Είναι γνωστό ότι για όλους εμάς τους απογόνους των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ,της Θράκης και του Πόντου «Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ 1923» ,αποτελεί συνθήκη της ντροπής ,της εγκατάλειψης χωρίς την θέληση των προγόνων μας της ιστορικής μας πατρίδας και ότι για τρείς χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν σε αυτήν και της προσφυγοποίησης μας. Ενώ για τους φιλοκεμαλιστές ,αλλά και τους περισσότερους ιστορικούς, αποτελεί την ληξιαρχική πράξη γέννησης του σύγχρονου Τουρκικού κράτους .
Πράξη που με τις δηλώσεις του, αμφισβήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στις 29-9-2016 στο προεδρικό μέγαρο στην 27η σύνοδο των προέδρων των κοινοτήτων, σε μια περίοδο που έχουν ενταθεί οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, από τις πιέσεις που δέχεται για τη συμμόρφωση της με τα 72 προαπαιτούμενα ,ενώ συνεχίζονται οι εκβιασμοί από πλευράς Τουρκίας για άμεση παραχώρηση βίζας στους Τούρκους πολίτες.
Ακριβώς για να δικαιολογήσει τη θέση του αυτή ο κ. Ερτογάν ,αναφέρθηκε στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία, κατά την άποψή του επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας(1453-1920) και για 400 χρόνια, ήταν τουρκικά και επομένως κακώς με την εν λόγω συνθήκη,(του 1923) ,παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα!
Αγνοώντας βέβαια ότι σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ,τα φύλλα που έζησαν σε αυτά τρεις χιλιάδες χρόνια πριν την κατάκτησή τους από τους Οθωμανούς ,ήταν Ελληνικά και ανέπτυξαν μάλιστα όπως γνωρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος που τα μελετά αλλά και τα επισκέπτεται συνεχώς ,υψηλό πολιτισμό.
(Με την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κ. Πρόεδρο που μάλλον δεν γνωρίζει την ιστορία του αρχιπελάγους, ότι η ονομασία του Αιγαίου πελάγους προέρχεται από τον Έλληνα βασιλιά Αιγαία και ασφαλώς όχι από κάποιο Οθωμανό κατακτητή, όπως ό ίδιος μάλλον πιστεύει).
Ο κ. Ερτογάν εν όψει της προσπάθειας του να αποκτήσει ως Πρόεδρος αυξημένο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας του, με τις πρόσφατες δηλώσεις απομυθοποίησης του Κεμάλ Μουσταφά Πασά, ,επιχειρεί μάλλον να ασκήσει πίεση και να αποδυναμώσει παράλληλα την κεμαλική αντιπολίτευση. Γι αυτό επιχειρεί να υποβαθμίσει το ρόλο του Κεμάλ Μουσταφά στην δημιουργία του τουρκικού κράτους , αλλά και να απαξιώσει το μεταρρυθμιστικό ρόλο του στην σύγχρονη Τουρκία.
Παραγνωρίζοντας βέβαια το γεγονός ότι ανάμεσα στις 42 εθνότητες που αποτελούσαν τους υπηκόους της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας , ενώ οι Τούρκοι αποτελούσαν μειονότητα ,με την Γενοκτονία που έγινε σε βάρος τους από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές και την πολιτική του παντουρκισμού που τους επιβλήθηκε στην συνέχεια από τα πάνω, εμφανίστηκε η ενιαία Τουρκία με το δήθεν ενιαίο τουρκικό έθνος και την κοινή τουρκική γλώσσα .
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λόγω του μεγαλοϊδεατισμού του ,του φιλόδοξου ,αμετροεπή και μισαλλόδοξου χαρακτήρα του , αφού αναζητώντας για τον εαυτό του το ρόλο του σύγχρονου Σουλτάνου σε πολιτικό επίπεδο και του συνεχιστή του Μωάμεθ (χαλίφη), σε θρησκευτικό επίπεδο, θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία ακολουθώντας την πολιτική του νεοθωμανισμού, για να καταστήσει εκατό χρόνια μετά την συνθήκη της Λοζάνης την Τουρκία, όπως πιθανόν πιστεύει, ξανά πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη, που θα εκπροσωπεί όλο το μουσουλμανικό κόσμο.
Θα βρίσκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον αν ο κ. Ερντογάν με την ευκαιρία των δηλώσεων του αυτών, διαβάζοντας με τη σωστή ματιά την ιστορία των προγόνων του, ενημερωνόταν από τα εκατοντάδες έγγραφα ντοκουμέντα ξένων πρεσβειών ,για τα όσα την περίοδο 1908 -1923 έκαναν αρχικά οι Νεότουρκοι και στην συνέχεια οι κεμαλιστές σε βάρος Αρμενίων ,Ασσυριών και Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας ,που στο τέλος τους(1923), είχαν 2.000.000 εκ. αθώα θύματα της πολιτικής της Γενοκτονίας, ζητούσε δημόσια συγγνώμη για τα εγκλήματα των προγόνων του, καταδικάζοντας και τον Κεμάλ Μουσταφά Πασά ,ως εμπνευστή και υπεύθυνο της εκτέλεσης αυτής της Γενοκτονίας.
Σήμερα ο κ. Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει, την ίδρυση του κουρδικού κράτους, στη βόρεια Συρία που προωθείται από τον Αμερικάνικο παράγοντα για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου της γύρω περιοχής και όχι μόνον.
Η ίδρυσή αυτή είναι επόμενο να επιφέρει γεωπολιτικές ανατροπές και αναταράξεις στην περιοχή της Τουρκίας, αλλά και την προσπάθεια ίδρυσης στο έδαφός της αυτόνομου κουρδικού κράτους ,που ασφαλώς αποτελεί απειλή για την ενότητα του τουρκικού κράτους, αφού δημιουργεί προϋποθέσεις για πιθανή ομοσπονδοποίηση της.
.Παράλληλα ο κ. Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι στο Κυπριακό θέμα ,με την συνέχιση επί σαράντα χρόνια μετά την εισβολή ,της παράνομης κατοχής του 40% του νησιού και την παραμονή σε αυτό του κατοχικού στρατού της, έχει παραμείνει σχεδόν μόνη της, σε διεθνές επίπεδο.
Είναι γνωστό ότι το όραμα του αλλά και αυτό του πρ. πρωθυπουργού κ. Νταβούντογλου, ήταν να μετατρέψουν την ανατολική Μεσόγειο σε μουσουλμανική λίμνη, υπολογίζοντας ότι την εξουσία των χωρών αυτών θα έχουν οι Μουσουλμάνοι ,της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, στην καυτή Λωρίδα της Γάζας ,αλλά και στην δοκιμαζόμενη από τον εμφύλιο Συρία. Στόχος που δυστυχώς για τον κ. Ερτογάν και τους εταίρους του δεν έγινε εφικτό να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα ,ενώ οι πολιτικές εξελίξεις των περιοχών αυτών φαίνεται να είναι αντίθετες των προβλέψεών του.
Εφόσον όμως, όπως διαφαίνεται από τις μέχρι σήμερα συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, προχωρήσει και η λύση του Κυπριακού ζητήματος , ο κ. Ερτογάν παρά τις όποιες ανιστόρητες όσες και προκλητικές δηλώσεις, αλλά και τους ανέξοδους λεονταρισμούς του, θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει την Α.Ο.Ζ. της Μεγαλονήσου. Εξέλιξη που ασφαλώς δεν επιθυμεί και φοβάται ότι θα επηρεάσει σε βάρος των θέσεων του, τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ,για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πρόσφατη αναφορά ,με την οποία ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λοζάνης και ουσιαστικά ότι το Αιγαίο πέλαγος με τα εκατοντάδες νησιά του ανήκουν στην Ελλάδα, έγινε για εσωτερική κατανάλωση, αλλά και όλους τους παραπάνω λόγους. Δηλώσεις τις οποίες καταδικάζουμε και τον καλούμε να σταματήσει να προκαλεί αμφισβητώντας τα σύνορα και την Εθνική μας κυριαρχία, αλλά να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν της χώρας του ,ζητώντας συγνώμη για τα εγκλήματα που έκαναν οι πρόγονοί του σε βάρος μας.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ: ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Σ