Παρασκευόπουλος (οικονομολόγος ΣΥΡΙΖΑ): Οι πολίτες νομιμοποιούνται να μην πληρώνουν
«Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε ότι οι πολίτες γενικά δεν έχουν δικαίωμα να αρνούνται τη πληρωμή φόρου», ανέφερε.
«Καθένας νομιμοποιείται να το κάνει, αλλά θα πρέπει να υπολογίσει πώς το κάνει και τι αποτέλεσμα θα φέρει αυτό για τον εαυτό του», δήλωσε ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Παρασκευόπουλος, στον ΑΘΗΝΑ 9.84, απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται να πουν ότι δεν πληρώνουν τις αυξημένες εισφορές, επειδή θεωρούν άδικο τον νέο νόμο.
Ο κ. Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι «το δεν πληρώνω ως κίνημα είναι κάτι που έχει υπάρξει με προοδευτική ή και με αντιδραστική χροιά» και κατέληξε: «δεν νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε ότι οι πολίτες γενικά δεν έχουν δικαίωμα να αρνούνται τη πληρωμή φόρου».
«Κατά τη γνώμη μου και σήμερα θα μπορούσαν οι πολίτες, να κάνουν αρνήσεις πληρωμών και εγώ δεν θα τους επέκρινα. Θυμάστε ότι τότε είχε δοθεί με νόμο σε παραχωρησιούχους το δικαίωμα να ζητάνε διόδια για δρόμους που δεν έχουν κάνει. Δεν είναι θέμα ποινικό, είναι νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Δεν είναι αυτοδικία η άρνηση του πολίτη να υπακούσει σε άδικους νόμους, είναι δικαίωμά του», ανέφερε για το κίνημα «δεν πληρώνω».
«Καθένας νομιμοποιείται να το κάνει, αλλά θα πρέπει να υπολογίσει πώς το κάνει και τι αποτέλεσμα θα φέρει για τον εαυτόν του. Το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ως κίνημα, έχει υπάρξει με προοδευτική ή αντιδραστική χροιά, με διάφορες χροιές και δεν νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε πως οι πολίτες,γενικά, δεν έχουν δικαίωμα να αρνούνται την πληρωμή φόρου», σχολίασε.
Για την ένταξη της οικονομίας, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης και πόσο σοβαρή θα είναι η απώλεια του συγκεκριμένου στοιχήματος ο κ Παρασκευόπουλος, σημείωσε:
«Θα είναι σοβαρό το πρόβλημα αν δεν το πετύχουμε. Οχι για κυβέρνηση,αλλά για την οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη . Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά. Θα έχουμε κατώτερα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και στον τομέα της δημοσιονομικής ομαλότητας, με επίπτωση και στα ζητήματα φορολογίας.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση και για να συμβεί αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα.. ή μάλλον εξαρτάται. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε γρήγορα , όπως ζητά ο κ Μητσοτάκης. Αυτό είναι το θέμα .Οτι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντισταθεί κιόλας και να διαπραγματευτεί. Φαντάζομαι ότι θα τα καταφέρουμε με την αξιολόγηση να πάμε ένα μήνα αργότερα απ ότι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, που ήταν ο Δεκέμβριος. Για το αν θα έχουμε τελειώσει ή όχι με χρι το τέλος Ιανουαρίου θα έπρεπε να ερωτηθεί ο κ Τσακαλώτος που ηγείται των διαπργαματεύσεων και έχει και το ζόρι».
Τέλος για το ενδεχόμενο ρήξης, ανέφερε: «Εξαρτάται. Αυτοί, (σ.σ οι θεσμοί) σε άλλους τομείς υποχωρούν και σε άλλους γίνονται σκληρότεροι. Ενδέχεται η κυβέρνηση, οικοδομώντας συμμαχίες, να έχει θετικό αποτέλεσμα, όπως στις κοινωνικές δαπάνες και σε άλλους δεν το έχει καταφέρει. Θα δούμε πώς θα γίνει».