18 Μαρ 2017

Σκύλοι "ντετέκτιβ" στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Όπως κάθε οικόσιτο σκυλί, ο Γκάμπι έκανε την πρωινή του βόλτα, παρέα με το «αφεντικό» του. Με ζωηρό βλέμμα και ερευνητική
έκφραση, ο αρσενικός γερμανικός ποιμενικός σκύλος περπάτησε στο πλακόστρωτο της πλατείας Αριστοτέλους, τραβώντας πάνω του τα βλέμματα των περαστικών.
Κι αυτό διότι, ο Γκάμπι δεν είναι ένα συνηθισμένο σκυλί. Στην πραγματικότητα ανήκει στην Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος και ο συνοδός του είναι ένας αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. Από την περασμένη Δευτέρα οι δύο τους περιπολούν σε δρόμους της Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης να περιορίσει τα φαινόμενα μικροεγκληματικότητας στην πόλη.

Ο Γκάμπι συστήθηκε σήμερα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο επίδειξης που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το ΑΤ Λευκού Πύργου. Όπως εξήγησε σε δημοσιογράφους ο αστυνομικός-συνοδός του, ζουν μαζί εδώ και επτά χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια της κοινής διαδρομής τους κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές: έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων, καταδιώξεις κακοποιών σε δύσβατες περιοχές κ.ά. «Έχει περάσει από ειδική εκπαίδευση και χρησιμοποιείται για πεζές και εποχούμενες περιπολίες, φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, ιχνηλασίες, ανεύρεση προσώπων, έλεγχο κτιρίων» τόνισε αναφερόμενος στον τετράποδο «συνάδελφό» του, ο αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ.
Εκτός από τον Γκάμπι, στους δρόμους της πόλης θα κάνει την εμφάνισή του ένας ακόμη σκύλος «ντετέκτιβ». Τα δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα κάνουν ελέγχους όπου κρίνεται απαραίτητο κι ανάλογα με τις βάρδιες θα συνοδεύονται από συνολικά τέσσερις μικτές ομάδες των τριών αστυνομικών. Σε πρώτη προτεραιότητα θα είναι η πάταξη του παραεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.
«Με στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών ασφαλείας, η διεύθυνση υλοποιεί ολοκληρωμένα προγράμματα αστυνόμευσης, εντείνει την εμφανή αστυνόμευση με πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Το μέτρο θα επεκταθεί, με στοχευμένες δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Φώτης Δομζαρίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εκτός αυτού, θα γίνεται και τροχαία αστυνόμευση στους δρόμους, για παράνομες σταθμεύσεις και κυκλοφοριακό».
Όσον αφορά στον Γκάμπι, έχει ακόμη κάποια χρόνια «υπηρεσιακής» ζωής μπροστά του για να δείξει τις αρετές και την καλή ανατροφή του. Όταν γεράσει και αποσυρθεί από την ΕΛ.ΑΣ. θα παραμείνει κοντά στον αστυνομικό-συνοδό του και θα συνεχίσει να απολαμβάνει την αγάπη και τη φροντίδα του.



 ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη