά προς τη Χαμάς».
 Η World Vision διατύπωσε αμφιβολίες την περασμένη Πέμπτη σχετικά με τις κατηγορίες εκ μέρους του Ισραήλ, επιμένοντας ότι διεξάγει ενδελεχείς οικονομικούς ελέγχους και αποτιμήσεις ώστε να εξασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια φτάνει στη Γάζα σε όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη. Ο Χαλαμπί αρνήθηκε «όλες αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε την Κυριακή ο δικηγόρος του, Μοχάμαντ Μαχμούντ. Την περασμένη Δευτέρα, η φιλανθρωπική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι οι αριθμοί του Ισραήλ δεν είναι ορθοί. 
«Η Χαμάς σκάβει η ίδια το νεκροταφείο της»
Ο Ντίχτερ απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ισραηλινό αμυντικό σύστημα την ανανεωμένη απειλή που αποτελούν οι τρομοκρατικές σήραγγες που σκάβει η Χαμάς στην παραμεθόριο με τη Γάζα για να καταστούν δυνατές επιθέσεις εντός του Ισραήλ. 
«Το κράτος επενδύει τεράστια χρηματικά ποσά για να εξεύρει λύσεις, τόσο τεχνολογικές όσο και μηχανικές, για το πρόβλημα» είπε. «Υπάρχει πρόοδος και οι προσπάθειες δικαιώνονται». Ωστόσο, είπε, το Ισραήλ δεν έχει ολοκληρωμένη απάντηση στην απειλή και ο κίνδυνος νέων επιθέσεων μέσω των σηράγγων είναι δίχως την παραμικρή αμφιβολία ακόμη παρών». 
Μια κρατική λογιστική έκθεση σχετικά με τη διένεξη του 2014 στη Γάζα και η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό Μπινγιαμίν Νετανιάου και τη στρατιωτική ηγεσία επειδή δεν έλαβαν σοβαρά εγκαίρως την απειλή που συνιστούσαν οι σήραγγες. Η Χαμάς τις χρησιμοποιούσε για να εξαπολύσει δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του δίμηνου πολέμου των ΙΔΑ με την ονομασία Επιχείρηση Παρυφή Προστασίας. 
«Η απειλή βρίσκεται ακόμη εκεί» είπε ο Ντίχτερ. «Η Χαμάς έχει επιδοθεί με όλη της την καρδιά, την ψυχή και τη χρηματοδότηση στην κατασκευή επιθετικών σηράγγων. 
«Είναι μια απειλή που το αμυντικό μας σύστημα, και ιδιαίτερα οι ΙΔΑ, τη θεωρούν κεντρική στην περιοχή της Γάζας. Οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί είναι τρομακτικές». 
Και προέβλεψε ότι, ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών «η Χαμάς θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι σκάβει η ίδια για λογαριασμό της το μεγαλύτερο νεκροταφείο τρομοκρατών». 
Ο Ντίχτερ άσκησε επίσης κριτική σε μια δήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο του Υπουργείου Άμυνας, η οποία συνέδεε την περσινή διεθνή συμφωνία που έγινε με τη στήριξη των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938, την οποία υπέγραψαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις με τη ναζιστική Γερμανία. 
Η φασαρία σχετικά με την συμφωνία που μετράει ήδη ένα χρόνο, και η πικρή σύγκριση του Υπουργείου Άμυνας με τη Συμφωνία του Μονάχου, πυροδοτήθηκε έπειτα από τον ισχυρισμό του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ότι δήθεν Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας στηρίζουν τώρα πια τη συμφωνία με το Ιράν, όπως λ.χ. ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γκάντι Έισενκνοτ ο οποίος επεσκέφθη τις ΗΠΑ και ως ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ήταν επίσης παρών στην οριστικοποίηση της κρίσιμης δεκαετούς στρατιωτικής οικονομικής  βοήθειας προς το Ισραήλ. 
Ο Ντίχτερ σημείωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας επωφελήθηκε περισσότερο από το αμερικανικό πακέτο βοήθειας και ότι «ήταν λάθος η (κριτική της συμφωνίας που στήριξε ο Ομπάμα και ο παραλληλισμός της με τη Συμφωνία του Μονάχου) όπως λάθος ήταν και η χρονική συγκυρία». 
Εβραϊκά ΜΜΕ ανέφεραν την περασμένη Κυριακή ότι δεν είναι σαφές ποιος συνέταξε την εμπρηστική δήλωση του Υπουργείου Άμυνας αλλά την ενέκρινε ο Υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. 
«Ο Ομπάμα διανύει τους τελευταίους [μήνες της θητείας] του» είπε ο Ντίχτερ. «Οποιός νομίζει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κριτικάρει ή να αναλύσει τις ενέργειες του αμερικανού προέδρου τα τελευταία οκτώ χρόνια σε σχέση με το Ισραήλ ειδικά και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση και να κάνει υπομονή μέχρι τον Ιανουάριο». 
Ο Ντίχτερ επίσης κάλυψε τον Εκπρόσωπο Τύπου της Κνέσσετ Γιούλι Έντελσταϊν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έκανε έκκληση στο Ισραήλ να προσαρτήσει το Μααλέ Αντουμίμ, ένας μεγάλο οικισμό στη Δυτική Όχθη που βρίσκεται ανατολικά της Ιερουσαλήμ». 
«Είναι απλά μόνο θέμα χρόνου» είπε ο Ντίχτερ. «Δεν τίθεται το ερώτημα αν η Μααλέ Αντουμίμ θα γίνει τμήμα του Ισραήλ αλλά το πότε». 
Ο Ντίχτερ είπε ότι σε όλες τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο παρελθόν μεταξύ διάφορων ισραηλινών κυβερνήσεων και Παλαιστινίων το Μααλέ Αντουμίμ φερόταν να περνά στην εδαφική επικράτεια του Ισραήλ». 
Υποστήριξε ότι «όλα τα χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαμε και τις ευλογίες των Αμερικανών». 
Η τοποθεσία και το μέγεθος της Μααλέ Αντουμίμ την κάνει ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους. Πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν τον οικισμό, που είναι η μόνιμη κατοικία 40.000 ανθρώπων, ως επίνειο της Ιερουσαλήμ και ως σημαντική θέση άμυνας της πρωτεύουσας από τα ανατολικά, ενώ οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η παρουσία της καθιστά την προοπτική ενός συνεχούς παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ σχεδόν αδύνατη. 
http://www.timesofisrael.com/ex-shin-bet-chief-world-hideously-naive-about-widespread-diversion-of-aid-to-fund-hamas/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη