21 Σεπ 2016

ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 ΕΨΑΛΕ ΤΟ ΕΞΑΨΑΛΜΟ ΣΤΟΝ ΦΙΛΗ
«Απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα» χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα ελληνικά σχολεία και το μάθημα των Θρησκευτικών ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος σχολίασε:
«Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.»
Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για βεβιασμένα νέα προγράμματα που δεν ξέρουμε πώς προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιών ανθρώπων προωθήθηκαν.
Έτσι, πρόετεινε συνεργασία μεν αλλά με σκοπό μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές:
«Έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική άποψη, όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια 10 ή 5 ημερών αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις.
Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος.»
Η απάντηση του υπουργού παιδείας στον αρχιεπίσκοπο 
«Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς – θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας» δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχόλιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές που δρομολογούνται στο μάθημα.
«Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει, σύμφωνα με τον νόμο, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» αναφέρει και προσθέτει: «Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας».
«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων» καταλήγει ο υπουργός Παιδείας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη