15 Απρ 2017

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Πώς προέκυψε το έθιμο της μαγειρίτσας;
Συνταγή.
Το βράδυ της Ανάστασης, ουσιαστικά σηματοδοτεί και το τέλος της Σαρακοστής, και της αντίστοιχης νηστείας που έχει προηγηθεί για τους πιστούς επί σαράντα ημέρες.Η μαγειρίτσα είναι ουσιαστικά η σούπα με τα εντόσθια (έντερα) και τη συκωταριά του αρνιού/κατσικιού, με μαρούλια (ή και άλλα χόρτα), φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι (ενίοτε και αυγολέμονο, αναλόγως με τη συνταγή), και ρύζι (επίσης προαιρετικά αναλόγως με τη συνταγή).
Ουσιαστικά μία πολύ καλή διατροφική επιλογή για το στομάχι (και γενικότερα για το πεπτικό σύστημα), καθώς -θεωρητικά εκείνοι που νήστεψαν- απείχαν από την κατανάλωση κρέατος για σαράντα μέρες, οπότε η μαγειρίτσα προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, δηλαδή το αρνί ή το κατσίκι που συνήθως σουβλίζουμε την Κυριακή του Πάσχα!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Πλένουμε καλά τη συκωταριά, τα πνευμόνια και τα εντεράκια.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με νερό και χυμό από 1 λεμόνι.
  • Βράζουμε τις συκωταριές και τα εντεράκια για 10 λεπτά.
  • Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Με ένα μαχαίρι, ψιλοκόβουμε τα συκωταριές και τα εντεράκια σε μικρά κομμάτια 2 εκατοστών.
  • Σε ένα τηγάνι που έχουμε βάλει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα σοτάρουμε και αυτά πολύ καλά για 8-10 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 20-30 λεπτά.
  • Αφού βράσει προσθέτουμε το κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το μαρούλι πλυμένο, καθαρισμένο και  κομμένο σε χοντρά κομμάτια και τέλος το ρύζι.
  • Βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο.
  • Όταν το ρύζι είναι έτοιμο ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ με σύρμα χειρός τα αυγά με το χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο ζωμό από το φαγητό, ανακατεύουμε να πιάσει θερμοκρασία και έπειτα μεταφέρουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λίγο άνηθο και πιπέρι.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη