11 Ιαν 2017

Μεγάλος κίνδυνος στη δήλωση πόθεν έσχες: Πώς γίνονται βορά εγκληματιών οι υπόχρεοι

Ποιοι οι μεγάλοι κίνδυνοι που κρύβει η δήλωση πόθεν έσχες;
Μπορεί η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να δώσει παράταση 2 μηνών για το πόθεν έσχες, παραδεχόμενη έτσι το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται σε χιλιάδες φορολογούμενους, ωστόσο εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στην ολότητά του, το οποίο κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους για τους υπόχρεους.
Οι δικαστικοί αλλά και οι άνθρωποι των καναλιών ήταν οι πρώτοι οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας όχι μόνο την αναστολή του αλλά και την κατάργησή του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες ενώσεις υπόχρεων, όπως αστυνομικοί, ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, δημοτικοί άρχοντες αλλά και δημοσιογράφοι. Κ

αι αυτό γιατί από τη στιγμή που υποβάλλεται ηλεκτρονική η δήλωση, με δεδομένο ότι ήδη έχουν διαρρεύσει στοιχεία από τη γ.γ. δημοσίων εσόδων, τα προσωπικά στοιχεία των υπόχρεων, δηλαδή τόπος κατοικίας αλλά και τα περιουσιακά τους, μπορούν ανά πάσα στιγμή να κοινοποιηθούν σε εγκληματίες ή εγκληματικές οργανώσεις και να γίνουν βορά επιθέσεων, απαγωγών των ιδίων ή μελών της οικογενείας τους.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ζητά το κράτος για να συμπληρώσει κάποιος το πόθεν έσχες πρέπει να κάνει ανασκαφές σε χαρτιά και λογιστικά βιβλία του ιδίου και της οικογένειάς του για να αποδείξει από πού, πότε και με ποιο τρόπο έκανε τη συγκεκριμένη αγορά αλλά και πως προέκυψαν οι αποταμιεύσεις του.

Ενώ δηλαδή το πόθεν έσχες θεωρητικά γίνεται για να σκοτώσει τη γραφειοκρατία, ουσιαστικά τη μεγενθύνει και το οποιοδήποτε λάθος θα χρησιμοποιηθεί κατά του υπόχρεου. Λάθος που μπορεί να του κοστίσει ακριβά και να μπλέξει άθελά του σε πολύχρονες δικαστικές διαμάχες.

Χαρακτηριστικά:

Τι απαιτείται

– Όλοι να συγκεντρώσουν βεβαιώσεις λογαριασμών από τράπεζες, ακόμα και για μηδενικούς λογαριασμούς. Αντί να κάνουν τραπεζικές εργασίες, οι τράπεζες απασχολούνται για να εξυπηρετούν τα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, αν και χρειάζονται μέρες μετά την υποβολή της αίτησης για να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση. Επιπλέον, αν οι ενδιαφερόμενοι παραλείψουν να τονίσουν (ή και να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση) πως είναι υπόχρεοι, απειλούνται με χρεώσεις για έξοδα από 30 έως και 50 ευρώ ανά βεβαίωση (και για κάθε μέλος της οικογένειας ελεγχόμενου) την οποία ζητούν να λάβουν από τις τράπεζες.

– Να απαντούν αναλυτικά σε ερωτήματα που… δεν έχουν απάντηση, όπως πόσα χρήματα από αυτά που έχουν περισσέψει στα υπόλοιπα των λογαριασμών τους προέρχονται από κάθε πηγή εισοδήματος. Και αυτό παρότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει όταν τραβά χρήματα, αν αυτά ήταν από παλαιότερες καταθέσεις τους ή από τρέχοντα εισοδήματα της χρονιάς (του 2015 εν προκειμένω) κλπ.

– Να κάνουν «ανασκαφές» οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους για να βρουν και να συμπληρώσουν τα πλήρη στοιχεία συμβολαίων που έγιναν πριν πχ 30 χρόνια (ονόματα συμβολαιογράφων, αντικειμενική αξία κλπ) ή τιμολόγια αγοράς ΙΧ που αγοράστηκαν προ 20ετίας και πλέον, μετατρέποντας δραχμές σε ευρώ, αλλά και δηλώνοντας εν έτει 2016 στοιχεία που ποτέ δεν είχαν υποχρέωση να καταγράψουν αναλυτικά, όπως πόσα χρήματα βρήκαν όταν έκαναν τις αγορές τους από παλαιότερες αποταμιεύσεις που είχαν, πόσα συμπλήρωσαν από την μισθοδοσία της χρονιάς εκείνης, πόσα από δάνειο (το μόνο εύκολο ίσως) κλπ.
 




fimes.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη