5 Μαρ 2017

Τα σκληρά «μηνύματα των Δελφών» και το χάσμα Αθήνας-δανειστών

Ούτε η Πυθία στους Δελφούς και το χειρότερο ούτε η κυβέρνηση ή οι πιστωτές μπορεί να «φωτίσουν» αυτή την ώρα
τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Θα κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για μια «δέσμευση» του Eurogroup για το χρέος που θα μπορούσε να προσφέρει στη χώρα τη λυτρωτική συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Ούτε η Πυθία στους Δελφούς και το χειρότερο ούτε η κυβέρνηση ή οι πιστωτές μπορεί να «φωτίσουν» αυτή την ώρα τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον.

 Ομοβροντία προειδοποιήσεων από τους Δελφούς  
Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε ουσιαστικά έκκληση στην κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση ...χθες συμπλέοντας με την άποψη που εξέφρασε από το ίδιο βήμα ο επικεφαλής του Eurogroup Τόμας Βίζερ πως υπάρχει δυνατότητα όλα να τελειώσουν μέχρι την Παρασκευή. 



ΤτΕ:Η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση ...χθες
Διότι μια παράταση της αβεβαιότητας είναι ανόητη και καταστροφική.
Εξάλλου ανώτατος οικονομικός παράγοντας με γνώση όλων των δεδομένων της διαπραγμάτευσης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ εκτίμησε πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα στα επόμενα 24ωρα διαφορετικά «ο Μάιος είναι αργά».

Ο ίδιος κατέθεσε την πληροφορία ότι πλέον γίνονται σοβαρές συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος και πως η EKT θέλει μια «νομική δέσμευση»  του Eurogroup ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπεράσουν το 15 % του ΑΕΠ μέχρι το 2032 προκειμένου να μας εντάξει στο QE . 'Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο το πρωί η σοβαρή προειδοποίηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Γ.Προβόπουλου - επίσης από τους Δελφούς -  για τις επιπτώσεις της διαρκούς αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα στις τράπεζες που ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Η Ελλάδα έπεσε «θύμα της αναζήτησης των εύκολων λύσεων είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος υπονόησε πως η συζήτηση για την μείωση των συντάξεων δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού.  «Το να κάνουμε καλό στις επόμενες γενεές είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε, δεν είναι ταμπού» ανέφερε αφού είχε περιγράψει στην Ελλάδα «η κοινωνία δέχεται ως λογικό το να υπάρχουν γενεές Ελλήνων οι οποίες λύνουν το δικό τους πρόβλημα εις βάρος των παιδιών και των εγγονών τους»

Αγεφύρωτο το χάσμα στο Χίλτον 

Παρά τις παραινέσεις και τις επισημάνσεις για όσα θετικά διακυβεύονται ( χρέος και QE)  από την καθυστέρηση για τον προσδιορισμό των μέτρων που θα κλείσουν την αξιολόγηση, στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς  τα πράγματα είναι απολύτως ρευστά. 



Μπαλάκι μέτρα και αντίμετρα στα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής
  Η συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας (Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου) και των επικεφαλής των θεσμών το Σάββατο στο Χίλτον τελείωσε χωρίς συγκλίσεις και επιβεβαίωσε το «χάσμα» σε ότι αφορά το ύψος του αφορολόγητου, τις μειώσεις στις συντάξεις και τα περίφημα «ευμενή αντίμετρα».
Η μπάλα επέστρεψε πάλι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων που πρέπει να καταλήξουν τι ποσοστό των ελλήνων δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος εξαιτίας του ύψους του αφορολόγητου αλλά και για  το πραγματικό ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης που καλύπτει το κράτος. Το θέμα των συντάξεων θα συζητήσουν και πάλι αύριο Κυριακή με τους Θεσμούς ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου.

Στα τεχνικά κλιμάκια παραπέμθηκαν και τα  «αντίμετρα»,τα οποία πρότεινε η κυβέρνηση και στα οποία υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους Θεσμούς. Εφόσον υπάρξει πρόοδος θα γίνει νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου και άλλων υπουργών με τους επικεφαλής των Θεσμών το απόγευμα της Δευτέρας.

Δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ νέας λιτότητας επιμένει ο Τσίπρας 


Είτε γιατί πράγματι το πιστεύει είτε γιατί το κάνει για λόγους διαπραγμάτευσης - όπως έχει υπονοήσει ο υπουργός των Οικονομικών του - ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη διαβεβαίωση πως η νέα συμφωνία όταν επέλθει δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας. 


 Τσίπρας:Ούτε ένα ευρώ νέας λιτότητας

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Docoumento ο πρωθυπουργός επανέρχεται σε ένα από τα αγαπημένα του επιχειρήματα πως  ούτε οι Θεσμοί ούτε τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης θα ήθελαν επιστροφή στην αβεβαιότητα.

« Δεν διαπραγματευόμαστε απλώς το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και το πως θα φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και τα απαραίτητα μέτρα απομείωσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο και θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» σημειώνει και επιμένει πως «δεν θα υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, αλλά ένα πακέτο μέτρων θετικών και αρνητικών, με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας.

Σε μια αμφίσημη  προειδοποίηση ο πρωθυπουργός τονίζει πως « «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ή αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει ή τα προγράμματα διάσωσης θα αποτύχουν οριστικά». 






sport-fm.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη