8 Δεκ 2016

Ο Κώστας Καραμανλής προβλέπει σίγουρη νίκη της ΝΔ

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν σκέψεις και απόψεις και ανταλλάσσουν έμμεσα «προσκλήσεις»

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

για ενδεχόμενες κοινές δράσεις και «συναντήσεις» η ηγεσία και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού καθώς και προσωπικότητες από «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Σε αυτό το ασταθές πολιτικό τοπίο υπάρχει μια πραγματικότητα: Οτι η μόνη συγκροτημένη πολιτική δύναμη με υπολογίσιμο όγκο και χαρακτηριστικά κόμματος εξουσίας είναι η Νέα Δημοκρατία. Τα άλλα κόμματα βρίσκονται είτε σε φάση ανασυγκρότησης είτε σε φάση αποφυγής διαλυτικών καταστάσεων και απελπισμένης αναζήτησης συμμαχιών. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει σήμερα στη Ν.Δ. μια συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων, στη βάση της εκτίμησης ότι το κόμμα μπορεί να βρεθεί «ανά πάσα στιγμή» προσεχώς σε πεδίο εκλογικής μάχης. Και αυτό σημαίνει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διαθέτει νέο αρχηγό, κρίνεται απαραίτητο να διατηρηθούν εσωτερικές «ισορροπίες», τόσες και τέτοιες ώστε να μην επηρεάσουν το κόμμα παλιά «τραύματα» και ανοικτοί προσωπικοί «λογαριασμοί».

Επειτα από μια περίοδο εσωτερικών εντάσεων, φαίνεται ότι αυτή την ώρα στη Νέα Δημοκρατία αρχίζει να εδραιώνεται ένα κλίμα ανεκτής συνύπαρξης τάσεων και προσώπων. Και αυτό οφείλεται σε κάποια δεδομένα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης οργανώνει εσωτερικά το κόμμα, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, διότι α) ο Αντ. Σαμαράς είναι εσωτερικά αποδυναμωμένος, β) τα πράγματα δείχνουν ότι στα έξω δεξιά του κόμματος δεν υπάρχουν συνθήκες για δημιουργία αξιόλογου φορέα και γ) ο Κώστας Καραμανλής παρέχει στήριξη στον αρχηγό, έστω και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, που κυρίως αφορούν «ανοίγματα» του Κυρ. Μητσοτάκη σε συγκεκριμένα πρόσωπα της «Κεντροαριστεράς».

Η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της Ν.Δ. είναι ενδιαφέρουσα και σε τούτη τη φάση. Ο Κώστας Καραμανλής συνεχίζει να μην έχει κανένα ενδιαφέρον για προσωπική ανάμιξή του στα εσωτερικά της Ν.Δ., αλλά παραμένει αποφασισμένος να μη στηρίξει σε καμία περίπτωση μια Ν.Δ. που δεν θα είναι κεντροδεξιά. Οσο αυτό τηρείται, ο πρώην πρωθυπουργός συγκεντρώνει πληροφορίες για όλα τα κρίσιμα θέματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις, πεπεισμένος -όπως διαβεβαιώνει συνομιλητές του- ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και χωρίς αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ο κ. Καραμανλής δεν βιάζεται να δώσει προβλέψεις για τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, αλλά παρατηρεί ότι, όσο παρατείνεται ο χρόνος παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, η Ν.Δ. δεν κερδίζει από αυτό, αν παραμένει στη σημερινή αντιπολιτευτική τακτική της, που στο κέντρο της έχει το αίτημα για εκλογές. Κατά την άποψή του, το ζήτημα είναι η προετοιμασία για το τι θα παραλάβει η Ν.Δ. όταν κερδίσει τις εκλογές και η μελέτη των ενδεχόμενων κοινοβουλευτικών συμμαχιών της.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Κώστας Καραμανλής είναι απαισιόδοξος όταν γίνεται λόγος για «έξοδο απ’ την κρίση» και για «ανάκαμψη». Η άποψή του είναι πως, για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να βρεθεί «μοχλός» για την εξασφάλιση «εθνικής συνεννόησης» στην πολιτική σκηνή. Αυτό δεν υφίσταται σήμερα και, όσο δεν θα υφίσταται, η χώρα θα κινείται σε μια επικίνδυνα «χαμηλή πτήση», χωρίς ορατό «διάδρομο ομαλής προσγείωσης».




.parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη