25 Νοε 2016

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: «Η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με τα συμφέροντα.

«Η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με τα συμφέροντα. Αυτό που ζούμε 6 χρόνια τώρα δεν «έπεσε από τον ουρανό», οικοδομήθηκε
από το σύστημα της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας. Κάποιοι έχουν πλουτίσει ενώ αντίθετα υπήρχαν πολιτικές που οδηγούσαν σε απόγνωση τον λαό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και στην ουσία και στην διαδικασία. Θα μείνουμε αυτή τη στιγμή στο ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ασχολείται με την νομιμότητα», δήλωσε στον Alpha 989 ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες ότι πρόσωπα που είχαν εμπλοκή με την δικαιοσύνη ήθελαν την «εκπαραθύρωσή του» από την κυβέρνηση και περίμεναν κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό και όχι την τοποθέτησή του στο Υπ. Δικαιοσύνης, ο κος Κοντονής είπε χαρακτηριστικά: «αν είχαν διατυπωθεί σκέψεις που λέτε, διαψεύστηκαν. Θα έπρεπε να είναι πιο σοφοί μετά από δυο χρόνια (όσοι τα έλεγαν αυτά), ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με τα συμφέροντα και με την κατάσταση της διαφθοράς των τελευταίων 30 χρόνων που έχουμε ζήσει».  
 
 
Όσον αφορά στις υποθέσεις της Δικαιοσύνης που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, ο κ. Κοντονής είπε πως τα ζητήματα της διαφθοράς συνεχίζει να τα βλέπει με τον ίδιο τρόπο μαζί με τον κ. Βασιλειάδη:

«Τα ζητήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής που αντιμετωπίζονται από τον προηγούμενο υπουργό εγώ συνεχίζω να τα βλέπω και μαζί με τον Γ. Βασιλειάδη. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και νομίζω ότι θα δώσει το στίγμα του σε αυτή την προσπάθεια».
 
Αναφερόμενος στον οπαδισμό ο κος Κοντονής είπε ότι «δεν μπορεί να το δει κανείς διαφορετικά. Το θέμα του οπαδισμού είναι θέμα πολιτισμού. Κοινός τόπος».
 
«Έχουν πέσει πολλά στις φλέβες μας. Πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και με ποιες δυνάμεις έχουμε να πολεμήσουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
 
 «Δεν μας πέφτει λόγος» είπε ο κ. Κοντονής για τις εξελίξεις στις Ενώσεις των Δικαστών. «
Το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία είναι αναφαίρετο. Η οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση ούτε το κράτος. Οι εμπλεκόμενοι πρέπει να προσεγγίσουν τα θέματα λαμβάνοντας υπόψη ότι για την κοινωνία και τον πολίτη ο δικαστής παραμένει δικαστής και πρέπει να προστατέψουν αυτή τους την ιδιότητα κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν. Η κοινωνία τούς αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και αν ταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, τότε θα είναι μεγάλο κακό», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
 
 
Για τα εργασιακά υπογράμμμισε ότι «αντιμετωπίζουμε τους κοινωνικούς εταίρους με φιλεργατικό πρόσημο και με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν περνούν απαρατήρητες από την κυβέρνηση οι προτάσεις του ΣΕΒ και του ΔΝΤ που θέλουν να εμπεδώσουν ζούγκλα στην εργασία» και κάλεσε τη ΝΔ να τοποθετηθεί.  «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να μην το κάνει "γαργάρα"», είπε χαρακτηριστικά.  
 
 
Με αφορμή τα επεισόδια στους πλειστηριασμούς ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την 1η κατοικία. Υπήρχαν όμως και θα υπάρχουν και μετά την κρίση. Πρέπει να υπάρχει μια εκκαθάριση των απαιτήσεων των δανειστών και των οφειλετών. Είναι πρωτόγνωρη διαδικασία και αυτό έγινε με προσπάθεια της κυβέρνησής μας. Δηλ. πετύχαμε στην διαδικασία διαπραγμάτευσης πολλά σημαντικά πράγματα για την 1η κατοικία παρά τις αντιδράσεις των δανειστών. Εμείς κερδίσαμε τελικά με σφοδρή επιμονή και σύγκρουση» ενώ πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων που εκτελούν το καθήκον τους, δεν συνάδουν με μια πολιτισμένη κοινωνία».
 
 
Κληθείς να σχολιάσει τον όγκο τον υποθέσεων προς εκδίκαση, ο κος Κοντονής απάντησε: «Θεωρώ ότι δεν έχει αυξηθεί ο όγκος δουλειάς αλλά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση ή κάλυψη κενών οργανικών θέσεων. Υπέγραψα την τοποθέτηση 35 υπαλλήλων στις υπηρεσίες των δικαστηρίων και συνεχίζεται αυτή η ροή. Σταδιακά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Για 1η φορά δίνεται ένα βάρος στον τρόπο οργάνωσης των δικαστηρίων. Σε έναν μεγάλο βαθμό εκτιμάμε το μέρος του προβλήματος και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ένα πλέγμα προτάσεων για την ελάφρυνση της δικαστικής ύλης. Χρειαζόμαστε βάθος χρόνου και πιστεύω ότι στο τέλος της 4ετίας τα αποτελέσματα της δουλειάς μας θα είναι ορατά και θα το παραδεχτούν όλοι».
 
«Να σας πω ένα παράδειγμα. Τα συναινετικά διαζύγια εκδικάζονται ως υποθέσεις όταν δεν υπάρχει αντιδικία. Μπορούμε άμεσα να πάρουμε κάποια μέτρα να επιλύονται οι διαφορές που υπάρχουν χωρίς να φτάνουν στο επίπεδο ακροατηρίου και της έκδοσης απόφασης. Δηλ. πρέπει να γίνεται προσπάθεια εξώδικης επίλυσης πριν φτάσουν στα δικαστήρια», τόνισε ο Υπ. Δικαιοσύνης.
 
 
Για το βραχιολάκι είπε πως «έχει αποτελέσματα και λειτουργεί πειραματικά τώρα. Είχαμε μόνο μία περίπτωση από τις 11 που δεν λειτούργησε. Το μέσο αυτό λειτουργεί θετικά. Πρέπει να προσέξουμε τον έγκαιρο εντοπισμό της παράνομης ενέργειας. Να προλαβαίνουμε να μην συμβαίνει δηλαδή».
 
 
 
Aκούστε την συνέντευξη: http://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=75537
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη