16 Οκτ 2016

Μια παγκόσμια «φούσκα» startups έσκασε

Η μεγάλη έκρηξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ινδία μάλλον έφτασε στο τέλος της.


Ύστερα από ένα παρατεταμένο αμόκ χρηματοδότησης, ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας της Ινδίας έχει μειωθεί απότομα φέτος. Οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις απολύουν προσωπικό και κάποιες έκλεισαν εντελώς.
Η χρηματοδότηση των startup το δεύτερο τρίμηνο του έτους έπεσε στα 583 εκατομμύρια δολάρια ύστερα από το ιστορικό υψηλό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2015, σύμφωνα με την CB Insights. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, σ’ έναν τομέα που πέρυσι προσέλκυσε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια, συνολικά.
«Νοιώθουμε ήδη το πώς είναι μια φούσκα» λέει ο Αργιούν Μαλότρα, συνιδρυτής του ινδικού startup incubator Investopad. «Πολλές εταιρείες που είχαν καλές επιδόσεις καταρρέουν».
Η επιβράδυνση έλαβε χώρα παρά τις ευνοϊκές συνθήκες: η ευρύτερη ινδική οικονομία γνωρίζει ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι χαμηλός. Και οι παγκόσμιοι επενδυτές κυνηγούν την επόμενη Facebook ή Amazon.
Με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων και πλεόνασμα εξειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο του IT, οι ινδικές startup ήταν εξαιρετικά ελκυστικές για πολλούς επενδυτές. Η επιτυχία εγχώριων εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου όπως οι Snapdeal και Flipkart, καθώς και της εφαρμογής διαμοιρασμού διαδρομών Ola, προσέθεσε έναν αέρα αξιοπιστίας.
Η αντιστροφή του κλίματος εξηγείται απλά: οι επενδυτές λένε ότι ο τεχνολογικός κλάδος της Ινδίας γνώρισε μια κλασική φούσκα, όπως αυτή που τάραξε τη Silicon Valley όταν έσκασε το 1999.
«Πιστεύω ότι η Ινδία περνάει μέσα από την πρώτη φούσκα της» λέει ο Κασιάπ Ντεόρα, πρώην επιχειρηματίας της Silicon Valley που πλέον έχει τη δική του startup στο Δελχί. «Πρόκειται για μια κανονική φούσκα και είναι φυσιολογικό να υπάρχει».
Η πτώση είχε ήδη και τα πρώτα της θύματα.
Η Peppertrap, μια εφαρμογή παράδοσης προϊόντων μαναβικής που χρηματοδότησαν οι Sequoia Capital και Snapdeal, έπαψε τις λειτουργίες παράδοσης και έκανε στροφή στη διοικητική μέριμνα. Και μια άλλη παρόμοια startup, η Grofers, σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες σε εννιά πόλεις σε όλη την Ινδία.
Επίσης, στα τέλη του 2015, ο ινδικός «μονόκερως» Zomato απέλυσε περίπου 300 εργαζομένους.
Πάντως, αρκετοί ξένοι επενδυτές συμφωνούν ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες στην αγορά της Ινδίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά θα συνεχίσει να είναι σημαντική, παρά την επιβράδυνση», επισημαίνει ο Σουμάντ Μαντάλ, γενικός διευθυντής της March Capital.



fortunegreece.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη