17 Απρ 2017

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ: Βαθιά διχασμένη την επόμενη του δημοψηφίσματος (ΧΑΡΤΗΣ)

Ο χάρτης της Τουρκίας, όπως διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ανέδειξε μια χώρα βαθιά
διχασμένη, η οποία όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι πιθανό να περάσει ακόμα και στο κατώφλι του εμφυλίου.
Τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως ο χάρτης των περιοχών που ψήφισαν «ναι» και «όχι», ωστόσο, αναδεικνύουν «δύο Τουρκίες»: Το όχι στον σουλτάνο Ερντογάν επικρατεί στις μεγάλες πόλεις και τα παράλια της χώρας, ενώ το ναι στη συνταγματική αναθεώρηση είπε η ενδοχώρα και οι κατά τεκμήριο φτωχότερες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχασε τις τρεις μεγάλες πόλεις, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Tο οριακό αποτέλεσμα του 51% που έφερε το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την νομιμότητα του δημοψηφίσματος.

O εκπρόσωπος τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη.

Ο αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματόε του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.





Έτσι, η χώρα μπορεί εύκολα να βρεθεί στο κατώφλι ενός εμφυλίου μετά από αυτό το δημοψήφισμα, σύμφωνα με ανάλυση της «Καθημερινής».

«Δικλείδες ασφαλείας στην μεγαλομανία του Σουλτάνου δεν θα υπάρχουν. Κάποιοι αισιόδοξοι προβλέπουν ότι το οριακό αποτέλεσμα ενδέχεται να τον κάνει πιό μετριοπαθή και λογικό. Οι πρόσφατες εξελίξεις θα έπρεπε να έχουν πείσει όλους ότι κάθε αρνητική εξέλιξη τον ωθεί σε έναν πιό αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και πολλές φορές την ..παράνοια.

Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι ήθελαν μία καθαρή νίκη του. Οχι επειδή τον συμπαθούν η μπορούν να συνεννοηθούν εύκολα μαζί του. Αλλά γιατί ανησυχούσαν γιά το σενάριο μιάς αποσταθεροποιημένης Τουρκίας. Αυτό όμως, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το βασικό σενάριο τα επόμενα χρόνια».



Σάββας Καλεντερίδης: Βαριά ήττα του Ερντογάν

Ενώ σύμφωνα με τον Σάββα Καλεντερίδη, ο Ερντογάν την επόμενη μέρα θα έχει να διαχειριστεί μια διχασμένη κοινωνία, μια εύθραυστη οικονομία και ένα εξαιρετικά ρευστό και επικίνδυνο για τα στρατηγικά συμφέροντα αλλά και για την ενότητα της Τουρκίας γεωπολιτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ.Καλεντερίδη, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μια βαριά και σοβαρή ήττα για τον ίδιο τον Ερντογαν, και μένει να δούμε εάν την επόμενη μέρα αποτελέσει αιτία να ξεκινήσει το «γαϊτανάκι» της αμφισβήτησής του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Αποτελεί λοιπόν ήττα για τους εξής λόγους:

Τα τρία κόμματα που δήλωσαν ότι στηρίζουν φανερά το «Ναι» (ΑΚΡ, ΜΗΡ και ΒΒΡ) στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015 είχαν πάρει ποσοστό που άγγιζε το 65%.
Έχασε την Κωνσταντινούπολη όπου το μέτωπο του «Ναι» είχε πάρει 57,7% και τώρα έπεσε κάτω από 50%, με το «Όχι» να υπερισχύει.
Έχασε όλους του νομούς της Θράκης, όλους τους παράλιους νομούς του Αιγαίου και όλους του παράλιους νομούς της ανατολικής Μεσογείου.
Έχασε δύο παράλιους νομούς του Ευξείνου Πόντου Ζογκουλντάκ, Άρτβιν, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Έχασε σχεδόν όλους τους νομούς που κατοικούνται από Κούρδους.

Και όλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς ότι:

Είναι σε ισχύ ο νόμος περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης.
Είχε όλα τα μέσα του κράτους και της κυβέρνησης στα χέρια του και τα χρησιμοποίησε υπέρ του «Ναι».
Υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία και μάλιστα εκτεταμένη.
Δαπάνησε απίστευτα χρήματα που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Είχε καταμετρημένο το 75% όλων των τύπων των ΜΜΕ με το μέρος του.

Με βάση όλα αυτά, ο Ερντογάν φορτώνεται την πρώτη πολιτική ήττα στην πολιτική του ιστορία, με τους αντιπάλους του στο ΑΚΡ να παραμονεύουν.

Δεν είναι τυχαίο που οι Γκιούλ, Νταβούτογλου και Αρίντς δεν πήραν θέση και δεν συμμετείχαν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία. Είναι προφανές ότι τον περίμεναν στη γωνία.







crashonline.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη