12 Δεκ 2016

ΝΕΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πρωτιά της ΝΔ στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας


Την πρώτη θέση κατέλαβε η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων, που πρόσκειται στη ΝΔ κατά τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η ΔΗΚΙΟ λαμβάνει ποσοστό περίπου 34-35% ενώ ακολουθεί η ΠΑΣΚΟ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) με περίπου 20%.


Σε δήλωσή του ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε:
«Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας στον Πρόεδρο κ. Κώστα Κόλλια και όλα τα στελέχη της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων για την νίκη της στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Χιλιάδες επιστήμονες Οικονομολόγοι, βρέθηκαν σήμερα στις κάλπες εκλέγοντας νέα διοίκηση στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Χιλιάδες είναι αυτοί που επέφεραν στη πρώτη θέση την ΔΗΚΙΟ! Η αποψινή νίκη, αποτελεί νίκη των φιλελεύθερων θέσεων, των θέσεων και των αξιών της ΝΔ και του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη!»
Πηγές της Πειραιώς, με εμφανή ικανοποίηση ανέφεραν πως «η τακτική που ακολούθησε η ΝΔ με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γραμματέα της ΠΕ Λ. Αυγενάκη για ασφυκτικό «πρέσινγκ» στις «γαλάζιες» παρατάξεις σε όλες τις συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα, αποδίδει», όπως φάνηκε από τις εκλογές σε ΤΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Οικονομικό Επιμελητήριο κλπ.



Μήνυμα ΔΗΚΙΟ-Σ για τις εκλογές του ΟΕΕ της 11ης Δεκεμβρίου 2016

Η ΔΗΚΙΟ, ο συνδυασμός των οικονομολόγων ο οποίος αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις Εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου 2013, τη 18η Φεβρουαρίου 2014 ανέλαβε την Προεδρία του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με τη δέσμευση να ενισχύσει τον θεσμικό του ρόλο ως οικονομικού συμβούλου της Πολιτείας και εκπροσώπου των Ελλήνων οικονομολόγων, αλλά και να προασπίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του.
Η θητεία αυτής της Διοίκησης συνέπεσε με γεγονότα και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας άκρως σημαντικές για την οικονομική της πορεία, που συνέβαλαν στην αύξηση της ανεργίας, της ύφεσης και του δημόσιου χρέους.
Σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, ο φορέας μας απέκτησε ισχυρότερη φωνή, φώναξε δυνατό «παρών» με τις παρεμβάσεις του, ένωσε τη φωνή του με τους άλλους επιστημονικούς φορείς για το Ασφαλιστικό και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών μας. To OEE έγκαιρα κατέθεσε επιστημονικά ολοκληρωμένη πρόταση για τη νέα Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι με τη συνεχή μείωση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών θα παρατηρηθεί αδυναμία καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους.
Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την παρουσία μας στις επιτροπές της Βουλής για την κατάθεση των προτάσεων και απόψεών μας επί των συζητούμενων οικονομικών νομοσχεδίων. Σε συναντήσεις μας με κυβερνητικούς αξιωματούχους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς κομμάτων, μέχρι τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, συζητήσαμε τα θέματα του φορέα μας και εκδηλώσαμε την πρόθεσή μας για συνεργασία και συμβολή στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της ανεργίας.
Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, εγκαινιάσαμε τη νέα εποχή των ψηφιακών υπηρεσιών του ΟΕΕ με τη χρήση Καινοτόμων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Με τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των μελών μας, εκσυγχρονίστηκε ριζικά το μητρώο των μελών μας, με πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης, έτοιμα να διαλειτουργήσουν με τρίτα συστήματα, όπως το TAXISNET.
Το Περιοδικό «Οικονομικά Χρονικά» αναβαθμίσθηκε σε ένα επιστημονικό περιοδικό που αναφέρεται σε διαφορετική κάθε φορά θεματολογία.
Το μηνιαίο μας newsletter με όλες τις δράσεις του Επιμελητηρίου, το οποίο αποστέλλεται σε όλα τα μέλη μας, το νέο site μας, η παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι και αυτά σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια εξωστρέφειας του Επιμελητηρίου.
Μετά από συνεχείς προσπάθειες ετών, παραχωρήθηκε στο ΟΕΕ με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης το κληροδότημα Σούτσου για 50 χρόνια και επιτέλους ο Φορέας μας θα στεγαστεί σε δικό του αυτόνομο κτήριο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να σταθούμε κοντά στα μέλη μας, να τους συνδράμουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, ώστε αφενός να ελαφρύνουμε το διοικητικό βάρος από την άσκηση του επαγγέλματός τους και αφετέρου να ανοίξουμε νέες επαγγελματικές προοπτικές. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια παραγωγική περίοδος, ακόμα και για αυτούς που δεν πιστεύουν στην καλόβουλη και εποικοδομητική κριτική.
Συνάδελφοι, με την ψήφο σας το 2013 εμπιστευθήκατε τη ΔΗΚΙΟ και η ΔΗΚΙΟ με τη σειρά της ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη σας με το έργο και τις πράξεις της.
Το έργο της ΔΗΚΙΟ όμως έχει και συνέχεια.
Οι στόχοι μας για την επόμενη τριετία είναι ακόμα μεγαλύτεροι:
➢   η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών του ΟΕΕ ως «Αρχή Εγγραφής» για την παροχή της ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς στα μέλη μας και τους λογιστές-φοροτεχνικούς. Το ΟΕΕ ήταν ο δεύτερος δημόσιος φορέας τον οποίο η Πολιτεία καθόρισε ως Αρμόδια Αρχή τον Ιούνιο 2016 για την παροχή των εξ αποστάσεως ψηφιακών υπογραφών (άυλων ψηφιακών υπογραφών). Ο κάτοχος της άυλης ψηφιακής υπογραφής μπορεί να υπογράψει ηλεκτρονικά ένα ψηφιακό έγγραφο από κάθε τύπου συσκευή (desktop, laptop, tablet, smartphone), χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση επιπλέον ειδικού λογισμικού (driver).
➢   η νομοθέτηση των τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου του φορέα μας όπως εγκρίθηκε από τη ΣτΑ και προωθήθηκε στο εποπτεύον Υπουργείο. Το ΟΕΕ σήμερα με καταστατικό του 1980 αναχρονιστικό και μη ικανό να ικανοποιήσει τις λειτουργικές του ανάγκες και τις απαιτήσεις των μελών του, μετά από προσπάθειες τόσων ετών, κατέληξε σε κείμενο αλλαγών στο νομικό του πλαίσιο και έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε να νομοθετηθεί και να μη μείνει στα συρτάρια των πολιτικών προϊσταμένων.
➢   η κατοχύρωση των οικονομολόγων στον Δημόσιο τομέα με την πρόβλεψη στους υφιστάμενους οργανισμούς του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), καθώς και των Δ.Ε.Κ.Ο θέσεων ΠΕ Οικονομικού, λόγω της αναγκαιότητας για Ουσιαστική Αναβάθμιση της λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών τους.
➢   η πιστοποίηση νέων ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως του διαχειριστή αφερεγγυότητας, εσωτερικού ελεγκτή, οικονομολόγου μελετητή. Ήδη έχουμε καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου μελετητή, του διαχειριστή αφερεγγυότητας και του εσωτερικού ελεγκτή. Σήμερα οι οικονομολόγοι μελετητές πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Μελετητών του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου να αναλάβουν μελέτες του Δημοσίου, οι εσωτερικοί ελεγκτές και οι εκτιμητές να εγγραφούν στα αντίστοιχα μητρώα που τηρούνται στο Υπουργείο Οικονομικών. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας ότι θα επιδιώξουμε με τη δική σας πάντα συνεργασία και συμπαράσταση το ΟΕΕ να αναλάβει την πιστοποίηση και διαχείριση των μητρώων των οικονομολόγων.
➢   η γνώση των νέων πτυχιούχων για τις επαγγελματικές δυνατότητες του οικονομολόγου που αναπτύσσονται στη σύγχρονη εποχή και η κατάρτισή τους σε νέους χώρους απασχόλησης με προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και ειδίκευσης. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ειδικότητες και ειδικεύσεις που αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη και να προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριοποίησης για τα επόμενα έτη, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σημειώνουμε ότι μετά από τεκμηριωμένη πρόταση για τον τρόπο αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων μάς διαβεβαίωσε ότι θα ανατεθεί στο ΟΕΕ η κατάρτιση των οικονομολόγων αξιολογητών και ελεγκτών.
➢   η οργάνωση των οικονομολόγων σε επαγγελματικές ομάδες, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η εξέλιξη των επαγγελματικών τους θεμάτων. Με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, όπου το κάθε μέλος μας θα έχει την πρόσβαση να καταχωρίσει την τρέχουσα επαγγελματική του δραστηριότητα, θα καταστεί δυνατή η κατάταξη των εργαζομένων οικονομολόγων ανά τομέα εργασίας όπως στον Τραπεζικό τομέα, στην Εκπαίδευση, στον Τουρισμό. Ο διαχωρισμός των εργαζομένων ανά επαγγελματική κατηγορία και η δημιουργία κατάλληλης πλατφόρμας για την επικοινωνία των εργαζομένων στον ίδιο τομέα θα συμβάλει στην προσπάθεια να φέρουμε κοντά μας όλα τα μέλη του ΟΕΕ που απασχολούνται σε δραστηριότητες του οικονομολογικού επαγγέλματος και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους. Η πρώτη μας προσπάθεια για την επικοινωνία με τα μέλη μας ανά επαγγελματικό χώρο υλοποιήθηκε με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας ανά επάγγελμα.
➢   η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επιδότηση νέων οικονομολόγων επαγγελματιών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών (μελέτες, λογιστικές-φοροτεχνικές υπηρεσίες, επενδυτικοί σύμβουλοι κ.λπ.).
➢   η προσπάθεια εφαρμογής προγράμματος πρακτικής άσκησης των νέων οικονομολόγων σε τράπεζες, λογιστικά γραφεία, ελεγκτικές εταιρείες και άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, αντίστοιχου αυτού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.
➢   η συνέχιση του επιστημονικού έργου μας με έρευνες και μελέτες που υποχρεούται, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, στην παρέμβασή του στο Οικονομικό και Κοινωνικό Περιβάλλον της χώρας μας. Προτεραιότητά μας είναι η ανεύρεση τρόπων και διαδικασιών για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της χώρας μας, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της ανεργίας και η αποφυγή εμποδίων για την προσέλκυση επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην έξοδό μας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας.
➢   η ηλεκτρονική Διασύνδεση του ΟΕΕ με τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΓΕΜΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΤΕΙ κ.λπ.).

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Γι’ αυτό, Συνεχίζουμε Μαζί.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη