18 Απρ 2017

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος: Ασκήσεις λεπτών ισορροπιών από την κυβέρνηση απέναντι στον Ερντογάν

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία βρίσκει την κυβέρνηση να επιχειρεί ασκήσεις λεπτών ισορροπιών
απέναντι στη γείτονα. Ενώ η κατάσταση παραμένει ρευστή τόσο στην Άγκυρα όσο και στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση επιδιώκει να παραμείνει η Ελλάδα «πόλος σταθερότητας» (κατά την ορολογία του ΥΠΕΞ), να μη γίνει δηλαδή μέρος του γεωπολιτικού προβλήματος της ευρύτερης περιοχής. Για να επιτευχθεί ο στόχος η κυβέρνηση πρέπει να πατήσει όχι μόνο σε δύο, αλλά σε πολλές βάρκες.
Κόντρα Τουρκίας - Ευρώπης

Η χτεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από την κόντρα Ευρώπης - Τουρκίας. Οι παρατηρητές του Συμβουλίου Ευρώπης δήλωσαν ότι «Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς έγινε σε ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.» Επιπλέον, η επικεφαλής της αποστολής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) Τάνα ντε Ζουλουέτα παρατήρησε ότι: «Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους.»

Ο Ερντογάν απάντησε οργισμένος «Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς. Προσέθεσε δε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας.»

Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ερντογάν θα φτάσει στα άκρα την κόντρα με την Ευρώπη ή θα προσπαθήσει να τη «μαζέψει» κάποια στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι η διοργάνωση δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημάνει την οριστική ρήξη Τουρκίας - ΕΕ.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι παρακολουθεί με προσοχή κι ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει επίσης ότι σέβεται τις αποφάσεις του τουρκικού λαού, ενώ στηρίζει τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην Τουρκία. «Επιθυμούμε μια Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και τη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού», είπαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι.

Σε ανάλογο τόνο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αξιολογεί με μεγάλη προσοχή τα δεδομένα και τη διαμορφούμενη κατάσταση στην Τουρκία, μετά το δημοψήφισμα.

«Πόλος σταθερότητας»

Βασική γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή. Αυτό το status της χώρας που λίγο-πολύ το αποδέχονται Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, η κυβέρνηση θέλει να το διατηρήσει πάση θυσία. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά «μακριά από μπελάδες» μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ειδικά για τη σχέση με την Τουρκία , ακολουθούνται πολύ προσεκτικά βήματα, όπως άλλωστε φαίνεται και από το κυβερνητικό σχόλιο για το δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει:
Να μην προκαλέσει τον Ερντογάν δίνοντας του την αφορμή για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Να μη δώσει αφορμές ώστε η Τουρκία να αποσυρθεί από τη συμφωνία με την ΕΕ που διασφαλίζει ότι τα σύνορα είναι κλειστά για τους Σύρους πρόσφυγες.
Να μην κάνει παραχωρήσεις στο Αιγαίο.
Να στηρίξει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά όχι να μην αποδεχτεί τουρκική επικυριαρχία στην Κύπρο.
Να μην αποστασιοποιηθεί από την κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση δηλαδή πρέπει να πατήσει σε πολλές βάρκες ταυτόχρονα, κάτι που απαιτεί τη μέγιστη επιδεξιότητα στις διπλωματικές ισορροπίες.






http://newpost.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη