14 Φεβ 2017

Μπουτάρης και Τσίπρας έκαναν δώρο στην Αλβανία!



Ανοικτή επιστολή που απέστειλε σήμερα, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κοινοποίησε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η Πρόεδρος της
Κοινοφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) και της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας «Θεσσαλονίκη 2014», Μαρία Πασχαλίδου, στη διάρκεια της σημερινής, 3ης τακτικής συνεδρίασης του Σώματος. Στο κείμενο της επιστολής, το οποίο συνυπογράφει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η κα Πασχαλίδου σημειώνει ότι η χώρα μας χάρισε την έδρα του Κέντρου για την Ανάπτυξη Πολιτικών Νεολαίας στην Ν.Α. Ευρώπη στα Τίρανα, «λόγω διακομματικής και διαχρονικής αδιαφορίας».
Στο κείμενό της, η κα Πασχαλίδου κάνει λόγο για «λάθη και παραλείψεις που έγιναν -και γίνονται- σε βάρος της Θεσσαλονίκης και της χώρας μας» και τα οποία προκάλεσαν «η γραφειοκρατία και το αλαλούμ του κυβερνητικού μηχανισμού».
Χρονικό ήττας
Η κα Πασχαλίδου περιγράφει το χρονικό της ήττας, όπως το ονομάζει, τη διαδικασία ίδρυσης του κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2006 -και μετά από συζητήσεις με την τότε ελληνική κυβέρνηση- ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει στην Ελλάδα και με έδρα τη Θεσσαλονίκη το «Κέντρο για την Ανάπτυξη Πολιτικών Νεολαίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ( Youth Policy Development Centre for SEE )». Σε συνάντηση που έγινε (1 - 3 Ιουνίου 2006) στην Αθήνα - τόσο το Υπ. Εξωτερικών όσο και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς - αποδέχθηκαν την πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύτηκαν μέσα σε εύλογο διάστημα να κάνουν όλες τις κινήσεις για την οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου. ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως δεν έγινε κάποια κίνηση για ενεργοποίηση της απόφασης και το Συμβούλιο της Ευρώπης την έβαλε στο αρχείο λόγω της αδιαφορίας μας!
(Παράλληλα την ίδια εποχή , κατατίθεται αντιπρόταση από την κυβέρνηση των Σκοπίων να αναλάβει το Κέντρο, με... δωρεάν παραχώρηση παλιού κρατικού ξενοδοχείου επί της λίμνης Αχρίδας, πρόταση που σταμάτησε ύστερα από το βέτο της ελληνικής πλευράς).
Το 2011 έχοντας κερδίσει ως πόλη τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» συγκεντρώνουμε στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, όλα τα στοιχεία – από Αθήνα, Βρυξέλλες και Στρασβούργο – και ξεκινάμε αγώνα ενημέρωσης των αρμοδίων με σκοπό να ενεργοποιήσουμε την απόφαση του 2006 για την διεκδίκηση του Κέντρου. Ενημερώνουμε τους κυβερνητικούς φορείς ότι παραχωρούμε, ως Δήμος , χώρο, υποδομές και υπαλλήλους αν χρειαστεί ΧΩΡΙΣ, όμως, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Παρ΄όλα αυτά, μπαίνουμε σε νέο κύκλο... ενημέρωσης για τη διεκδίκηση, αυτή τη φορά σε φορείς του εξωτερικού.
Η απάντηση μία και ίδια. Η μόνη περίπτωση η Θεσσαλονίκη να γίνει έδρα του Κέντρου είναι να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!».
Η ιστορία αυτή κράτησε μέχρι και το 2014 οπότε και πριν την ανάληψη του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του δήμου ζήτησε να τεθεί και πάλι στο τραπέζι η δημιουργία του «Κέντρου για την Ανάπτυξη Νεολαίας στη Ν.Α. Ευρώπη», ώστε να συνδράμει και να ενισχύσει τις ήδη νικηφόρες προσπάθειες. Κι εκείνη η προσπάθεια, αλλά και όσες ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έπεσαν στο κενό με αποτέλεσμα το Κέντρο να πάει στα Τίρανα, αφού το διεκδίκησε και η Αλβανία!
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΔΗΘ, μετά από αυτή την εξέλιξη, η πόλη έχασε:
- την αναβάθμιση της χώρας και της πόλης στην υλοποίηση πολιτικών ενός διεθνούς οργανισμού
- την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα υλοποίησης πολιτικών για τη νεολαία και την είσοδο στο χάρτη των χωρών που φιλοξενούν φορείς και εκδηλώσεις κύρους
- την υποστήριξη και υποβοήθηση υλοποίησης των πολιτκών για μια κρίσιμη ομάδα στόχου όπως οι νέοι και ειδικά οι νέοι στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
- την τεχνογνωσία από τη λειτουργία του Κέντρου τόσο για τα στελέχη που θα εμπλακούν στην άμεση λειτουργία του όσο και για τα σχήματα της κοινωνίας των πολιτών που θα συνεργάζονται μαζί του
Η επιστολή που συνυπογράφουν η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταλήγει με την εξής επισήμανση: "Κύριε πρωθυπουργέ, σας παρακαλούμε, όλος αυτός ο κόπος και ο «πλούτος» των νέων ανθρώπων να μην χαθεί σε δράσεις και εκδηλώσεις με την μορφή... φεστιβάλ, χωρίς αυτούς γι αυτούς. Εμείς είμαστε επί ποδός, αποφασισμένοι, με την ίδια επιμονή και υπομονή, σχεδιάζοντας με το Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς, την ημέρα που θα «ξανασυναντήσουμε» τους νέους».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη