2 Απρ 2017

Στάση πληρωμών» από τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι κατηγορίες των δανείων που χτυπούν κόκκινο είναι τα δάνεια των μικρών και μεσαίων
καθώς και τα στεγαστικά.
Η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το πλήγμα που έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη, καθώς κυκλοφόρησαν σενάρια για κούρεμα καταθέσεων και Grexit προκάλεσαν αμυντική στάση τόσο στους δανειολήπτες, όσο και στους καταθέτες
Όσο για τις καταθέσεις, η εκροή συνεχίσθηκε και τον Μάρτιο και το ποσό που άντλησαν οι καταθέτες, φυσικά πρόσωπα και ιδιωτικές επιχειρήσεις από τις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, σύμφωνα με το ependisinews.gr, εντός του Μαρτίου υπήρξαν και κάποιες πληρωμές ομολόγων κρατικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό να είναι μεγαλύτερο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,250 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται στα 2,750 δισ. ευρώ, αν προστεθούν και τα 500 εκατ. ευρώ του Μαρτίου.
Πρόκειται για καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και όχι πληρωμών του δημοσίου. Και όλα αυτά με capital controls.
Η σημαντική μείωση των καταθέσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει προσγειώσει τους στόχους των τραπεζών για αύξηση των καταθέσεων το 2017. Ο αρχικός στόχος προέβλεπε η επιστροφή των καταθέσεων το 2017 να φθάσει τα 7-8 δισ. ευρώ, υπό τα νέα δεδομένα ο στόχος έχει ήδη αναθεωρηθεί επί τα χείρω
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη