24 Νοε 2016

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΙ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με θέμα “την Ενσωμάτωση στην
Ελληνική Νομοθεσία για την ανάπτυξη υποδομών ενλλακτικών καυσίμων και την απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης” διαπιστώνουμε με δυσάρεστο τρόπο ότι ο νυν Υπουργός Μεταφορών & Υποδομών κ. Σπίρτζης συμπεριέλαβε διατάξεις που αφορούν το επάγγελμα του Μηχανικού και επανακαθορίζονται οι όροι για την άσκηση του επαγγέλματος.
Πιο συγκεκριμένα το επάγγελμα του Μηχανικού θα το ασκούν πλέον οι κάτοχοι διπλώματος των αντίστοιχων ειδικοτήτων των Πολυτεχνικών Σχολών ή τμημάτων αυτών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, εξαιρώντας τους μηχανικούς αποφοίτους του τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του ΤΕΕ, που αφορούν το πολυνομοσχέδιο 4254/2014 που καταργούσε τις διατάξεις 4663/1930, πως "το Πολυνομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα εφαρμοστεί αγνοώντας τις υφιστάμενες διατάξεις και την Πολιτεία."
Με θλίψη μας γινόμαστε μάρτυρες μίας συντεχνιακής διαδικασίας που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα επιφέρει. Είναι στιγμή το Υπουργείο Παιδείας να διατυπώσει επίσημα τη θέση του για τις πρόσφατες ψηφισμένες διατάξεις και να δείξει έμπρακτα αν θεωρεί τα ΤΕΙ ως “φτωχό συγγενή των Πανεπιστημίων”. 'Άλλωστε, σε συνέχεια των δικών σας δηλώσεων, σε προηγούμενη σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ ότι "τα ΤΕΙ έχουν λάβει εξαιρετικές αξιολογήσεις και πρέπει να ληφθεί σοβαρά ο λόγος τους", με ότι συνεπάγεται αυτό, οι τελευταίες κινήσεις είναι το λιγότερο αντιφατικές.
Θεωρούμε υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να αποσαφηνίσει τη θέση του, με πραγματικές πρωτοβουλίες που να μην υποκρύπτουν άγνοια ή ιδιοτέλεια και να μην υποκύπτει σε συμβιβασμούς.

Για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ
Στάσης Κωνσταντίνος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη