1 Νοε 2016

Εξι ιππότες για την «κόκκινη» Νατάσα

Την ορμητική Συριζαία θα πλαισιώνουν έξι βετεράνοι δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ - Η εκπομπή φιλοδοξεί να
ανταγωνιστεί τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο του ΣΚΑΪ H ΕΡΤ ετοιμάζει μια νέα απογευματινή εκπομπή, εστιασμένη στην πολιτική επικαιρότητα και τον σχολιασμό της. Ενα ετερόκλητο πάνελ από επτά δημοσιογράφους θα υπηρετήσει την πολυφωνία και την αντικειμενικότητα σύμφωνα με μια αθέατη σκηνοθεσία. Οι έξι βετεράνοι θα πλαισιώνουν την ανερχόμενη νεαρή «σταρ» της «Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ, την πληθωρική Νατάσα Γιάμαλη. Το πάνελ των επτά σχολιαστών στη νέα καθημερινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ μοιάζει με πλατφόρμα απογείωσης, αλλά μόνο για έναν επίδοξο τηλεαστέρα. Το ποιος θα είναι αυτός, δηλαδή ποιος προορίζεται να προκαλέσει σε μονομαχία τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο με σκοπό να σφετεριστεί την πρωτοκαθεδρία του στην απογευματινή ζώνη, προβάλλει ήδη ως δεδομένο. Το κρυφό όπλο της ΕΡΤ ενάντια στον sui generis παρουσιαστή του ΣΚΑΪ, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον εποφθαλμιά μερτικό από τη συγκεκριμένη ζώνη, είναι η Νατάσα Γιάμαλη, μια παρουσία καθ’ οιανδήποτε έννοια πληθωρική. Με κάθε σεβασμό στην ιστορία καθενός από τους φερόμενους ως συμπαρουσιαστές της στη νέα εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, η ιστορία της επταμελούς συντροφιάς θα μπορούσε να είναι η ιστορία της ορμητικής 30χρονης Νατάσας. Η όλη υπόθεση παρουσιάζει κάποιες αναλογίες με το κλασικό μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου Δουμά «Τρεις Σωματοφύλακες», στο οποίο ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι ο τέταρτος.

Αντιστοίχως, το απογευματινό «παραμύθι» της ΕΡΤ (χωρίς όνομα, επίσημο τουλάχιστον, προς το παρόν) ενδέχεται να μην είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η απογευματινή εκπομπή (18.00-20.30), η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει -εκτός απροόπτου, επεισοδιακών αποχωρήσεων διευθυντικών στελεχών κ.λπ.- τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ίσως να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από μια χειρονομία αξιοποίησης επτά προσώπων που, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, μπορούν να στεγαστούν κάτω από το ίδιο τηλεοπτικό κεραμίδι, αυτό της ΕΡΤ. Η ιστορία των υπόλοιπων πολύπειρων έξι δημοσιογράφων, λοιπόν, είναι πιθανώς αυτή που ετοιμάζεται να γράψει η «κόκκινη» Νατάσα. Επιστρέφοντας στους «Τρεις Σωματοφύλακες», ο Ντ’ Αρτανιάν, ως φανταστικός ήρωας ήταν μετρ της ξιφασκίας, δαιμόνιος και τετραπέρατος μαχητής, του οποίου το πνεύμα κατάφερνε στους αντιπάλους του πλήγματα εξίσου φαρμακερά με το σπαθί του. Σε ζωντανή μετάδοση Παρομοίως η Νατάσα Γιάμαλη έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο της εκκολαπτόμενης Συριζαίας στάρλετ, καθώς σε πολύ μικρό διάστημα έχει καταφέρει να βρίσκεται πάντα εκεί όπου πρέπει - και με αυτό δεν υπονοείται μόνο το ότι φωτογραφίζεται ως διά μαγείας πάντα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στις εκάστοτε κομματικές βεγγέρες. Πάνω από όλα, η Νατάσα Γιάμαλη είναι δημοσιογράφος στην «Αυγή» με μαχητική αρθρογραφία, πάντα στην προκεχωρημένη γραμμή υπεράσπισης των επιλογών του Μαξίμου. Εσχάτως έλαμψε ως οικοδέσποινα και τηλεπαρουσιάστρια στο web TV της «Αυγής», μονίμως μπροστά στον φακό, σε ζωντανή μετάδοση από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νατάσα είναι φυσικά τακτική φιλοξενούμενη σε συζητήσεις στην ΕΡΤ. Παράλληλα, έχει υπάρξει υποψήφια βουλευτής -αν και σε μη εκλόγιμη θέση- στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά κάποιον τρόπο κάνει διεθνή καριέρα, καθώς υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο στο πολύκροτο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον και της Θεόπης Σκαρλάτου «This is a coup». Κάθε φορά και οπουδήποτε στον κόσμο προβάλλεται το φιλμ-αφιέρωμα στο πρώτο καυτό εξάμηνο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δανειστές και την «πρώτη φορά Αριστερά», το κοινό ζει την αγωνία για τους χειρισμούς Τσίπρα - Βαρουφάκη κ.λπ. μέσα από τα μεγάλα εκφραστικά μάτια της Νατάσας Γιάμαλη.
Η οποία φαίνεται πως έχει κριθεί άνωθεν ως ιδανικό παράδειγμα παράκαμψης της πατροπαράδοτης περιφρόνησης που επιδεικνύει η αριστερή ορθοδοξία για τη φιλαρέσκεια. Στην αδεξιότητα, στην αμηχανία ή ακόμη και στην καθαρόαιμη κακογουστιά που χαρακτηρίζουν τις συντρόφισσές της στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νατάσα Γιάμαλη προτάσσει τις χυμώδεις καμπύλες της χωρίς κανένα σύμπλεγμα δεξιάς ή αριστερής σεμνοτυφίας, περιποιημένες όπως τους αξίζει, περιτυλιγμένες σε μοντέρνα και ενίοτε τολμηρά ενδύματα. Η Νατάσα είναι, τρόπον τινά, η ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στην επιμελημένη παραμέληση της αριστερής και τη μοντέρνα θηλυκότητα μιας νέας γυναίκας που σφύζει από ενέργεια. Το ντεκολτέ της, δε, ήταν ίσως ο μόνος λόγος για να μη θεωρήσει κανείς σαν νανούρισμα το live streaming της «Αυγής» από το Συνέδριο, με τις σχοινοτενείς τοποθετήσεις των συνέδρων, τους ατέρμονους προβληματισμούς για τη σχέση κόμματος-κυβέρνησης, τα ευχολόγια για τις συλλογικότητες, την αριστεροσύνη στον καιρό του διά χειρός ΣΥΡΙΖΑ μνημονίου κ.ο.κ. Πλήρως ενημερωμένη για τις τελευταίες τάσεις στη μόδα της αριστερής πολιτικής ορολογίας, η Νατάσα κατόρθωνε να παραμένει δροσερή και προσηνής σαν να παρουσίαζε πρωινή εκπομπή σε κάποιο από τα επάρατα αστικά κανάλια της διαπλοκής, ενώ ταυτόχρονα ρωτούσε σοβαρά-σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Χρήστο Μαντά, για την «τασική πάλη» (όχι από την «τάξη», αλλά από την «τάση») εντός του κόμματος. Ο συνδυασμός μιας ανυπόκριτα σέξι νέας δημοσιογράφου και της σκληροπυρηνικής κομματικής θεματολογίας ήταν πραγματικά εξοντωτικός για όποιον θεατή δεν είναι μυημένος στους αντιφατικούς κώδικες συμπεριφοράς της «Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί εκτός περιβάλλοντος η Γιάμαλη μοιάζει με μια φιλάρεσκη, σύγχρονη, εξωστρεφή γυναίκα, που, σύμφωνα με το σχετικό στερεότυπο, δεν θα έπρεπε να σκοτίζεται για ζητήματα όπως οι επιδόσεις των Επιτροπών Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΠΕΚΕ). Ούτε να αγωνιά επαναλαμβάνοντας το ίδιο ερώτημα σε όποιον υπουργό έπεφτε στην απόχη της «Αυγής» κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, «τελικά, τι κόμμα θέλουμε, κύριε Τσακαλώτε/Σκουρλέτη/Βίτσα;» κ.ο.κ. Το τρέχον φέρεσθαι της Νατάσας, η αθώα διαχυτικότητα και το άδολο φλερτάρισμα, η αυθορμησία και η παιγνιώδης διάθεση, εάν είναι συνειδητά επιλεγμένα, συνιστούν μια σπουδαία μέθοδο απόκρυψης και παραλλαγής για τον στιβαρό πολιτικό λόγο που προσπαθεί να αρθρώσει σε κάθε δημόσια στιγμή της.
Εξίσου αξιοθαύμαστο είναι το πώς η Νατάσα καταφέρνει να στροβιλίζεται αεικίνητη στον χώρο, ζουζουνίζοντας από τον έναν υπουργό στον άλλον, με ξέχειλη οικειότητα και εξωστρέφεια, ενώ ισορροπεί πάνω σε πλατφόρμες-πολυκατοικίες δυσθεώ­ρητου ύψους. Και πάλι όμως, τα συγκεκριμένα υποδήματα που κατά κανόνα προτιμά και πάνω στα οποία -περιέργως πώς- κινείται με τη σβελτάδα ελαφίνας είναι απλώς ο ελαφρύς οπλισμός της γοητευτικής Νατάσας. Το τρίπτυχο «μοιραίο μακρύ και ελεύθερο μαλλί ριγμένο στο πλάι/αγέρωχο ντεκολτέ/κατακόκκινο κραγιόν στα χείλη» είναι οι πυραυλικές συστοιχίες μιας νεαρής αριστερής που μοιάζει να τελεί σε διαρκή αισθησιακή ετοιμότητα και υψηλή επαναστατική διέγερση. Τα «σταράκια» του Μπογδάνου με κοστούμι-γραβάτα κ.λπ. θυμίζουν αυτοσχέδια ακόντια μπροστά στο οπλοστάσιο της πυρηνικής Νατάσας. Δημοσιογράφοι με περγαμηνές Εγνωσμένης αξίας και ειδικού βάρους είναι και οι έξι «σωματοφύλακες» της Νατάσας Γιάμαλη στην υπό διαμόρφωση νέα εκπομπή της ΕΡΤ. Η Πηνελόπη Γαβρά, ο Μανώλης Κοττάκης, ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, ο Δημήτρης Τρίμης, ο Γιώργος Καπόπουλος και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκίνησαν την καριέρα τους στη δημοσιογραφία όταν το πουλέν της συντροφιάς, η ανήσυχη Νατάσα, δεν είχε καν γεννηθεί. Βεβαίως, καθώς τα πράγματα στην ΕΡΤ κυλούν μέσα σε αβεβαιότητα ως προς το τι, πώς και πότε θα υλοποιηθεί, είναι επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ποια θα είναι ακριβώς η τελική σύνθεση της ομάδας. Και επιπλέον, αυτή η ασάφεια για το τι μέλλει γενέσθαι στην απογευματινή ζώνη εντείνεται μετά το πρόσφατο μίνι σίριαλ με την απομάκρυνση του διευθυντή Ενημέρωσης Σταύρου Καπάκου. Εως τη στιγμή της έναρξης, οι δημοσιογράφοι που θα πλαισιώσουν τη Νατάσα Γιάμαλη στην καινούρια ενημερωτική εκπομπή πιθανώς θα κάθονται σε μία καρέκλα λιγότερη από τον συνολικό αριθμό τους, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι ποιος θα προλάβει να καθίσει μόλις η μουσική σταματήσει. Δηλαδή δεν αποκλείεται καθόλου κάποιο από τα έξι ονόματα που κυκλοφόρησαν ως οριστικά για τη συμμετοχή στην εκπομπή να αντικατασταθεί από άλλο. Και αυτό ισχύει για τον επιπλέον λόγο ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ εξανάγκασε τη διοίκηση της ΕΡΤ να τοποθετήσει σε βαθιά κατάψυξη τον διαγωνισμό για την «εποχική» πρόσληψη 51 ειδικών συνεργατών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και δημοσιογράφοι-σχολιαστές για τη νέα απογευματινή εκπομπή. Οπότε, με την προοπτική ότι δεν θα υπάρξει σύμβαση έως το καλοκαίρι του 2017, ενδεχομένως κάποιοι να αναθεωρήσουν την προοπτική της συνεργασίας με μια «μεικτή» (εξωτερική αλλά εντός ΕΡΤ) παραγωγή του κρατικού καναλιού.
Οι «ιππότες» Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα πρόσωπα που επιθυμεί το κρατικό κανάλι για τη σύνθεση της απογευματινής ομάδας. Πρόκειται κυρίως για δημοσιογράφους που είχαν πρότερη σχέση με την ΕΡΤ, μόνιμη ή περιστασιακή. Ομως, ακόμη πιο σημαντική είναι η διαφαινόμενη προσπάθεια διασφάλισης μιας πολιτικής πολυφωνίας. ■ Η Πηνελόπη Γαβρά ουδέποτε απέκρυψε τους δεσμούς της με τη Νέα Δημοκρατία. Αλλωστε διετέλεσε και διευθύντρια του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. επί προεδρίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. ■ Ο Μανώλης Κοττάκης είναι ο μόνος μέχρι στιγμής βιογράφος του Κώστα Καραμανλή, κάτι που συμβολικά τουλάχιστον τον καθιστά ατύπως εκπρόσωπο μιας «συνιστώσας» που υποτίθεται πως συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ευρυμάθειά του και το καθημερινό ραδιοφωνικό πινγκ πονγκ με έναν λόγιο της συνεπούς Αριστεράς όπως ο Νίκος Μπογιόπουλος, ο Κοττάκης είναι καλά προπονημένος για μια ζωντανή εκπομπή με πολιτική επικαιρότητα, παραπολιτικά, ανάλυση και παρασκήνιο. ■ Ο Σεραφείμ Κοτρώτσος έχει τεράστια πείρα στο πολιτικό ρεπορτάζ και έχει παρακολουθήσει από κοντά όλες τις αλλαγές σκηνικού κατά τη Μεταπολίτευση. ■ Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Δημήτρη Τρίμη. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είναι στέλεχος της «Εφημερίδας των Συντακτών», ιστορικός φορέας του «Ιού» της «Ελευθεροτυπίας» και, εννοείται, αριστερών πεποιθήσεων. ■ Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι επαΐων περί τα διεθνή και ούτως ή άλλως εμφανίζεται σε πάνελ της ΕΡΤ σχεδόν καθημερινά. ■ Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στενός συνεργάτης του Τάκη Χατζή στον ενημερωτικό κόμβο Newspost, εκφράζει τον σκληρό αντιμνημονιακό αγώνα ή έστω τον σημερινό του απόηχο. Πάντως, ως προς την έκφραση της κυβερνητικής άποψης, ο τηλεθεατής δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί σε σύγχυση - όποτε και όπως αρχίσει η νέα εκπομπή. Φαίνεται πως ο εμπνευστής του όλου concept για τον ρόλο της αφοσιωμένης εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε στο μυαλό του εξαρχής τη Νατάσα Γιάμαλη και μόνο αυτή. .




protothema.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη