4 Οκτ 2016

Σάββας Καλεντερίδης:Τα εθνικά θέματα είναι υποβαθμισμένα λόγω ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα εθνικά θέματα είναι υποβαθμισμένα λόγω ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν μία παγίδα για την κυβέρνηση. Υπάρχει
παγωμάρα και αδυναμία να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό ζήτημα. Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έλεγαν ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Τώρα πρέπει όλοι οι Έλληνες να μετρήσουμε τί σημαίνουν οι δηλώσεις και οι προθέσεις της Τουρκίας, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Αν ανατραπεί η Συνθήκη της Λωζάννης στο Αιγαίο να είστε σίγουροι ότι θα ανατραπεί και στη Θράκη», δήλωσε στον Alpha 989 ο συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή με τον Σπύρο Χαριτάτο.
 

Πρόσθεσε ότι «θαλάσσια σύνορα δεν έχουν οριστεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκτός της Δωδεκανήσου. Μένουν προς ορισμό τα θαλάσσια σύνορα στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό που ενοχλεί την Τουρκία στη συνθήκη της Λωζάννης είναι το άρθρο που λέει ότι όσα νησιά βρίσκονται εγκύτερα των τριών μιλίων από τις ακτές της Τουρκίας είναι τουρκικά. Σε άλλο άρθρο λέει ότι η Τουρκία παραιτείται κάθε δικαιώματος κυριαρχίας στα νησιά που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων. Αυτό θέλει να καταργήσει για να μπορέσει να διεκδικήσει τα 157 νησιά και βραχονησίδες που δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με το όνομά τους σε κάποια διεθνή συνθήκη.

 

Ανατρέποντας την Συνθήκη της Λωζάννης θέλει να ξεκινήσει από το μηδέν μια διαπραγμάτευση για το τί ανήκει σε ποιον στο Αιγαίο, ακόμα και για κατοικημένα νησιά.

 

Η συνθήκη της Λωζάννης θεωρείται ως «η συμβολαιογραφική πράξη γέννησης της Τουρκικής Δημοκρατίας». Όποιος την αμφισβητεί, αμφισβητεί το ίδιο το τουρκικό κράτος. Ο Ερντογάν το πράττει συνειδητά. Λέει ότι αντιμετωπίζοντας το πραξικόπημα, ξεκινάμε έναν καινούργιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Στην Μοσούλη, στην Συρία και επεκτείνει την έννοια και στο Αιγαίο».

 

 

Ο κος Καλεντερίδης κάλεσε «να δούμε σε ποιο πλαίσιο έγινε η δήλωση Ερντογάν. Εδώ και 17 χρόνια ο ΠτΔ της Τουρκίας καλεί τους περιφερειάρχες και τους βγάζει λόγο για το μέλλον της χώρας. Η δήλωση Ερντογάν δεν έγινε «από στήθους». Ήταν σε γραπτό κείμενο. Που σημαίνει ότι οι σύμβουλοί του συνέταξαν την ομιλία. Άρα ήταν μία σχεδιασμένη ενέργεια.

 

Στο πλαίσιο της ομιλίας επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς και στη Moodys. Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει το πολίτευμα της Τουρκίας από προεδρική σε προεδρευομένη Δημοκρατία. Ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις της Συρίας. Η Τουρκία κατασκευάζει το τρίτο μεγαλύτερο τείχος στην ιστορία της ανθρωπότητας, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το τείχος στα σύνορα με τη Συρία θα έχει μήκος έως 800 χλμ. Η Τουρκία αντιμετωπίζει κίνδυνο από το δεύτερο κουρδικό κράτος που ιδρύεται στη Συρία, που ιδρύεται και με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

 

Δεύτερο θέμα είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο. Η Τουρκία νιώθει εντελώς μόνη στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού. Το κυπριακό πραγματικά θα λυθεί τον επόμενο χρόνο. Η Κύπρος υπογράφει ενεργειακές συμφωνίες με εταιρείες, βάζει στο παιχνίδι τους ενεργειακούς γίγαντες και υποχρεώνει τα κράτη από τα οποία προέρχονται να υποστηρίζουν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατόρθωσε να περάσει τις θέσεις της για την ΑΟΖ. Μπαίνει στο παιχνίδι και η Ρωσία. Θέλουν να ξέρουν οι εταιρείες τί ανήκει σε ποιον για να επενδύσουν. Αυτό φοβάται η Τουρκία».
 .
Aκούστε την συνέντευξη:
www.alpha989.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη