24 Νοε 2016

Επιστρέφουν τα σενάρια εκλογών: Τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η προειδοποίηση Τσακαλώτου, και η αναβολή του μίνι-Eurogroup για
το χρέος.

«Σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητά η Ν.Δ., ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία». Αυτή η φράση του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή του ομιλία προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει μια νέα παραφιλολογία σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταφύγει σε εκλογές εντός του 2017 εάν καταρρεύσει κάθε δυνατή διέξοδος για το ζήτημα του χρέους.
Ήδη η Νέα Δημοκρατία έδειξε να σηκώνει το γάντι, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, να προβλέπει, στη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό, την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε λίγους μήνες λόγω της δημοσκοπικής καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε λίγους μήνες, ακόμα κι αν σας παρακαλάει η Νέα Δημοκρατία να μην κάνετε εκλογές, εσείς θα επιχειρήσετε ηρωική έξοδο για να σώστε οτιδήποτε αν σώζεται από τα ποσοστά σας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στην κυβέρνηση.
Ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε λέγοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη. Πηγαίνοντας, μάλιστα, την κουβέντα παρακάτω, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και τις απαιτήσει του ΔΝΤ λέγοντας ότι «Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ, αν επιμένει σε τέτοιου είδους θέματα. Μπορεί να υπάρχει αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις».
Προφανώς, η αναφορά Τσίπρα για τα τρέχοντα ζητήματα και το επερχόμενο διακύβευμα νέων εκλογών είχε στόχο να συσπειρώσει την ΚΟ του κόμματός του, έπειτα από τις απανωτές δημοσκοπικές ήττες που γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά σε σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός μιλούσε την Τετάρτη στους βουλευτές του, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωναν την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Καμία από τις παραπάνω ανησυχίες δεν θα είχαν βάση εάν υπήρχε κάποια θετική εξέλιξη στις διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ και το αναβληθέν μίνι-Eurogroup του Βερολίνου για το ελληνικό χρέος που θα πραγματοποιούνταν την Παρασκευή. Έπειτα, μάλιστα, από διαρροές του διεθνούς Τύπου που ανέφεραν ότι πρωτεύοντα ρόλο στην ακύρωσή του έπαιξε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το βάρος πλέον πέφτει στην πλευρά όσων επιθυμούν να δουν την ελληνική «Οδύσσεια» να τερματίζεται, χωρίς την επανάληψη του δράματος του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση της Wall Street Journal, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το στίγμα των εξελίξεων: «δεν βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε εκλογές το 2017, εκτός και αν βγει το χειρότερο σενάριο για το χρέος και την ανάκαμψη».






.fortunegreece.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη