23 Νοε 2016

"Πόκερ" στην πλάτη της Ελλάδας για το χρέος

Αποφασίζουν για εμάς χωρίς...εμάς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ

 Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς...Αυτή είναι η ανάγνωση για την έκτακτη Σύνοδο με σκοπό να συζητηθούν οι προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την Παρασκευή 25/11 οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης και στελέχη του Ταμείου. Η Αθήνα πάντως υποβάθμισε την έξελιξη αυτή υποστηρίζοντας μέσω κύκλων του ΥΠΟΙΚ ότι δεν πρόκειται για έκτακτη σύνοδο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ.Σαπέν, της Ιταλίας Κ.Παντοάν, της Ισπανίας Ντε Γκίντονς και ο πρόεδρος του eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, θα ενημερωθούν από κοινού από τον επικεφαλής του EGW Κλάους Ρέγκλιγκ και τον Πωλ Τόμσεν για την πορεία και τα βασικά αποτελέσματα των συζητήσεων ESM - ΔΝΤ σε σχέση με:

• τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους,
• τις συμπτώσεις και αποκλίσεις σε σχέση με τον καθορισμό και την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προϋπολογισμού αλλά και
• τις προθέσεις του Ταμείου σχετικά με τη συμμετοχή του, τη διάρκεια και το ποσό που σκοπεύει να συνεισφέρει. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο προγραμματισμός της Αθήνας για επίτευξη έστω πολιτικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου, γίνεται όλο και πιο δύσκολα επιτεύξιμος. Ευρωπαϊκές πηγές δεν κρύβουν ότι αν και υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους, δεν ήταν η προσδοκώμενη, με αποτέλεσμα να μένουν ορθάνοικτα πολλά θέματα.
Οι μεγαλύτερες αποστάσεις αφορούν στο Εργασιακό, ενώ για τον Προϋπολογισμό του 2018 σύμφωνα με τους Θεσμούς εξακολουθεί να υπάρχει «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ), την οποία καλούνται να καλύψουν οι δύο πλευρές μέσα στις λίγες ημέρες που απομένουν κατ’ αρχάς ως το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν μια συμφωνία σε δύο φάσεις, δηλαδή μια συμφωνία όπου ένα μέρος των εκκρεμοτήτων θα καλυφθεί ως προαπαιτούμενα (milestones) μετά από το Δεκέμβριο, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πρόοδο που θα σημειωθεί ως τις 5 Δεκεμβρίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών
Η «μίνι σύνοδος» της Παρασκευής στο Βερολίνο «δεν είναι καθόλου έκτακτη», αλλά «θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και το ελληνικό χρέος», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, βάσει του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας θα έχουν συνάντηση  με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος», αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη