17 Νοε 2016

ΣτΕ: Παράνομος ο ΕΝΦΙΑ σε 4 δήμους

 Δεν επιστρέφεται, όμως, ούτε ευρώ

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στον ΕΝΦΙΑ που αφορά τα ακίνητα σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά και στους Δελφούς στην Άμφισσα. Η αυξημένη σύνθεση του Β΄ Τμήματος  του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σειρά αποφάσεων της, έκρινε παράνομο τον τρόπο προσδιορισμού  των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατά συνέπεια  και τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ στις συγκεκριμένες περιοχές οι κάτοικοι των οποίων είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Έτσι, ακυρώνεται η υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών κατά το σκέλος που αφορά τις  εν λόγω περιοχές  και όχι για την  υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τις αποφάσεις, ο προσδιορισμός έγινε  οριζόντια, δηλαδή  χωρίς να υπάρχει διαφανής,   ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά αρτια  μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (νόμος 3852/2010), αλλά  ούτε λήφθηκε υπόψη η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.
Στην πράξη , όμως, οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν σηματοδοτούν την επιστροφή του ΕΝΦΙΑ καθώς σε αυτές ξεκαθαρίζεται πως δεν μπορεί  ένα μήνα πριν  την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως οι αντικειμενικές αξίες και ο  ΕΝΦΙΑ των περιοχών αυτών κρίθηκε μη νόμιμος  από  8.6.2016, ημέρα  συζήτησης των υποθέσεων στο ΣτΕ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη