20 Μαρ 2017

Ο Τραμπ ζητάει από τη Μέρκελ να πληρώσει για το ΝΑΤΟ

Σαν να μην έφτανε το σοκ της Aνγκελα Μέρκελ γι’ αυτά που αντιμετώπισε στην πρώτη της επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ως
προσκεκλημένη του Ντόναλντ Τραμπ (η… κώφευσή του στην έκκλησή της να κάνουν χειραψία για τους φωτορεπόρτερ στο Οβάλ Γραφείο, η επισήμανσή του στη συνέντευξη Τύπου δίκην αστεϊσμού ότι και οι δυο τους έχουν πέσει… θύματα παρακολουθήσεων και η εμμονή του να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «αδικημένες» του ελεύθερου εμπορίου), χθες η καγκελάριος δέχτηκε στο κεφάλι άλλη μια βόμβα από το αγαπημένο όπλο του Τραμπ, το Τwitter.
Ο πιο απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε το Σαββατοκύριακό του στη Φλόριντα με μια σκληρή επίθεση κατά της Γερμανίας, κατηγορώντας την ότι «χρωστάει τεράστια ποσά στο ΝΑΤΟ και πρέπει να πληρώσει περισσότερα στις ΗΠΑ για την πανίσχυρη και άκρως δαπανηρή άμυνα που της παρέχουμε»!!! Ολα αυτά ενώ στο προηγούμενο «τιτίβισμα» ο Τραμπ κατήγγειλε τα «FAKE NEWS», που λένε ότι δεν πήγε καλά το ραντεβού του με τη Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι είχε μια σπουδαία (GREAT) συνάντηση μαζί της.
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση κυριακάτικα για να διευκρινίσει πως η Γερμανία δεν έχει κανένα λογιστικό χρέος απέναντι στο ΝΑΤΟ και πως ο στόχος για αύξηση των αμυντικών της δαπανών στο 2% του προϋπολογισμού ως το 2024 δεν αφορά μόνο τα νατοϊκά κονδύλια, αλλά τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, τις αμιγώς ευρωπαϊκές αποστολές κ.λπ. (να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ συνεχάρη τη Μέρκελ για τη… θυσία 50 Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και τη δέσμευσή της να αυξήσει στο 2% τις αμυντικές δαπάνες).
Εκτός από τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας τον Τραμπ άδειασε και ο πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ιβο Ντάαλντερ: «Σόρι, κ. πρόεδρε, αλλά το ΝΑΤΟ δεν λειτουργεί έτσι. Τα κράτη-μέλη δεν πληρώνουν τις ΗΠΑ για να τις υπερασπίζει, αλλά συνεισφέρουν στην κοινή άμυνα. Εξάλλου μόνο 5 από τις 28 χώρες-μέλη τηρούν το πλαφόν του 2%», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν κάνουν χάρη στην Ευρώπη φροντίζοντας για την άμυνά της, το κάνουν και για τη δική τους ασφάλεια».
Ωστόσο, πιστός στην άποψή του, ο Τραμπ δήλωσε στους «New York Times» ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τις βαλτικές χώρες απέναντι σε ρωσική επίθεση «μόνο αν αυτές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις ΗΠΑ(!)».
Προσπαθώντας να μπαλώσει την αγενή συμπεριφορά του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου, Σον Σπάισερ, ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος «μάλλον δεν άκουσε» την πρόταση της καγκελαρίου να κάνουν χειραψία για τους φωτορεπόρτερ. Η «Bild» πάντως σχολίασε πως είναι αδύνατον ο Τραμπ να μην άκουσε τι του είπε η Μέρκελ που καθόταν ακριβώς δίπλα του. Σχεδόν το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ ερμηνεύει την ψυχρή γλώσσα του σώματος του Τραμπ ως ένδειξη για τις διαφορές των δύο ηγετών στο προσφυγικό, στη μετανάστευση, στο διεθνές εμπόριο και φυσικά στις δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που διαφάνηκαν και στη συνέντευξη Τύπου.
Η ισχύς των «ΗΠΑ του Τραμπ» φάνηκε για πρώτη φορά και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20, που έγινε στο Μπάντεν-Μπάντεν. Ο Τραμπ ταπείνωσε την οικοδέσποινα (προεδρεύουσα του G20) Γερμανία μέσα στο σπίτι της, πετυχαίνοντας για πρώτη φορά να μην περιληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν η καταδίκη του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο. Την απογοήτευσή τους γι’ αυτό εξέφρασαν ο Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, ενώ σε συνέντευξή του στην «Bild» ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε. θα είναι επιζήμιος και για τις δύο πλευρές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Γιάννης Παπαδάτος – jpapadatos@e-typos.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη