15 Απρ 2017

Αύριο το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Να «επισκευάσει» τις «ρωγμές» στις σχέσεις AKP και του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος έσπευσε εχθές το βράδυ ο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνούμενος ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να μετατρέψει την Τουρκία σε ομοσπονδιακό κράτος.

Στόχος του, να καθησυχάσει τους υπερεθνικιστές συμμάχους του τους οποίους έχει ανάγκη για να κερδίσει το κρίσιμο δημοψήφισμα, που θα λάβει χώρα αύριο στην χώρα του.

Ο Ερντογάν απαντούσε στην ανησυχία την οποία εξέφρασε χθες ο ηγέτης του δεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κατηγόρησε έναν σύμβουλο του Ερντογάν ότι άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το MHP είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ομοσπονδιοποίησης που θα απέδιδε κυρίως στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας ένας είδος αυτονομίας.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της ενιαίας δομής της Τουρκίας, και θα είμαστε πάντα (…) Ορισμένοι μιλούν για ομοσπονδιοποίηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας, και δεν θα είναι ποτέ», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Ικόνιο (κέντρο).

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV χθες βράδυ, ο Μπαχτσελί εμφανίστηκε να ζητά την κεφαλή επί πίνακι του συμβούλου του Ερντογάν, Σουκρού Καράτεπε: «Αν ήταν δικός μου σύμβουλος, θα τον είχα διώξει», είπε ο επικεφαλής του MHP.

Ο Ερντογάν υπολογίζει στην υποστήριξη του MHP του Μπαχτσελί προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του τούρκου προέδρου και το οποίο προμηνύεται σχετικά αμφίρροπο.

Οι παρατηρητές εκτιμούν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των εθνικιστών που είναι αντίθετοι σε κάθε παραχώρηση προς τους Κούρδους και φοβούνται πως μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα υιοθετήσει πιο μετριοπαθή θέση.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσαν στην τουρκική ηγεσία τα σχόλια του Μπαχτσελί είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως θα υπέβαλλε αμέσως την παραίτησή του «αν υπήρχε ένα και μόνο άρθρο (στη συνταγματική αναθεώρηση) που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα ομοσπονδιακό κράτος».

Στα όρια του στατιστικού λάθους οι δημοσκοπήσεις
Στην τελική ευθεία πριν το άνοιγμα της κάλπης για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Τουρκία, αναφορικά με την έγκριση ή μη της συνταγματικής αναθεώρησης, μέσω της οποίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετατραπεί σε «Σουλτάνος», καθώς θα αποκτήσει αυξημένες εξουσίες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μία αδυσώπητη μάχη μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι». Όντας οι προβλέψεις στα όρια του δημοσκοπικού λάθους, το δημοψήφισμα όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε θρίλερ για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένη προπαγανδιστική καμπάνια, την οποία εστιάζει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ακραία κριτική εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δημόσιες ομιλίες του την Πέμπτη, στις πόλεις Ορντού και Κερασούντα, ο Ερντογάν ζήτησε από το λαό να ψηφίσει «ναι» για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία πιο αποτελεσματικά και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες. «Έχουμε αρχίσει τον μεγάλο αγώνα για να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ, την οργάνωση του Γκιουλέν, το DHKPC. Εξουδετερώσαμε 11.000 τρομοκράτες μέχρι τώρα. Θα τους εξολοθρεύσουμε τελείως.

Θα τους θάψουμε στα χαντάκια που έσκαψαν οι ίδιοι στη ΝΑ Τουρκία. Με τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή το βράδυ η Ευρώπη θα ακούσει τη φωνή μας. Τότε θα πουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν αναμενόταν να μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, αλλά ματαίωσε την ομιλία του.

Το 8% των αναποφάσιστων θα κρίνει το αποτέλεσμα
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» κυμαίνεται στα όρια του στατιτιστικού λάθους και με το ποσοστό αναποφάσιστων να βρίσκεται γύρω στο 8%. Δυο δημοσκοπήσεις χθες έδειχναν ελαφρά υπερίσχυση του «ναι» ωστόσο σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην αντιπολίτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ δείχνει σημαντική διαφορά υπέρ του «όχι» με 53,9 % ενώ το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%”.





Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dw.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη