13 Μαρ 2017

«Πόλεμος» ΕΕ – Τουρκίας: «Παίζει» με τις ευρωπαϊκές κάλπες ο Ερντογάν

Συγγνώμη απ’ τους Ολλανδούς απαιτεί ο Τούρκος πρόεδρος, δεν υπάρχει περίπτωση, απαντά ο Ρούτε – Επιστροφή στη
λογική, ζητά ο Σόιμπλε – Πάγωσαν την προενταξιακή βοήθεια οι ΒρυξέλλεςΤο «ολλανδικό μπλόκο» στους Τούρκους υπουργούς που ήθελαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Η προσπάθεια του Ερντογάν να μεταφέρει την προεκλογική του εκστρατεία επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπως και η προσέγγισή του με τη Ρωσία, φαίνεται να έχουν προκαλέσει βαθύτερες αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά την απαγόρευση στον Τσαβούσογλου και πριν ακόμη οι αρχές της Ολλανδίας προχωρήσουν στην απέλαση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, οι Βρυξέλλες πάγωσαν την προενταξιακή βοήθεια στην Άγκυρα. Στο πλευρό των Ολλανδών έσπευσε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ζήτησε από την Τουρκία να επιστρέψει στην λογική. «Η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας, εξαιτίας της διαμάχης για την καμπάνια Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σύλληψη του τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολη» δήλωσε στο δίκτυο ZDF. «Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική» είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Δανίας, ο οποίος πρότεινε να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι’ αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι’ αυτό πρότεινα στον Τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωσή του.
«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
Είναι προφανές ότι οι πολιτικοί των ευρωπαϊκών χωρών έχουν στις σκέψεις τους και τις διαδοχικές κάλπες σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, γεγονότα στα οποία φαίνεται να επενδύει και η Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων… συμβούλευσε τον Μαρκ Ρούτε να μην «κατέβει» στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας στην Ολλανδία, καθώς, όπως είπε, τις κέρδισε ήδη ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς.
Σκληρά λόγια από τον Ερντογάν Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε με οργή, απειλές και χαρακτηρισμούς που μάλλον δεν… διδάσκουν διπλωματία. «Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού». Αντίθετα, ο ίδιος ευχαρίστησε τη Γαλλία, επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πόλη Μετς. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα» δήλωσε.
Κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός πως Τούρκοι διαδηλωτές εισέβαλαν κυριολεκτικά στο προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέβασαν τη σημαία της χώρας, την οποία αντικατέστησαν με μία τουρκική. Έπειτα από αυτό το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προειδοποίησε πως υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών είναι αποκλειστικά οι τουρκικές αρχές, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.








protothema.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη