24 Σεπ 2016

Πονοκέφαλος από το ΔΝΤ στην κυβέρνηση

"Πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η χθεσινή έκθεση συμπερασμάτων του ΔΝΤ σχετικά με την επικείμενη
δεύτερη αξιολόγηση.

Οι "φόβοι" του Μαξίμου επιβεβαιώθηκαν, καθώς η Ουάσινγκτον διαμηνύει ξεκάθαρα πως ζητά περισσότερο "αίμα" στα δημοσιονομικά: μείωση του αφορολόγητου και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο υφιστάμενος νόμος Κατρούγκαλου δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος, καθώς ρίχνει το βάρος μόνο στους εργαζόμενους και στις μελλοντικές συντάξεις, γι' αυτό και εκτιμά πως χρειάζεται νέο "ψαλίδι", κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Το ΔΝΤ ζητά επίσης μείωση του αφορολογήτου για να διευρυνθεί η φορολογική βάση, και μείωση των συντελεστών, ακόμα και εκείνων για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, το Ταμείο "γκρεμίζει" και τις προσδοκίες της κυβέρνησης στα εργασιακά, καθώς επιμένει στο υφιστάμενο καθεστώς, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί εδώ και μήνες να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το ίδιο ισχύει και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, με το ΔΝΤ να πιέζει για "ξεκαθάρισμα", τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στη λύση των ρυθμίσεων για τις οφειλές των δανειοληπτών.

Τα παραπάνω θέτουν το πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, οι οποίες πρέπει να τελειώσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου βάσει του χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί.

Αιχμές για νοσοκομεία και "τρίγωνο διαπλοκής"

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως στα συμπεράσματα γίνεται αναλυτική αναφορά στις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε βασικούς τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νοσοκομεία, με το ΔΝΤ να τονίζει πως δεν υπάρχουν ούτε σύριγγες και άλλα βασικά είδη, τονίζοντας ότι "ουσιαστικές δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλλειψη συρίγγων στα νοσοκομεία και την ακινητοποίηση δημόσιων λεωφορείων λόγω έλλειψης ανταλλακτικών".

Παράλληλα, γίνεται μνεία στο "τρίγωνο της διαπλοκής", επισημαίνοντας πως πρέπει να καταπολεμηθεί από την κυβέρνηση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη