16 Οκτ 2016

«Ανοίγουν» να κριτήρια! Πως θα ρυθμίζονται οφειλές προς το ΙΚΑ

Μέχρι και σε 90 δόσεις θα μπορούν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ επιχειρήσεις και επαγγελματίες
που εντάσσονται με δικαστική απόφαση σε καθεστώς εξυγίανσης ή κηρύσσονται σε κατάσταση πτώχευσης. Παράλληλα θα απαλλάσσονται από το σύνολο ή μέρος των προσαυξήσεων.
Για τον αριθμό των δόσεων και την απαλλαγή από προσαυξήσεις θα αποφασίζει  ειδική Επιτροπή του ΙΚΑ και του Κέντρου Εξόφλησης Ασφαλιστικών Οφειλών. Η απόφαση θα λαμβάνεται μετά την αποδοχή της ρύθμισης από τον πτωχευμένο ή «υπό εξυγίανση» οφειλέτη, μέσα σε 1 μήνα από την πρόσκληση του.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Δ. Καλαματιανός, η δυνατότητα αξόφλησης σε 90 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις επεκτάθηκε και στους οφειλέτες με χρέη έως 600.000 ευρώ
Προϋπόθεση υπαγωγής των πτωχευμένων οφειλετών είναι να μην έχουν καταδικαστεί για δόλια χρεοκοπία.
Για τους “υπό εξυγίανση” οφειλέτες πρέπει να υπάρχει συμφωνία εξυγίανσης υπογεγραμμένη τουλάχιστον από το 60% των πιστωτών και αντίγραφο του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).
Και για τις δύο κατηγορίες θα πρέπει να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία. Θα ελέγχεται αν υπάρχει κινητή ή ακίνητη περιουσία, η αξία και τα τυχόν βάρη, η οικονομική και επαγγελματική κατάσταση, το προφίλ τους, η ηλικία, η κατάσταση της υγείας του πτωχού και των μελών της οικογένειας του.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη