11 Δεκ 2016

Κωνσταντίνος Ζιαζιάς πρώην Αρχηγός ΓΕΣ :«οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες με τους γείτονες (Τούρκους)

Μήνυμα σε όσους κινδυνολογούν κάνοντας λόγο για «πόλεμο» με την Τουρκία έστειλε μέσω του
Alpha 989 ο στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ: «μερικοί -και ΜΜΕ- κινδυνολογούν σαν να πρόκειται να γίνει «πόλεμος». Τη λέξη «πόλεμος» δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν όσοι δεν έχουν σχέση».  

Διερωτήθηκε «εάν εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι θα στείλουμε τα παιδιά μας να πολεμήσουν» και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει ο λαός να προετοιμάζεται από τον καιρό της ειρήνης».

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες με τους γείτονες (Τούρκους). Δεν είναι κακό, πάντως, να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να μαζέψουμε χρήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο κος Ζιαζιάς εκτίμησε ότι «η χώρα μας εκβιάζεται από την Τουρκία» και τόνισε ότι «τα σύνορα -και στη θάλασσα- πρέπει να φυλάσσονται».


Εκτίμησε ότι «έχει στριμωχτεί σε πολλά θέματα ο Ερντογάν...» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη τον αντιμετωπίζει με σοβαρή και σθεναρή στάση».

Τόνισε ότι «δεν πρέπει από την πλευρά μας να γίνονται εκτιμήσεις ότι η Τουρκία είναι διαλυμένη κλπ».


Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κος Ζιαζιάς είπε ότι «δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα. Σε κάθε νομό έχουμε φτιάξει hot spots, στρατόπεδα φιλοξενίας προσφύγων. Αυτό που λέμε είναι να μη γίνει "Λιβανοποίηση" της χώρας μας. Θέλει σοβαρότητα, σχεδιασμό και εφαρμογή του Συντάγματος. Τα έχουμε αφήσει όλα στην οντότητα των ΜΚΟ και στους αλληλέγγυους, χωρίς την παρουσία ισχυρού κράτους.

Ο στρατός βγάζει ασπροπρόσωπο το κράτος ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο αγώνας που δίνει το Λιμενικό δεν φτάνει. Έπρεπε να έχουμε σχεδιασμό για το Πολεμικό Ναυτικό.


Δεν μπορεί η Τουρκία να στέλνει ελεγχόμενα στη χώρα μας έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών.

Αν είχαμε κάνει αυτήν την αποτροπή, δεν θα είχαν πνιγεί τόσα προσφυγόπουλα. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας εκβιάζεται καθαρά από την Τουρκία». 



Για τον ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο ο κος Ζιαζιάς είπε ότι «δεν θεωρώ κακό ο υπουργός Εθνικής Αμύνης να φορά τη στολή ή να κοιμάται σε ένα φυλάκιο» αλλά για την παρουσία βουλευτών στο Καστελόριζο σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω ότι το υπουργείο θα πρέπει να συνεδριάζει σε ένα μικρό νησί». 



Για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και την παραίτησή του από την θέση του Αρχηγού ΓΕΣ, τον Ιούλιο του 2012, επειδή διαφώνησε με την τότε πολιτική ηγεσία είπε:

«Οι κρίσεις είναι το κορυφαίο γεγονός κάθε χρονιάς για το στράτευμα. Για να κρίνεις έναν άνθρωπο, πρέπει να γνωρίζεις τη διαδρομή και την εμφάνισή του….

Ήρθα αντιμέτωπος με τον τότε υπουργό (Π. Παναγιωτόπουλο), που έχω την εντύπωση ότι δεν ήξερε την διαδικασία. Ήταν δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι ήταν υφυπουργοί τότε και είπαν ότι πάντοτε έτσι γίνονται οι κρίσεις. Τότε έκλεισα το μπλοκάκι μου και τους άκουγα να μου διαβάζουν τα ονόματα. Θέλανε ανθρώπους που δεν ήταν μάχιμοι και τους έντιμους, που δεν κοιτούσαν τα κομματικά γραφεία, τους έστελναν σπίτι τους.

Ο εκάστοτε Αρχηγός λειτουργεί για το καλό του στρατεύματος και για το καλό των στελεχών. Είπα στον τότε υπουργό ότι το όραμά μου δεν ήταν αυτό που εκείνο το βράδυ μου δείχνανε. Το όραμά μου ήταν ένας στρατός με αξιοκρατία, έντιμος, που θα βλέπουν οι Αρχηγοί στα μάτια τα στελέχη. Δεν είναι (το όραμά μου) ένας στρατός που «παίζουν» στα πολιτικά γραφεία το στράτευμα. Το πρόβλημα ήταν γενικό, ότι είχαν απαίτηση (οι τότε υφυπουργοί) για όλα τα στελέχη. Τί γνώριζαν εκείνο το βράδυ αυτοί οι άνθρωποι για να κάνουν κρίσεις;

Μάζεψα τα πράγματά μου και μίλησα στο επιτελείο μου. Το παρεξήγησαν, είπαν «ο Αρχηγός έκανε πραξικόπημα»!

Αυτό που με στεναχώρησε πολύ ήταν ότι ρίξανε λάσπη την άλλη μέρα πολλοί δημοσιογράφοι. Η εφημερίδα που διάβαζα χρόνια με ανέφερε με προσβλητικό, πολιτικό χαρακτηρισμό».


Για τις αποστάσεις που κρατάει ο ίδιος από την πολιτική αλλά και την πρόταση που του έγινε από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και την οποία απέρριψε, ο κος Ζιαζιάς είπε χαρακτηριστικά:

«Μέχρι που έγινα Αρχηγός, δεν είχα έρθει σε επαφή με κανέναν πολιτικό. Δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος κανενός. Εκλήθην ως απόστρατος από πρωθυπουργούς και είπα ευθαρσώς την άποψή μου για το στράτευμα και το όραμά μου.

Μου πρότεινε ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός να γίνω Ευρωβουλευτής. Αρνήθηκα διότι.. τί θα πουν τα στελέχη μου, αυτοί τους οποίους διοικούσα τόσα χρόνια; Ότι ο Αρχηγός μας εξαγόρασε την παραίτησή του και πήγε στις Βρυξέλλες. Δεν θα μπορούσα να κοιτάξω στα μάτια μετά τους συναδέλφους μου. Πώς εγώ θα εγκατέλειπα τους ανθρώπους αυτούς για να πάω στην Ευρώπη με τόση ευκολία; Εξάλλου, στα γεροντάματα δεν ήταν δυνατόν να γίνω κομμουνιστής. Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έχω συναντηθεί μόνο μία φορά».


Τόνισε με συγκίνηση ότι είναι πολύ περήφανος για την καλύβα (στην οποία μεγάλωσε) και για την καταγωγή του. 



Για το στράτευμα και τη θητεία των Αρχηγών, εξέφρασε την άποψη ότι «η θητεία δύο χρόνων είναι απαραίτητη για τους Αρχηγούς όλων των κλάδων. Θεωρώ ότι τα 4 χρόνια που έμεινε ένας Αρχηγός στο ΓΕΕΘΑ ήταν πάρα πολλά. Έχουμε αστέρια στελέχη, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς που μπορούν να μας αντικαταστήσουν όλους».  


Δήλωσε αντίθετος με την ανάληψη της προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τονίζοντας ότι το επιτελείο αποτελείται από 22 άτομα και πληρώνεται από τη χώρα μας:

 «Ο κ. Κωσταράκος πρέπει να βοηθήσει τη χώρα. Ήμουν αντίθετος όμως στο να αναλάβει η χώρα τη θέση αυτή. Η χώρα βυθίζεται, τα έξοδα της αποστολής στην Ευρώπη είναι της χώρας. Γιατί η Ελλάδα, που κάνει περικοπές, στέλνει ένα τεράστιο επιτελείο 22 ατόμων στις Βρυξέλλες;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κος Ζιαζιάς.

 Αναφερόμενος στην περιοχή της Θράκης είπε ότι «η Θράκη έζησε πολλά χρόνια σε γεωγραφικό και κοινωνικοπολιτικό αποκλεισμό. Δεν θέλουν ευημερή μειονότητα αλλά μια μικρή και μίζερη». Ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είπε ότι δεν διαφωνεί στο «να έχουμε βουλευτές από την μειονότητα αλλά κανέναν Έλληνα»;


Για τα σχολικά βιβλία εκτίμησε ότι «γράφονται με ιδεοληψίες. Πρέπει να γραφτούν με την αληθινή Ιστορία (για τη Γενοκτονία)».  

Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι «υπάρχει ελπίδα, γιατί η χώρα μας διαθέτει έντιμους και εργατικούς ανθρώπους κι όχι διεφθαρμένους».  




Δείτε και Aκούστε την συνέντευξη:
https://www.youtube.com/watch?v=owArwQjTQXQ&feature=youtu.be
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη